Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, ponedeljek, 7. 2. 2022

Občina Ormož poziva krajevne skupnosti, občane, društva in vse ostale, da na podlagi poziva Državne volilne komisije na priloženih obrazcih predlagajo kandidate za člane volilnih odborov za izvedbo rednih volitev poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije, ki bodo 24. 4. 2022 in izpolnjene ter podpisane obrazce najpozneje do 1. 3. 2022 posredujejo na Občino Ormož ali svojo Krajevno skupnost, ki bo predloge posredovala okrajni volilni komisiji. 

Center za socialno delo v Ormožu se po desetih letih kmalu seli na novo lokacijo. Več o tem v prispevku Vesne Osterc.

 V oddaji Prleški brlüžjak boste jutri (torek) slišali nadaljevanje pogovora s Francem in Anico Slana iz Sejancev v občini Sv. Tomaž. Tokrat bo govora o Tovarni Jože Kerenčič, starih kmečkih orodjih in izletih s starodobnim mopedom Tomos. Tokrat samo del pogovora:


Celotna oddaja bo predvajana jutri, v torek, 8. februarja, med 11. in 12. uro.
V ormoški enoti Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož so v minulem letu pripravili številke dogodke. Pregled le-teh je Vesni Osterc zaupala kustosinja in etnologinja Nevenka Korpič.

Občinska proslava ob Slovenskem kulturnem prazniku, ki jo je pripravila Občina Ormož v sodelovanju z Osnovno šolo Ormož, s podelitvijo občinskih priznanj s področja kulture za leto 2021, bo premierno predvajana danes, v ponedeljek, 7. februarja, ob 20.00 uri, na KTV Ormož. Sledile bodo kasnejše ponovitve. Posnetek proslave si bo možno ogledati tudi na spletni in Facebook strani Občine Ormož.

Ob prihajajočem prazniku, Prešernovem dnevu, so otroci vabljeni na delavnico. Otroci bodo spoznali dr. Franceta Prešerna, brali Povodnega moža in reševali zabaven kviz o največjem slovenskem pesniku. Povezava do zoom delavnice, ki bo v ponedeljek ob 11. uri, je objavljena na spletni in Facebook strani Ljudske univerze Ormož.

Knjižnica Ormož ob slovenskem kulturnem prazniku (v torek, 8. februarja) med 9. in 14. uro, pripravlja dan odprtih vrat. Zraven izposoje si lahko ogledate razstavo ilustracij Melanie Habjanič, mlade Ormožanke,  ki trenutno živi in dela v Ljubljani, kjer na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zaključuje študij ilustracije. Prelistate lahko dela letošnjih Prešernovih nagrajencev in pobližje spoznate arhitekta Jožeta Plečnika, ki letos obeležuje 150 let rojstva. Ob 11. uri bo nastopil Trobilni kvintet Kulturnega društva Ormož, pod vodstvom Slavka Petka. Novo vpisanim članom bodo podarili članarino.

Kakšnih dogodkov se bomo lahko razveselili v februarji v ormoški knjižnici, je za naš radio povedala knjižničarka Marinka Vnuk.

 ŠPORT
Prvi februarski petek je bil rezerviran za prve tekme četrtfinala slovenskega futsal pokala Terme Olimia. Ljutomerski Meteorplast ŠIC bar je gostoval v Litiji, pri desetkratnem državnem in devetkratnem pokalnem prvaku. Gostitelji, so slavili s 3:1. Pot do zmage so Litijani tlakovali v 1. polčasu, ki so ga dobili s 3:0.


Še pred povratnimi srečanji pokalnega tekmovanja se bo ta konec tedna s tekmami 14. kroga nadaljevalo državno prvenstvo v 1. slovenski futsal ligi. KMN Meteorplast bo v petek (1102) v dvorani Šic v Ljutomeru v lokalnem derbiju gostil Ptujčane. O pričakovanjih pred srečanjem Urban Goričan.

ČRNA KRONIKA:

Ormoški policisti so od petka do danes zjutraj obravnavali naslednje dogodke:

PETEK 4.2. 2022
Ob 6.10 so policisti v Ormožu opravili ogled kraja prometne nesreče I. Kategorije, do katere je prišlo zaradi odvzema prednosti enega od udeležencev. Na kraju je bil povzročitelju izdan plačilni nalog.

Ob 9.30 so bili policisti obveščeni o prometni nesreči v Savcih. Na kraju je bilo ugotovljeno, da gre za prometno nesrečo I. kategorije z manjšo materialno škodo, zaradi česar so zadevo zaključili z odstopom od ogleda.

Ob 11.15 so bili s strani delavca Zdravstvenega doma Ormož obveščeni, da pri njih išče zdravniško pomoč oseba, ki jo je ugriznil pes. Policisti so opravili razgovor z oškodovancem in lastnikom psa. Zoper lastnika bo izdana odločba v hitrem postopku zaradi kršitve določil Zakona o zaščiti živali ter podan predlog drugemu prekrškovnemu organu.

Ob 16.40 so bili obveščeni, da so mu so neznanci poškodovali žično vrtno ograjo. Policisti so na kraju ugotovili, da gre za prometno nesrečo I. kategorije s pobegom, saj je neznan voznik z neznanim vozilom zaradi nepravilnega premika poškodoval ograjo. Zadevo so zaključili z uradnim zaznamkom.

SOBOTA 5.2. 2022
Ob 10.00 so bili na kraju nesreče pri delu v gozdu, na kraju je bilo ugotovljeno, da se je oseba pri podiranju drevesa poškodovala in je bila z reševalnim vozilom odpeljan v Splošno bolnišnico Ptuj.

Ob 16.20 so na lokalni cesti v naselju Hum pri Ormožu kontrolirali voznika osebnega avtomobila, alkotest je pokazal 0,48 ml/l alkohola v izdihanem zraku, zato je bilo vozniku začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 19.10 smo na lokalni cesti v Senešcih kontrolirali voznika osebnega avtomobila, alkotest je pokazal 0.72 ml/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bilo odrejeno pridržanje, prav tako mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, ki bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano na sodišče.

Ob 19.40 so v Trgovišču kontrolirali voznika osebnega avtomobila, ki mu je alkotest pokazal 0.57 ml/l alkohola. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja ter izdan plačilni nalog.

NEDELJA, 6. 2. 2022

 Ob 15.20 je patrulja ustavila in kontrolirala 34-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je vozil vozilo v cestnem prometu pod vplivom prepovedanih drog. Odrejen mu je bil strokovni pregled, prepovedana nadaljnja vožnja ter odvzeto vozniško dovoljenje, ki bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano na krajevno pristojno okrajno sodišče.

Ob 15.47 je patrulja in kontrolirala 49-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je vozil vozilo v cestnem prometu v času veljavnega ukrepa prepovedi vožnje motornega vozila. Opravljen je bil zaseg vozila in odvzete registrske tablice. Zoper voznika sledi obdolžilni predlog na krajevno pristojno okrajno sodišče.

Napoved aktivnosti za ponedeljek, 7. februarja:
• v kolikor bi poslušalci radia opazili sumljive osebe, za katere je sumiti, da so lahko neupravičeno vstopile v Republiko Slovenijo, policisti naprošajo, da o tem obveščajo policijo na telefonski številki: 02 741 08 50 ali 113.
• opravljali bodo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem prometu, kjer bodo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč.. To so; prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, uporaba mobitela in uporaba zimske opreme idr.).
• prav tako bodo policisti na terenu dajali poudarek na spoštovanju odlokov o zajezitvi širjenja virusa COVID-19.

Gorišniški policisti so od petka do danes zjutraj obravnavali naslednje dogodke:

1. Prometna varnost

V soboto so policisti PP Gorišnica obravnavali prometno nesrečo, ki se je zgodila v naselju Cvetkovci. Ugotovljeno je bilo, da je voznica osebnega vozila, zaradi vožnje po nasprotnem voznem pasu trčila v nasproti vozeče vozilo. Na vozilih je nastala materialna škoda. Poškodovan ni bil nihče. Povzročiteljici je bil izdan plačilni nalog.

 2. Mejne zadeve

V kraju Meje so policisti v soboto in nedeljo obravnavali 2 primera nedovoljenih prehodov meje izven mejnega prehoda, kjer so mejo nezakonito prestopile štiri osebe, vsi državljani Hrvaške. Vsem kršiteljem so bile na kraju izrečene globe.

V soboto so policisti obravnavali nedovoljen prehod državne meje dveh državljanov Kosova. V postopku je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega vozila izpolnjeval pogoje za vstop v R Slovenijo, zato mu je bila na kraju izrečena globa in dovoljena nadaljnja pot v notranjost R Slovenije. Za sopotnico v vozilu pa je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjuje pogojev za vstop, zato ji je bilo odrejeno pridržanje in vračanje hrvaškim varnostnim organom.

V nedeljo, 6. 2. 2022 ob 2.40 uri so policisti v kraju Pestike prijeli dva državljana Gvineje in enega državljana Gambije, za katere je bilo ugotovljeno, da so v bližini naslova Korenjak 21, nedovoljeno prestopili državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo. Vsi trije tujci so v postopku zaprosili za mednarodno zaščito in bili odpeljani v Azilni dom.

 3. Javna varnost

V nedeljo so policisti v Gorišnici obravnavali kršitev javnega reda in miru v zasebnem prostoru. Zaradi nasprotujočih si izjav udeleženih, policisti zbirajo obvestila in bodo ustrezno ukrepali.

Kršitev javnega reda in miru v zasebnem prostoru je bila v nedeljo kršena tudi v Hrastovcu, kjer sta se verbalno sprla sin in oče. Kršitelju je bil izdan plačilni nalog po Zakonu o javnem redu in miru.

 4. Kriminaliteta

V petek, 4. februarja so policisti na podlagi prejete pisne prijave oškodovane družbe Petrol, evidentirali kaznivo dejanje Goljufije. Občanka je 19.decembra na bencinskem servisu Petrol v Moškanjci v svoje vozilo natočila gorivo, katerega do danes še ni poravnala. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba na pristojno tožilstvo.

V petek ob 15:15 uri so bili obveščeni o dogodku, kjer naj bi potnica pri izstopu iz avtobusa padla in se poškodovala. V tej zvezi je bilo evidentirano kaznivo dejanje ogrožanja posebnih vrst javnega prometa.

Prav tako v petek so bili policisti obveščeni o odtujitvi konja v naselju Pohorje, v Občini Cirkulane. Neznana oseba je pristopila do gospodarskega poslopja, odprla hlevska vrata in pristopila do konja (ponija), po imenu Hani ter ga s kraja peš odpeljala v smeri gozda. S tem dejanjem je neznana oseba oškodovala lastnico za 500 evrov. Policisti so opravili ogled kraja in zavarovali sledi, ki so bile najdene na kraju. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba na pristojno tožilstvo.

 Iz regijskega centra za obveščanje Ptuj so nas obvestili , da je včeraj ob 8.55 v Slovenja vasi, občina Hajdina, zagorela slama in ostrešje na gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Slovenja vas, Hajdina, Gerečja vas, Draženci in Hajdoše so požar pogasili in ter streho pokrili s folijo.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 13:09

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Vozniki sporočajo, da je zaradi podrtega drevesa treba voziti previdno po cesti Logatec - Žiri.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.