Print this page

LOKALNI UTRIP, petek, 26. 11. 2021

V Lenartu, v centru Slovenskih goric, so v ponedeljek podpisali pogodbo za izgradnjo skoraj 80 km kolesarkih poti, ki bodo omogočale meddržavne in regijske povezave. Prispevek Petra Kiriča.

Največ povpraševanja je pri čebelarjih po akacijevem in cvetličnem medu. Ravno teh dveh medov pa letos v Prlekiji zaradi slabe letine skoraj ni. Pridelali so predvsem kostanjev in lipov med. Več v prispevku Katjuše Grof Štih 

V kmetijski oddaji to nedeljo ob 11h več o medu in propolisu, mladih čebelarjih, opraševanju in podnebnih spremembah.  

Gotovo poznate konjak ali vinjak. Pa poznate tudi kogjak? Kaj je kogjak, je Petru Kiriču povedal Milan Hlebec.


ŠPORT
Rokometaši Jeruzalema Ormoža bodo drevi (petek) odpotovali v švicarski Aarau, kjer jih v nedeljo čaka prva tekma 3. kroga pokala EHF. Prva tekma bo torej gostujoča, v soboto 4. decembra jih na Hardeku čaka še povratni obračun, po katerem bomo dobili potnika v 4. krog pokala EHF. Ormožani v Švici pričakujejo aktiven rezultat. Vinarji so v zadnjem odigranem krogu državnega prvenstva zmagali in si tako pripravili dobro popotnico za evropsko tekmo.

Večjih zdravstvenih težav v taboru Vinarjev k sreči ni. Tekmo si bo mogoče ogledati v spletnem prenosu; kje vam bomo pravočasno sporočili. 

Rokometaše Velike Nedelje jutri (sobota), po tednu dni premora zaradi preložene tekme s ptujsko Dravo, čaka tekma 9. kroga 2. državne rokometne lige. Tokrat bodo varovanci trenerja Uroša Krstiča gostili trenutno tretjo ekipo prvenstvene lestvice; Kočevje. Čaka jih pomembna in težka tekma. V taboru Velike Nedelje si seveda želijo nadaljevati odličen niz, saj v tej sezoni še niso oddali točke.

je pred srečanjem povedal pomočnik trenerja Davorin Kovačec. Tekma se bo v športni dvorani Velika Nedelja začela jutri (sobota) ob 19h. V 1. B slovenski rokometni ligi rokometaše Moškanjcev Gorišnice tekma čaka drevi. Ob 19h bodo v večnamenski dvorani Gorišnica v 10. krogu gostili Dol TKI Hrastnik.

Drevi bodo na sporedu tekme 11. kroga 1. SFL (slovenske futsal lige). Kamere bodo tokrat na Ptuju, kjer se bosta pomerila drugouvrščena Litija in četrtouvrščena Hiša daril Ptuj. Obračun boste lahko spremljali na spletni strani futsal.si. Ljutomerčani bodo gostovali v Zagorju pri Mlinšah. Preostala para sta Oplast Kobarid- Bronx Škofije in Dobrepolje- Siliko Vrhnika. Vsa srečanja se bodo začela ob 20h.

 ČRNA KRONIKA:

Mariborski operativno komunikacijski center je med 6. uro včeraj in 6. uro danes, prejel 292 klicev, od tega 93 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali 4 nedovoljene prehode državne meje.

Včeraj popoldan so imeli policisti v postopku državljana Slovenije, ki je na območju PP Gorišnica, z osebnim avtomobilom slovenskih registrskih oznak, nedovoljeno prestopil državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa ni imel ustreznega dovoljenja.
Policisti so ga oglobili.

Skoraj istočasno so imeli na istem mestu v postopku še državljana BiH, ki je z osebnim avtomobilom slovenskih registrskih oznak, nedovoljeno prestopil državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa ni imel ustreznega dovoljenja. Policisti so mu izdali plačilni nalog, ga pridržali in ga bodo predali hrvaškim varnostnim organom.

Sinoči ob 22.19 pa so imeli v postopku še dva državljana BiH, ki imata bivanje urejeno v Sloveniji, ki sta na območju PP Gorišnica, z osebnim avtomobilom slovenskih registrskih oznak, nedovoljeno prestopila državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa nista imela ustreznih dovoljenj. Policisti so oba oglobili.

Včeraj popoldan so v Kidričevem, v priklopnem tovornem vozilu registrskih oznak BiH, prijeli 5 državljanov Afganistana, ki so skriti v tem vozilu, iz Hrvaške nedovoljeno vstopili v našo državo. Med postopkom sta 2 med njimi, oba sta mladoletna, zaprosila za mednarodno zaščito, zato so ju prepeljani v Azilni dom. Ostale 3 bodo predali hrvaškim varnostnim organom.

Včeraj popoldan je 38-letna voznica v Žabjaku pri Ptuju, zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča, trčila v ograjo stanovanjske hiše. Po trčenju je odpeljala naprej, kjer je še vedno v Žabjaku, iz istega vzroka trčila v podstavek začasno postavljenega prometnega znaka za zoženje ceste.
Tudi po trčenju je odpeljala naprej ter trčila še v kapelo in nazadnje na Svržnjakovi ulici na Ptuju, zaradi nepravilne strani vožnje, še v osebni avto, ki mu je bil pripet lahki priklopnik in ga je vozil 33-letni moški. V nobenem od trčenj ni bil nihče telesno poškodovan. Policisti so voznici odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal, da je imela v organizmu 0,14 mg/l alkohola. Ko bodo policisti zbrali vsa potrebna obvestila ji bodo izdali plačilni nalog.

Sinoči je 57-letni voznik osebnega avtomobila v križišču Ulice Heroja Šercerja in ulice Na Poljanah, izsilil prednost 39-letni voznici osebnega avtomobila. Vozili sta zaradi tega trčili, voznica pa se je ob tem lahko telesno poškodovala. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali V UKC Maribor. Policisti so ugotovili, da je imel povzročitelj prometne nesreče v organizmu 0,85 mg/l alkohola, zaradi česar so mu odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Policisti so mu odredili še strokovni pregled v zdravstveni ustanovi in ga bodo kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu, zaradi suma storitve kaznivega dejanja Nevarna vožnja v cestnem prometu, po čl. 324/III Kazenskega zakonika (KZ-1).

 V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali sedem prometnih nesreč. V eni je bila ena oseba lažje telesno poškodovana. V ostalih šestih je nastala samo materialna škoda. Obravnavana je bila še ena poškodba vozila na parkirnem prostoru in šest primerov povozov divjadi. Poleg tega so bila obravnavana štiri kazniva dejanja, nesreča pri delu in ena kršitev javnega reda.

S področja kriminalitete so lendavski policisti obravnavali kaznivo dejanje nasilje v družini. Osumljenemu je bil izrečen tudi ukrep prepovedi približevanja. V Rogašovcih je neznanec namerno poškodoval parkiran osebni avtomobil. Obravnavana je bila še goljufija in tatvina v osnovni šoli Tišina.

V gozdu v Dolencih je prišlo do nesreče pri delu. Pri podiranju drevesa je le-to padlo na žensko in jo poškodovalo. S helikopterjem je bila odpeljana v UKC Maribor. Ugotovljeno, da je utrpela posebno hudo telesno poškodbo.

Javni red je bil kršen 1-krat na javnem kraju. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja je bil zasežen osebni avtomobil.
Pogostejše meritve hitrosti z radarjem bodo danes čez dan na območju policijske postaje Murska Sobota in Ljutomer.