Na vsebino

Aktualno

ODVAJANJE IN ČIŠČENJE KOMUNALNIH ODPADNIH VODA

02 dec

Avtor: Peter Kirič, Zavod za informiranje Ormož
december 2021

Od meseca januarja 2021 v Ormožu na prostoru nekdanje Tovarne sladkorja potekajo dela za izvedbo projekta ODVAJANJE IN ČIŠČENJE KOMUNALNIH ODPADNIH VODA V POREČJU DRAVE- REKONSTRUKCIJA IN NADGRADNJA ČISTILNE NAPRAVE ORMOŽ - OBČINA ORMOŽ. Naročnik projekta je Občina Ormož, ki je sklenila pogodbo št. 430-53/2020 04/81 za gradbena dela z najugodnejšim izvajalcem, Komunalnim podjetjem Ormož d.o.o., ki izvaja dela skupaj s podjetjem GH Holding d.o.o. iz Ljubljane. Ministrstvo za okolje in prostor sofinancira operacijo v višini 385.376,71 EUR, Evropska unija iz Kohezijskega sklada sofinancira operacijo v višini 2.183.801,40 EUR, 520.668,03 EUR bo zagotovila Občina Ormož.

Potem, ko so bila v mesecih julij in avgust dokončana vsa groba gradbena dela na objektih A, B in C, sedaj izvajajo dela montaže tehnologije, elektroinštalacijska dela in strojna dela, ki jo vgrajuje podjetje GH Holding d.o.o. iz Ljubljane.

Vodja ravnanja z odpadnimi vodami pri Komunalnem podjetju Ormož, ki je tudi upravljalec čistilne naprave, Ludvik Hriberšek, je po izpraznitvi bazenov za odlaganje blata, kjer se je blato usedalo in kopičilo preko 30 let povedal:

» Čistilna naprava je bila nazadnje rekonstruirana leta 1994 in od tistega časa je tako v tehnološkem kot v smislu uporabljenih materialov zastarela. Zato smo pristopili k izpraznitvi usedalnega bazena, kjer je bila nakopičena velika količina odpadnega mulja, ki smo ga morali s posebnim tehnološkim postopkom ustrezne predelati-posušiti in ga predati v nadaljnjo obdelavo. Med tem muljem smo našli veliko peska, plenic, tkanih, toaletnih robčkov, ki ne sodijo v kanalizacijo. Zaradi tega smo bili priča uničenju najmočnejše črpalke, katere vrednost je okoli 7.000 EUR. Zaradi vsega naštetega so se dela nekoliko zavlekla, vendar preden nismo usedalnega bazena izpraznili, nismo mogli vedeti v kakšnem stanju je beton in armatura. Ugotavljamo, da so betoni še ustrezni, vendar zaradi vgradnje sodobne tehnologije moramo same usedalne bazene primerno nadgraditi glede na projektno dokumentacijo in le to ustrezno prilagoditi odkritemu stanju po izpraznitvi bazenov. Vse občane javno pozivam, da pri odlaganju odpadkov v straniščno školjko ne mečejo toaletnih robčkov, ki so nerazgradljivi in ostankov tekstila, saj to povzroča zastoje in okvare na čistilnih grabljah čistilne naprave. Plenice in nerazgradljivi toaletni robčki ne sodijo v čistilno napravo , ampak med mešane Komunalne odpadke. V kanalizaciji smo med posegi našli tudi živalske ostanke, svinjske noge in ostanke svinjskih glav, to vsekakor ne sodi v kanalizacijo! V kanalizacijo sodi le človeško lato in manjša količina toaletnega papirja. Še posebej opozarjam, da vlažilni robčki ne sodijo v straniščno školjko. V času, ko je usedalni bazen izpraznjen, trenutno delujoča čistilna naprava, ki zadošča za 4. 000 populacijskih enota prevzema nalogo čiščenja v aeracijskem delu, kjer potekata sočasno dva tehnološka procesa, usedanje in bogatenje s kisikom. Zato še vedno dosegamo okoljske standarde glede na KPK vrednost in BPK vrednost. Ko bo čistilna naprava v Ormožu, kjer poteka rekonstrukcija in nadgradnja, bomo lahko odstranili tudi dušik!

V mesecu oktobru in novembru so potekale izvedbe tehnološke instalacije povezovalnih cevovodov in električne povezave za izvedbo vhodnega črpališča, kjer so nameščene grobe grablje za sprejem septičnih odpadkov. Zaradi težav pri dobavljanju materialov, ki jih ni bilo mogoče naročiti prej zaradi postopkov preprojektiranja osnovnih načrtov, ki jih je bilo potrebno spremeniti glede na ugotovljeno dejansko stanje po izpraznitvi usedalnega bazena, se bo končni rok za izgradnjo predvidoma nekoliko podaljšal.

Lidija Zorjan, vodja del pri Komunalnem podjetju Ormož:

»Bazen smo izpraznili in odpadno blato dehidrirali. Porušili smo dele bazena in beton ter armature odstranili. Strokovnjaki, ki so zadolženi za sanacije sten, bodo bodali svoje mnenje in nato bomo izvedli rekonstrukcijo bazena glede na njihove ugotovitve in priporočila. Projektirano stanje pa ni identično s stanjem, ki smo ga zatekli po izpraznitvi bazena. Oprema, ki bi morala biti naročena, bo drugačna, glede na novo projektno rešitev. Zaradi naštetih sprememb je pričakovati podaljšanje rokov za izgradnjo. Objekti A, B, in C so bili zgrajeni v časovnicah.«

Teo Vida, Podjetje GH Holding, ki dobavlja tehnološko opremo pove:

»Konstrukcija ni enaka projektirani, saj so detajli povsem drugačni od projektiranih po obliki, širini, globini. Zato je potrebno s projektantom uskladiti dejansko stanje, kar bo spremenilo časovnico izvedene tehnološke opreme v bazenih in upamo, da bo čim prej znano kakšni so gabariti gradbene konstrukcije za katero je potrebno naročiti tehnološko opremo."

Vrednost izgradnje znaša 3.089.846.14 EUR z DDV, po zaključku del pa bo rekonstruirana in nadgrajena čistilna naprava imela zmožnost čiščenja za 8.000 populacijskih enot. Čistilna naprava, ki je na območju nekdanje Tovarne sladkorja, posodobljena bo in s svojim delovanje ustrezala zahtevam okoljske sprejemljivosti.

 • Tehnična in druga pomoč 24. 01. 2022 10:34
  Ob 10.36 so na Kupčinjem Vrhu, občina Majšperk, gasilci PGD Stoperce nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 09:53
  Ob 9.55 sta v naselju Dolena, občina Videm, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč poškodovancem do prihoda reševalcev NMP, ki so eno poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 09:06
  Ob 9.10 sta v naselju Turnišče, občina Ptuj, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, omejili iztekanje tekočin in do prihoda reševalcev NMP Ptuj oskrbeli poškodovano osebo.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 05:26
  Ob 5.26 je med naseljema Petanjci in Murski Petrovci voznica s kombiniranim vozilom zdrsnila s cestišča in pristala v obcestnem jarku. Pri tem se je lažje poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota so razsvetljevali in zavarovali kraj nesreče.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 24.januar 2022 ob 22:06

  Ovire

  Na štajerski avtocesti med krožiščem Pesnica in priključkom Šentilj v smeri Avstrije, okvara tovornega vozila, zaprt vozni pas.

  Na štajerski avtocesti je na izvozu Lukovica proti Ljubljani oviran promet zaradi ustavljenih tovornih vozil.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Dela

  Na gorenjski avtocesti bo v predoru Karavanke v torek in sredo, med 7:30 in 16. uro, promet potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom do 30 minut.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 22.1.2022
RADIOaktivnih11 - 18.01.2022