Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sobota, 5. 2. 2022

Občina Ormož poziva krajevne skupnosti, občane, društva in vse ostale, da na podlagi poziva Državne volilne komisije na priloženih obrazcih predlagajo kandidate za člane volilnih odborov za izvedbo rednih volitev poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije, ki bodo 24. 4. 2022 in izpolnjene ter podpisane obrazce najpozneje do 1. 3. 2022 posredujejo na Občino Ormož ali svojo Krajevno skupnost, ki bo predloge posredovala okrajni volilni komisiji.

Na območju Ormoža poteka izgradnja visokonapetostnega daljnovoda moči 2 x 400 kV ( Kilovoltov) od Cirkovc do Pinc. Daljnovod bo dolg 80,5 km, na tej trasi pa bo postavljenih 264 stebrov višine do 70 m. Investicija bo v celoti končana do konca leta 2022. Kakšni so delovni pogoji delavcev podjetja Dalekovod Zagreb, ki opravljajo delo na trasi Cirkovce-Pince, na visokonapetostnem daljnovodu 2 x 400 KV (kilovoltov), v vseh vremenskih razmerah na velikih višinah? Kakšno je plačilo za delo, ki ga opravljajo, boste izvedeli v nadaljevanju pogovora.

Včeraj, 4. februarja, je pri Sveti Ani potekal podpis pogodbe za gradnjo dveh sklopov kolesarske povezave na območju ORP Slovenske gorice: Lenart-Sveta Ana-Trate. Pogodbo sta podpisala župan Občine Sveta Ana, Silvo Slaček, in direktorica podjetja GWM  Radenci, Petra Weindorfer. Pogodba zajema izgradnjo kolesarske povezave v dolžini 4,6 km. Pogodbena vrednost oddanih del znaša 860.600,99 EUR z DDV. Gradnja se bo pričela predvidoma 1. aprila letos. Rok za končanje gradnje pa je 30. maj prihodnje leto.

Strokovnjak za poljedelstvo in vodja izpostave Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Ivan Brodnjak, je dobil čudovito darilo za svoj rojstni dan. 17. decembra je z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prejel potrdilo, da je v register sort vpisana nova sorta ajde z imenom »Hajdoše«, ki jo je razvil. Več v prispevku Katjuše Grof Štih.


Več v kmetijski oddaji v nedeljo med 11. in 12. uro.

Letošnji akciji sterilizacij in kastracij, ki jo organizira Društvo za zaščito živali Pomurja, se je pridružila tudi Veterinarska postaja Ormož. V vseh ambulantah Pomurja, v Moškanjcih in Ormožu je za omenjeni storitvi zagotovljen 20-odstotni popust. Akcija poteka dva meseca, do konca marca. KGŠ

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož, enota Ormož so pripravili nekatere uradne statistične podatke, ki so zajemali delovanje ormoškega muzeja v preteklem letu. Vesna Osterc je o njih govorila s kustosinjo in etnologinjo Nevenko Korpič.

Občinska proslava ob Slovenskem kulturnem prazniku, ki jo je pripravila Občina Ormož v sodelovanju z Osnovno šolo Ormož, s podelitvijo občinskih priznanj s področja kulture za leto 2021, bo premierno predvajana v ponedeljek, 7. februarja, ob 20.00 uri, na KTV Ormož. Sledile bodo kasnejše ponovitve. Posnetek proslave si bo možno ogledati tudi na spletni in Facebook strani Občine Ormož.

Ob prihajajočem prazniku, Prešernovem dnevu, so otroci vabljeni na delavnico. Otroci bodo spoznali dr. Franceta Prešerna, brali Povodnega moža in reševali zabaven kviz o največjem slovenskem pesniku. Povezava do zoom delavnice, ki bo v ponedeljek ob 11. uri, je objavljena na spletni in Facebook strani Ljudske univerze Ormož.

Knjižnica Ormož ob slovenskem kulturnem prazniku (v torek, 8. februarja) med 9. in 14. uro, pripravlja dan odprtih vrat. Zraven izposoje si lahko ogledate razstavo ilustracij Melanie Habjanič, mlade Ormožanke,  ki trenutno živi in dela v Ljubljani, kjer na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zaključuje študij ilustracije. Prelistate lahko dela letošnjih Prešernovih nagrajencev in pobližje spoznate arhitekta Jožeta Plečnika, ki letos obeležuje 150 let rojstva. Ob 11. uri bo nastopil Trobilni kvintet Kulturnega društva Ormož, pod vodstvom Slavka Petka. Novo vpisanim članom bodo podarili članarino.

ŠPORT
Prvi februarski petek je bil rezerviran za prve tekme četrtfinala slovenskega futsal pokala Terme Olimia. Ljutomerski Meteorplast ŠIC bar je gostoval v Litiji, pri desetkratnem državnem in devetkratnem pokalnem prvaku. Gostitelji so slavili s 3:1 (3:0). Vratar Meteorplasta Tjaž Lovrenčič.


Povratna tekma bo v petek, 18. februarja 2022, ob 20.30 uri v dvorani ŠIC Ljutomer.

 ČRNA KRONIKA:
Ob 18.42 so na avtocesti A1 med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje trčili osebni vozili in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje, počistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč ostalim službam. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.56 je na pomurski avtocesti med priključkom Turnišče in razcepom Dolga vas osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota in IGE Lendava so nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev, odklopili akumulator vozila in pomagali policistom

Včeraj zvečer so policisti PP Ptuj obravnavali prometno nesrečo III. kategorije, v kateri se je 61-letna peška huje telesno poškodovala. 29- letni voznik osebnega avtomobila je na Zagrebški cesti v Ptuju na zaznamovanem prehodu za pešce trčil v 61-letno peško, katera se je hudo telesno poškodovala in je bila z reševalnim vozilom odpeljana v SB Ptuj. Zoper voznika osebnega avtomobila bodo policisti podali kazensko ovadbo.

V ponedeljek, 7. februarja 2022, se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija. Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je evropsko usklajen, potekal bo do 13. februarja. V Sloveniji cestni tovorni promet narašča, z večanjem njegovega obsega se povečujejo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 13:54

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Vozniki sporočajo, da je zaradi podrtega drevesa treba voziti previdno po cesti Logatec - Žiri.

  Predmeti na vozišču ovirajo promet na štajerski avtocesti med predorom Pletovarje in Golo Rebro proti Mariboru.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.