Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, četrtek, 11. 2. 2022

Okužbe s koronavirusom so ponovno zaznali v Centru starejših občanov v Ormožu. Koliko je teh in zakaj so vzpostavili tako imenovano rdečo cono na drugi lokaciji, izven Centra starejših občanov, boste izvedeli v prispevku Petra Kiriča.

S 16. februarjem bo tržnica v Ormožu po novem ponujala svoje izdelke tudi po sredah popoldne, in sicer od 14. do 18. ure, kar bo gotovo prišlo prav tistim, ki so dopoldne po službah.

V rubriki Prlekov radioreporter odgovarjamo Lojzetu, ki ni zadovoljen z razvojem Jeruzalema. Zapisal je, da se v 75 letih ni nič spremenilo. Lep je samo razgled, drugače pa Jeruzalem ni urejen, podrtije kazijo pogled, cesta čez Jeruzalem je slaba, ni klopi, ni cvetočih gredic, premalo je parkirišč. Jeruzalem sicer spada v občino Ljutomer, a vinska turistična cesta, kjer leži ta turistična točka, poteka tudi po ormoški občini, zato smo odgovore poiskali pri obeh občinah. Vsekakor je Jeruzalem z okolico del obeh občin in v prihodnje bi občini morali pri razvoju kraja sodelovati. Sledijo odgovori ormoškega župana Danijela Vrbnjaka, ki ga je poklicala Katjuša.

 Delo v knjižnici je vse drugo kot le branje knjig. O pestrih zadolžitvah in o želenih kompetencah knjižničarja, bo več povedala strokovna sodelavka iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, Marinka Vnuk.

 Planinsko društvo Ljutomer je tako kot vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku, organiziralo tradicionalni zimski pohod na Jeruzalem. Pohod so pričeli na Glavnem trgu v Ljutomeru, od koder se je podalo največ pohodnikov, številni pa so se na pot podali tudi v lastni režiji. Pot je pohodnike vodila do točk postanka in zanimivosti ob poti, z Glavnega trga do rojstne hiše dr. Franca Miklošiča v Radomerščaku, do Cerovca in rojstne hiše Stanka Vraza, do zidanice Malek ter nato proti Jeruzalemu in nazaj v Ljutomer. Pohod na Jeruzalem ob slovenskem kulturnem prazniku so pripravili tudi v planinskem društvu Maks Meško Ormož. 

ŠPORT:

Rokometaši so sinoči (sreda) odigrali večino tekem osmine finala rokometnega pokala Slovenije za člane. Velikonedeljčani so gostili prvoligaša Ljubljano in po dramatični končnici izgubili s 24:26. Anita Kosec.


Rokometaši Velike Nedelje bodo tako po izpadu iz pokalnega tekmovanja sedaj vse moči usmerili v prvenstvo, kjer jim kaže odlično, saj so z naskokom vodilna ekipa 2. državne rokometne lige, ki v tej sezoni še ni oddala točke. Kot so sporočili s kluba je sobotno srečanje s Kronosom preloženo zaradi okužb v taboru gostiteljev iz Logatca.


ČRNA KRONIKA:

Mariborski operativno-komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 293 klicev, od tega 100 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so policisti obravnavali 1 nedovoljen prehod državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 17 kaznivih dejanj,
- 7 prometnih nesreč I. kategorije
- 5 prometnih nesreč II. kategorije, v katerih se je 6 oseb lahko telesno poškodovalo,
- 4 primere povoza živali,
- 1 kršitelju cestno-prometnih predpisov so zasegli vozilo, ki ga je vozil,
- 12 prijav kršitev javnega reda in miru, 6 na javnih krajih in 6 v zasebnih prostorih,
- 1 požar.

Izpostavljamo:

 

Odtujili palete

V Slovenski Bistrici so neznanci z dvorišča podjetja odtujili večje število palet, lastnike pa s tem po nestrokovni oceni oškodovali za približno 4.000 EUR.

 Zlorabe bančnih kartic

Obveščeni smo bili o treh primerih zlorab bančnih kartic. Neznani storilci so s pridobljenimi podatki bančnih kartic lastnikov opravili več dvigov denarja, oz. nakupov, v enem primeru je oškodovanec prejel SMS sporočilo z obvestilom, da ima transakcijski račun blokiran in da mora zamenjati geslo spletne banke.

Uporabnikom policisti svetujejo posebno previdnost, kadar prejemajo zahteve po vnosu prijavnih podatkov ali drugih občutljivih bančnih podatkov preko spletnih povezav, prejetih po SMS sporočilih ali elektronske pošte. To je lahko prvi znak prevare, zato naj v primeru dvoma o verodostojnosti sporočila, to raje preverijo.

 Včeraj ob 13.06 sta na cesti Dornava–Polenšak trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Ptuj so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj.

Ob 11.44 je v Ulici Vita Kraigherja v Mariboru občan pri čiščenju prostorov naletel na 25 kosov ročnih bomb iz obdobja pred 2. svetovno vojno. Policija je zavarovala kraj najdbe, pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi vzhodnoštajerske regije sta bombe odstranila in shranila na varno, so sporočili s Centra za obveščanje na Ptuju.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 14:12

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.