Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, četrtek, 13. 1. 2022

V ZD Ormož od danes, četrtka 13. januarja,  do sobote, 15. januarja, pripravljajo dneve cepljenja. Na kak način jih bodo izvedli in kje vse bodo potekali ste že slišali v naših informativnih oddajah. Kako poteka testiranje tistih, ki se ne želijo cepiti in so dolžni dokazovati negativen rezultat na okuženost s koronavirusom zaradi opravljanja dela pri svojem delodajalcu in kako ukrepati v primeru, da je hitri test pozitiven, v prispevku Petra Kiriča.

Od danes, četrtka, 13., pa do nedelje, 16.januarja,  bodo potekale aktivnosti  Antonovanja na Kogu.  Ocenjevanje čurk – kašnatih klobas je potekalo danes od 9. ure naprej v dvorani Krajevne skupnosti  Kog. Jutri, v  petek, bo na tržnici v Ormožu med  9.  in 12.uro  razstava ocenjenih čurk s priložnostnim programom in razstavo najbolje ocenjenih čurk. V nedeljo bo na Kogu v cerkvi sv. Bolfenka romarska maša, ki jo bo vodil župnik  Peter Pučnik. Pri maši bodo sodelovali tudi nekateri zbori sosednjih župnij in zapeli bozične pesmi. V vaškem središču  bodo na stojnicah kogovske tržnice predstavljeni izdelki  lokalnih ponudnikov v času med  8. in 15. uro. Udeleženci dogodkov in romarji  morajo upoštevati veljavne odloke vlade za preprečevanje možnosti okužbe s koronavirusom. V nedeljo bo na Kogu ob tej priložnosti ZD Ormož izvajal brezplačne hitre teste. Dogodke Antonovanja bo mogoče  spremljate v živo ob upoštevanju veljavnih odlokov zaradi preprečitve okužbe s koronavirusom ali preko socialnih omrežij društva Antonovanje na Kogu in ostalih medijev.

 V zadnji oddaji Prlekov radioreporter ste poslušalci izpostavili dve vprašanji, ki se dotikata postavitve ogledala v križišču v Vinskem Vrhu in smeti na parkirišču, ki jih odnaša po Opekarniški ulici.
Glede smeti na parkirišču na Opekarniški ulici, kjer parkirajo tovornjake pred bivšo tovarno sladkorja, smo se obrnili na inšpektorico v Medobčinski upravi občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž Jano Čavničar, ki je potrdila, da se zavedajo težave s smetmi. Prejeli smo naslednji odgovor:


… je odgovorila inšpektorica Jana Čavničar.
Preverili smo, kdo je lastnik večine parcel, kjer je parkirišče. To je podjetje Logistične storitve LCO, ki ima sedež v Kopru, ukvarja pa se z logističnimi storitvami. Žal nam z njimi ni uspelo vzpostaviti kontakta. Smo pa si parkirišče ogledali tudi sami in opazili, da je ob robu parkirišča spet veliko odpadkov in da so na parkirišču v večini parkirana tovorna vozila z madžarskimi registrskimi tablicami. Postavljeno je tudi prenosno stranišče, kar kaže, da vozniki tovornjakov na parkirišču čakajo dlje časa. Če nam bo uspelo dobiti lastnika parkirišča, bomo objavili še njihov komentar glede urejenosti.
Poslušalka z Vinskega Vrha se je z vprašanjem obrnila na župana Danijela Vrbnjaka.

Naj omenimo, da smo prejšnji teden dobili tudi vprašanje glede medsosedskih sporov, žalitev in prijav kršenja javnega reda. Konkretno odgovora v tej zasebni zadevi ne bomo iskali, bomo pa do naslednjič pripravili splošen odgovor o tem, kako policija ukrepa, če se spreta soseda, kdo dobi globo in zakaj.

Kakšna je prihodnost uporabe dronov v kmetijstvu, nam je zaupal strokovnjak iz podjetja Termodron, Sergej Krajnc, ki se z droni profesionalno ukvarja že več let.

Mrzli zimski dnevi povzročajo težave predvsem pticam pri iskanju hrane. Zakaj je letos treba pri hranjenju ptic biti nekoliko pozornejši, pa je preverila Vesna Osterc.

Če bo šlo vse načrtih in bo Smučarskemu društvu Sveti Tomaž uspelo zasnežiti smučišče v Hranjigovcih do petka, bo na tamkajšnjem smučišču moč že ta vikend uživati v snežnih radostih. Letošnja novost je sankališče, ki bo ločeno od smučarjev. Uvajajo pa tudi vstopnico za sankače.

ČRNA KRONIKA:
V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali šest prometnih nesreč v katerih je bil en udeleženec telesno poškodovan, sedem kaznivih dejanj, tri kršitve javnega reda in miru in sedem primerov povozov divjadi.

S področja kriminalitete je bila obravnavana tatvina goriva, tatvina denarnice z denarjem in dokumenti, tatvina mobilnega telefona, goljufija pri nakupu goriva, poškodovanje tuje stvari, grožnja in lahka telesna poškodba.

Javni red in mir je bil kršen trikrat v zasebnih prostorih. Kršitelja sta se po intervencijah pomirila in s kršitvami prenehala.

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov pogosto tudi povzročajo zastoje v prometu. Agencija za varnost prometa v času do 23. januarja koordinira preventivno akcijo »Varno brez telefona v prometu«. V času akcije bo Policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezani z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji.

 • Tehnična in druga pomoč 24. 01. 2022 10:34
  Ob 10.36 so na Kupčinjem Vrhu, občina Majšperk, gasilci PGD Stoperce nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 09:53
  Ob 9.55 sta v naselju Dolena, občina Videm, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč poškodovancem do prihoda reševalcev NMP, ki so eno poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 09:06
  Ob 9.10 sta v naselju Turnišče, občina Ptuj, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, omejili iztekanje tekočin in do prihoda reševalcev NMP Ptuj oskrbeli poškodovano osebo.
 • Prometna nesreča 24. 01. 2022 05:26
  Ob 5.26 je med naseljema Petanjci in Murski Petrovci voznica s kombiniranim vozilom zdrsnila s cestišča in pristala v obcestnem jarku. Pri tem se je lažje poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota so razsvetljevali in zavarovali kraj nesreče.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 24.januar 2022 ob 22:06

  Ovire

  Na štajerski avtocesti med krožiščem Pesnica in priključkom Šentilj v smeri Avstrije, okvara tovornega vozila, zaprt vozni pas.

  Na štajerski avtocesti je na izvozu Lukovica proti Ljubljani oviran promet zaradi ustavljenih tovornih vozil.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Dela

  Na gorenjski avtocesti bo v predoru Karavanke v torek in sredo, med 7:30 in 16. uro, promet potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom do 30 minut.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 22.1.2022
RADIOaktivnih11 - 18.01.2022