Na vsebino

Aktualno

IZJAVA ZA JAVNOST

23 dec

IZJAVA ZA JAVNOST

Zaključuje se projekt NEBO IN ZEMLJA

Operacija Z OKOLJSKIM OZAVEŠČANJEM VARUJEMO OKOLJE, v okviru LAS UE Ormož, ESRR

Ormož, 22. 12. 2021. Pravica do zdravega življenjskega okolja je ena temeljnih človekovih pravic in je v Sloveniji in s tem na območju LAS UE Ormož ustavno opredeljena. V tem smislu se je tudi Slovenija, podobno kot druge sodobne demokratične države, zavezala k doseganju trajnostnega razvoja, spreminjanju uničujočih potrošniških navad in proizvodnih praks. Kot kaže, bosta odločujoča dva procesa: družbena občutljivost za okoljske probleme se bo morala dvigniti, po drugi strani pa bomo morali tudi državljani kot posamezniki in potrošniki začeti prevzemati odgovornost za prihodnost, z njo pa tudi dejavno vlogo pri prizadevanjih za bolj trajnostno usmerjeno ravnanje. Vendar zato potrebujejo večjo okoljsko osveščenost. Z ukrepom 3.2.1 Spodbujanje inovativnih partnerstev na področju ozaveščenosti o pomenu varovanja okolja in prilagajanja na podnebne spremembe bomo z  izvedbo operacije NEBO IN ZEMLJA omogočamo dvig ozaveščenosti o nujnosti varovanja narave in okolja in o možnosti prilaganja na podnebne spremembe. Operacija je potekala od 1.5.2021, zaključuje se 31.12.2021. Vodilni partner je Z-Eniac., partner 1 Zavod za informiranje Ormož in partner 2  Center ponovne uporabe. 

Kot se ugotavlja v Strategiji razvoja je za območje LAS  značilno še vedno intenzivno kmetijstvo, poleg tega pa na podeželju še ni v celoti rešen problem gospodinjskih ali kmetijskih odplak, kar ogroža okolje in naravo na celotnem območju LAS. Zato je potrebno trajno izobraževanje in ozaveščanje s ciljem zmanjševanje raznih emisij v okolje. Ker ukrepi na področju blaženja podnebnih sprememb ne zadostujejo, se je potrebno pripraviti na neizogibne podnebne spremembe, ki se kažejo v obrisih v vremenskih ujmah, sušah, pomanjkanju pitne vode itd., kar bo imelo velik vpliv na gospodarstvo, kvaliteto življenja, ohranjanje kultivirane krajine in druge procese, zato je potrebno spodbujati povečanje osveščanja, izobraževanje in usposabljanje za implementacijo znanj in tehnologij v prakso ter spremeniti netrajnostne prakse kot način življenja.

Dr. Marinka Vovk predstavi rezultate projekta, ki se kažejo v obliki izvedbe in nadgradnje programa izobraževanja in usposabljanja. Vodilni partner je vzpostavil povsem novo storitev za preprečevanje nastajanja odpadkov iz skupine električni in elektronski izdelki, to je čiščenje in vzdrževanje.  Prikazan je bil način uporabe elektro vozila ter poglavitni ukrepi za spodbujanje uporabe električnih vozil. Izvedena je bila ozaveščevalna kampanja o možnosti zmanjševanja izpustov TGP, ki jih povzroča pridelava in uporaba rdečega mesa. Vsak ponedeljek zjutraj občani območja LAS prisluhnjeno nasvetom za varovanje okolja na radiu Prlek.

Več informacij: http://www.zeniac.si/projekti/nebo-in-zemlja

 

 • Tehnična in druga pomoč 24. 01. 2022 10:34
  Ob 10.36 so na Kupčinjem Vrhu, občina Majšperk, gasilci PGD Stoperce nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 09:53
  Ob 9.55 sta v naselju Dolena, občina Videm, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč poškodovancem do prihoda reševalcev NMP, ki so eno poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 09:06
  Ob 9.10 sta v naselju Turnišče, občina Ptuj, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, omejili iztekanje tekočin in do prihoda reševalcev NMP Ptuj oskrbeli poškodovano osebo.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 05:26
  Ob 5.26 je med naseljema Petanjci in Murski Petrovci voznica s kombiniranim vozilom zdrsnila s cestišča in pristala v obcestnem jarku. Pri tem se je lažje poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota so razsvetljevali in zavarovali kraj nesreče.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 24.januar 2022 ob 22:06

  Ovire

  Na štajerski avtocesti med krožiščem Pesnica in priključkom Šentilj v smeri Avstrije, okvara tovornega vozila, zaprt vozni pas.

  Na štajerski avtocesti je na izvozu Lukovica proti Ljubljani oviran promet zaradi ustavljenih tovornih vozil.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Dela

  Na gorenjski avtocesti bo v predoru Karavanke v torek in sredo, med 7:30 in 16. uro, promet potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom do 30 minut.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 22.1.2022
RADIOaktivnih11 - 18.01.2022