Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, torek, 8. 2. 2022

Na Prešernov dan veliko kulturnih ustanov po Sloveniji tradicionalno brezplačno odpre svoja vrata, tokrat (še) pod pogoji covidnih ukrepov. Za nekatere si je bilo treba zagotoviti brezplačno vstopnico, kar nekaj dogodkov pa bo na voljo tudi prek spleta. V Združenju dramskih umetnikov Slovenije bodo tako kot lani tudi letos zaradi epidemioloških razmer 36. tradicionalni recital Prešernove poezije, ki se sicer zgodi ob Prešernovem spomeniku pri Tromostovju v Ljubljani, izpeljali prek radijskih valov Programa Ars in njihovega spletnega kanala. Dramske igralke in igralci so v živo med 12. uro in 13.30 brali Prešernovo poezijo, slišalo pa se jih je tudi prek ozvočenj po ulicah in trgih v več slovenskih mestih in v nekaterih spominskih krajih, tudi Vrbi.

Knjižnica Ormož je ob slovenskem kulturnem prazniku (danes, 8. februarja) med 9. in 14. uro, pripravila dan odprtih vrat. Zraven izposoje so si obiskovalci lahko ogledali razstavo ilustracij Melanie Habjanič, mlade Ormožanke,  ki trenutno živi in dela v Ljubljani, kjer na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zaključuje študij ilustracije. Prelistali ste lahko dela letošnjih Prešernovih nagrajencev in pobližje spoznali arhitekta Jožeta Plečnika, ki letos obeležuje 150 let rojstva. Ob 11. uri je nastopil Trobilni kvintet Kulturnega društva Ormož, pod vodstvom Slavka Petka. Novo vpisanim članom so podarili članarino.


V Ormožu bo v februarju na ogled več novih razstav. Katere so te, je Vesni Osterc povedala kustosinja in etnologinja Nevenka Korpič.


Seveda pa na ogled vse do marca v ostaja tudi razstava medvedkov z naslovom Tristo kosmatih medvedov.

Na občinski proslavi ob slovenskem kulturnem  prazniku, ki jo je pripravila Občina Ormož v sodelovanju z  Osnovno šolo Ormož, so podelili občinska priznanj s področja kulture za leto 2021. Podeljenih je bilo 15 bronastih značk Ksavra Meška, ena srebra in dve zlati znački. Najvišjo nagrado, plaketo Ksavra Meška, je prejela članica Kulturnega društva Simon Gregorčič Velika Nedelja, Danica Cvetko.


Daljšemu pogovoru z dobitnico plaketa Ksavra Meška Danico Meško boste lahko prisluhnili v jutrišnjem jutranjem programu po 8. uri.

 

Avtorica vitrine meseca februarja v ormoškem muzeju je lončarka in Ormožanka, Urška Ambrož. Kako jo je pot zanesla od prava do lončarskega vretena, je povedala Vesni Osterc.
0802 pri muzejska loncarka urska amroz{/mp3}

Ormoški grajski park zaradi svoje edinstvene arhitektonske ureditve in zasnove, dimenzije dreves, grajskega parka in grajske pristave velja za enega najlepših slovenskih parkov. Žal se v njem pojavlja vandalizem. Nedolgo nazaj so neznanci spet poškodovali klopi in koše ali jih odnesli, občasno je popisana tudi kulturna dediščina. Občani opozarjajo še, da je premalo košev. Več v prispevku Katjuše Grof Štih

ŠPORT:

Rokometaši Velike Nedelje so z zmago začeli spomladanski del prvenstva v 2. Državni rokometni ligi. V soboto so s 34:20 v domači dvorani odpravili Pomurje.


V preostalih srečanjih 13. kroga 2. DRL je Jadran s 30:26 premagal Ajdovščino, Nova Gorica je s 34:30 odpravila Kronos, Kočevje je z 29:23 premagalo ptujsko Dravo. Na vrhu lestvice prepričljivo ostaja Velika nedelja z 22. točkami, druga je Ajdovščina s 15. točkami, sledi Kočevje s 13. točkami.

 ČRNA KRONIKA:

V preteklem dnevu so policisti na območju Pomurja obravnavali tri prometne nesreče z materialno škodo, šest kaznivih dejanj, kršitev javnega reda in miru v zasebnem prostoru, šest primerov povozov divjadi in dimniški požar.

Na področju kriminalitete so v Lipovcih obravnavali vlom v gospodarsko poslopje in tatvino bakrenih žlebov, v Fokovcih tatvino denarja iz stanovanjske hiše in v Murski Soboti tatvino goriva iz parkiranega tovornega vozila.

Zaradi slabše prometne varnosti bodo policisti poostrili svojo prisotnost na cestah. Poostren nadzor cestnega prometa bo usmerjen predvsem v najbolj pogoste dejavnike najhujših prometnih nesreč, kot sta prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 11:48

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelaza Ljubelj so obvezne verige.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.