Print this page

LOKALNI UTRIP, sobota, 20. 11. 2021

Na 23. redni seji Občinskega sveta Ormož, so svetniki sprejemali predlog proračuna Občine Ormož za leto 2022 in govorili oNaravoslovnem centru Drava. Več v prispevku Vesne Osterc.

Včeraj, na Dan slovenske hrane, so ga otroci pričeli s slovenskim tradicionalnim zajtrkom. Po vrtcih in šolah so pripravili različne dejavnosti. Učenci OŠ Stanka Vraza Ormož so si ogledali čebelnjak pri ormoški knjižnici. Predsednik Društva čebelarjev Ormož, Jože Brumen, jim je pokazal čebelnjak in opremo, ki jo ima čebelar in razložil, kako živijo čebele. Pri otrocih je najbolj priljubljen akacijev med. Sicer pa letos akacijevega medu zaradi oblačnega in hladnega vremena v aprilu in maju, skoraj ni.

Odslej bo v občinah Središče ob Dravi, Starše in v naravnem rezervatu Ormoške lagune več mejic. Mejice so ozki pasovi grmovja in dreves, ki imajo pomembno protivetrno zaščito, ohranjajo vlago v tleh in zagotavljajo življenje številnim organizmom, tudi pticam. Na omenjenih območjih so jih posadili v novembru, v sklopu projekta zaDravo. Mejice so bile nekoč nepogrešljivi del kmetijske krajine Dravskega in Ptujskega polja. Pticam nudijo primerno mesto za gnezdenje, kritje pred plenilci, semena in plodovi pa so tudi bogat vir hrane. Projekt je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je od maja do sredine junija podrobneje preverjala ponudbo na slovenskih stojnicah sadja in zelenjave. Inšpektorji so preverjali sledljivost in ali gre dejansko za lokalno pridelano hrano. Kakšne so njihove ugotovitve, boste slišali v kmetijski oddaji to nedeljo med 11. in 12. uro. Obiskali smo tudi ormoško tržnico in ponudnike povprašali o nadzorih ter možnostih, da se pod oznako slovensko prodaja živilo neslovenskega izvora.

Center ponovne uporabe se je pridružil vseevropskemu projektu z naslovom Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Več v prispevku Vesne Osterc.


Več o delavnicah, ki jih pripravljajo v Ormožu v okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, boste lahko slišali tudi v našem programu.

V ormoškem muzeju so pospravili razstavo punčk, ki je bila po besedah strokovnih sodelavcev muzeja zelo uspešna in jo bodo najverjetneje predstavili tudi na Ptuju. Kaj pripravljajo namesto razstave punčk, izveste v prispevku Vesne Osterc.

Vrtec Ormož vabi k vpisu otrok v krajši program predšolske vzgoje,  ki traja 240 ur in ga izvajajo po kurikulumu za vrtce. Izvajali ga bodo v Vrtcu Ormož, če bo vpisanih minimalno 8 otrok, ki izpolnjujejo pogoje za vpis v krajši program. Otrok izpolni pogoj, če bo do 31. decembra dopolnil najmanj 5 let in ni vključen v noben program predšolske vzgoje v istem ali v drugem vrtcu. Prepis otroka iz rednega programa v krajšega ni mogoč. V šolskem letu 2021/2022 bodo krajši program izvajali od januarja 2022 do junija 2022, tri krat tedensko po 4 ure dnevno, v času med 13.00 in 17.00 uro. Število mest je omejeno na največ 12 otrok. Program je za starše brezplačen. Več informacij lahko najdete na njihovi spletni strani. 

V ponedeljek, 22. novembra, ob 12. uri, bo v Centru Slovenskih goric v Lenartu potekal slovesen podpis pogodb o sofinanciranju projekta izgradnje kolesarskih poti na območju Lenarta in Svete Ane, Trat, Jarenine, Zgornje Senarske, Benedikta, Cerkvenjaka in Trnovske vasi. Gre za naložbo, ki jo  v večini sofinancirata Evropska unija in Republika Slovenija. Podpisa pogodb z župani občin na območju izgradnje se bo udeležil minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec. Gradnja kolesarskih poti bo potekala do konca leta 2023, naložba pa je vredna 15. milijonov EUR. Od tega bo 9 milijonov  EUR zagotovila Evropska unija, 2 milijone EUR Republika Slovenija, Občine na območju Slovenskih goric pa bodo za izgradnjo kolesarskih poti prispevale 4 milijone EUR. 

ŠPORT
Ponedeljkov žreb je določil tekmovalne pare 1/16 finala rokometnega Pokala Slovenije za člane v sezoni 2021/22. Rokometaši Jeruzalema Ormoža bodo gostovali pri novomeški Krki. Velikonedeljčani bodo odigrali domačo tekmo z ekipo Šmartnega. Rokometaši Moškanjcev Gorišnice bodo gostovali pri Jadranu. Za večino klubov bo tekma 1/16 finala uvod v pokalno popotovanje v tej sezoni, svoj krst v slovenskem pokalu pa so v preteklih dneh že uspešno prestala štiri moštva. Alples Železnike tokrat čaka dvoboj z Dobovo, Butan plin Izola bo gostovala v Kočevju, Celje Pivovarna Laško bo odpotovala v Novo Gorico, Urbanscape Loka pa bo napredovanje iskala proti Kopru. Na medsebojnih obračunih prvoligašev se bodo pomerili tudi rokometaši LL Grosista Slovana in Gorenja Velenja ter Maribora Branika in Rika Ribnice. Ne preostalih pokalnih preizkušnjah se bodo za preboj v osmino finala borile zasedbe Sevnice in Ljubljane, Drave Ptuja in trboveljskega Rudarja, Mokreca - KIG in Trima Trebnjega, Pomurja in Dola TKI Hrastnika, Krškega in Slovenj Gradca 2011, logaškega Krosona in Frankstahla Radovljice, ter Arconta Radgone in SVIŠ Ivančne Gorice. Dvoboji, ki bodo odločali o preboju v osmino finala Pokala Slovenije, bodo predvidoma na sporedu v sredo, 15. decembra. Tekmovalni pari, ki se bodo srečali na obračunih za preboj v končno osmerico, bodo določeni na žrebu v dneh po zadnji odigrani tekmi 1/16 finala.