Print this page

LOKALNI UTRIP, ponedeljek, 22. 11. 2021

Pričela se je ureditev območja križišča Ljutomer - Pavlovci - Radomerje. Gre za križišče, priključek Jeruzalem, kjer cesta zavije proti Železnim Dverim in naprej proti Jeruzalemu. Posekan je že del gozda, ureja se zemljišče in postavljene so opozorilne table. Preko državne ceste bo v območju križišča urejen dvosmeren prehod za kolesarje z navezavo na vozišče lokalne ceste. Na severnem delu je predvidena tudi navezava kolesarskih površin na obstoječe površine za kolesarje. V sklopu projekta je predvidena prestavitev priključka Jeruzalem in ureditev 4-krakega križišča s pasovi za levo zavijanje na državni cesti, prometni otoki ter prometni otoki v obliki kaplje, preplastitev vozišča, urejena bo cestna razsvetljava, odvodnjavanje ter prometna signalizacija in oprema. Pogodbena vrednost znaša dobrih 550 tisoč evrov. Dela bi naj bila zaključena aprila prihodnje leto. 

Odslej bo v občinah Središče ob Dravi, Starše in v naravnem rezervatu Ormoške lagune več mejic. Mejice so ozki pasovi grmovja in dreves, ki imajo pomembno protivetrno zaščito, ohranjajo vlago v tleh in zagotavljajo življenje številnim organizmom, tudi pticam. Na omenjenih območjih so jih posadili v novembru, v sklopu projekta zaDravo. Mejice so bile nekoč nepogrešljivi del kmetijske krajine Dravskega in Ptujskega polja. Pticam nudijo primerno mesto za gnezdenje, kritje pred plenilci, semena in plodovi pa so tudi bogat vir hrane. Projekt je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Vlada bo v torek obiskala Pomurje. Uvodoma se bo ministrska ekipa sešla na delovnem posvetu v dvorcu Rakičan pri Murski Soboti, po individualnih obiskih in srečanjih pa bo zvečer v Lendavi še javna tribuna z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. 

Slovenci, ki živijo v Banja Luki, so organizirani kot Slovensko društvo Triglav Banja Luka. Največja prireditev v okviru letnih aktivnosti je martinovanje, ki ga pripravijo malo kasneje kot v Sloveniji, saj sicer ni mogoče izvesti tradicionalnega krsta mošta v mlado vino, saj to že nekaj let opravljamo Prleki, ki čutimo dolžnost ohranjanja povezave z ljudmi, ki živijo in delajo v tujini. Ker jim ohranjanje slovenske tradicije veliko pomeni, so bili našega obiska izjemno veseli. Gre namreč za veliko promocijo Ormoža in naših vin v tujini, saj se na martinovanju točijo samo prleška vina. Prispevek je pripravil Peter Kirič.

Podporo Slovencem na področju Bosne in Hercegovine izraža tudi veleposlaništvo Republike Slovenije, ki ga od julija naprej vodi veleposlanik Damijan Sedar. Kaj je o načinu doživljanja svojega poslanstva med Slovenci v Banja Luki povedal ekskluzivno za radio Prlek boste slišali v nadaljevanju.

Danes, v ponedeljek, 22. novembra, ob 12. uri, je v Centru Slovenskih goric v Lenartu potekal slovesen podpis pogodb o sofinanciranju projekta izgradnje kolesarskih poti na območju Lenarta in Svete Ane, Trat, Jarenine, Zgornje Senarske, Benedikta, Cerkvenjaka in Trnovske vasi. Gre za naložbo, ki jo  v večini sofinancirata Evropska unija in Republika Slovenija. Podpisa pogodb z župani občin na območju izgradnje se bo udeležil minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec. Gradnja kolesarskih poti bo potekala do konca leta 2023, naložba pa je vredna 15. milijonov EUR. Od tega bo 9 milijonov  EUR zagotovila Evropska unija, 2 milijone EUR Republika Slovenija, Občine na območju Slovenskih goric pa bodo za izgradnjo kolesarskih poti prispevale 4 milijone EUR. 

ŠPORT
Rokometaši Jeruzalema Ormoža so v soboto v 10. krogu Lige NLB gostili SVIŠ Ivančno Gorico. Domača zasedba je ob koncu obeh polčasov upravičila vlogo favorita in zanesljivo dobila obračun z 32:25.

ČRNA KRONIKA

Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog, v času od 7. ure v petek, 19. novembra, do nedelje, 22. novembra, do 7. ure, obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

V petek, ob 8.45, so bili obveščeni o vlomu v poslovni objekt. Patrulja je na kraju opravila ogled kraja kaznivega dejanja Velike tatvine. Po zbranih obvestilih bodo na državno tožilstvo napisali kazensko ovadbo.

V popoldanskih urah so ustavili dva voznika, enega na območju Svetega Tomaža, drugega v Mali vasi pri Svetem Tomažu. Ker sta oba voznika vozila pod vplivom alkohola, sta jima bili odvzeti vozniški dovoljenji.

V soboto so na lokalnih cestah v naseljih Vinski Vrh, Rucmanci, Savci in Bratonečice ustavili štiri voznike, ki so vozili pod vplivom alkohola. Vsem so začasno odvzeli vozniška dovoljenja in jim prepovedali nadaljno vožnjo-

Ob 13.50 uri so na območju Ormoža obravnavali dogodek izven javne prometne površine. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je pri razkladanju tovornega vozila prišlo do poškodbe priklopnega vozila, nastala je materialna škoda, telesnih poškodb ni bilo.

V nedeljo, tik pred 13. uro, je patrulja na regionalni cesti izven naselja Ivanjkovci kontrolirala voznika osebnega avtomobila, alkotest je pokazal 0,51 mg/l alkohola v izdihanem zraku, vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja, začasno odvzeto mu je bilo vozniško dovoljenje ter izdan plačilni nalog.

Ob 19.45 smo posredovali na klic občana, kateri je prijavil, da ga sosed napada in mu grozi. Ugotovljeno, je bilo, da gre za lažno naznanitev kršitve javnega reda in miru, zato so prijavitelju izdali plačilni nalog.

Ob 05.55 so na območju Središča ob Dravi prijeli drž. Gambije, kateri je pred tem ilegalno prestopil državno mejo.

Mariborski operativno komunikacijski center je sporočil, da so
včeraj dopoldan imeli policisti v postopku dva državljana Avstrije, ki sta na območju PP Gorišnica, z osebnim avtomobilom avstrijskih registrskih oznak, nedovoljeno prestopila državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa nista imela ustreznih dovoljenj. Policisti so voznika oglobili, sopotnico pa opozorili. Enak prekršek sta storila tudi dva državljana Bosne in Hercegovine.

Iz regijskega centra za obveščanje so nas obvestili, da sta včeraj ob 18.07 na Ptuju trčili osebni vozili. Ptujski gasilci so nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev, ki so jo nato prepeljali v SB Ptuj.