Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, torek, 8. 3. 2022

Danes praznujejo vse ženske. Več o prazniku dnevu žena, pa Nevenka Korpič iz Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.

Cene energentov so začele naraščati. Takšne so bile tudi napovedi... Danes, v torek 8. marca, smo spoznali prvo večje povišanje cen pogonskih goriv. Ali se bodo cene višale tudi v prihodnje, smo povprašali Ludvika Hriberška, neodvisnega energetskega svetovalca, ki področje energetike zelo dobro pozna.

Občina Ormož je na svoji spletni strani objavila vabilo z naslovom »Očistimo destinacijo Jeruzalem Slovenija 2022.« Čiščenje v občini Ormož se bo izvajalo v soboto, 19. marca, po posameznih krajevnih skupnostih, kjer bodo  določene zbirne točke. Vsem, ki ste čistilno akcijo že izvedli v lastni režiji, se vam občina zahvaljuje za vašo skrb za okolje. 

 Občina Središče ob Dravi pripravlja v soboto, 19. marca, med 9. in12. Uro, čistilno akcijo po vaseh občine. Čiščenje bo potekalo po vaseh ob cestah in obcestnih jarkih. Smeti se bodo odlagale v za to določene vreče, ki jih bodo delili na zbirnih mestih. Na občini še opozarjajo,da ne bodo zbirali kosovnih odpadkov od gospodinjstev. Akcijo čiščenja okolja po posameznih vaseh bodo vodili in koordinirali predsedniki vaških odborov s pomočjo svetnikov Občinskega sveta. K akciji vabijo vse občane.

V sredo bodo stavkali učitelji in ostali zaposleni v šolstvu. Kakšne so njihove zahteve in kako bo z varstvom otrok na Osnovni šoli Ormož, je preverila Vesna Osterc.

V Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož se vračajo tudi pravljične urice za otroke. Kdaj jih pripravljajo in kje, pa bibliotekarka Marjana Korotaj.

V četrtek, 10. marca, bo ob 18. uri v Knjižnici Ormož literarni večer o različnih obrazih ljubezni. Gostja večera bo Ksenija Trs in bo predstavljala svoj avtobiografski prvenec, roman, »Kdo se boji črnega moža?« Avtorica nas vodi skozi brezskrbno mladost te zvedave in radostne deklice Ksenije na prleškem Humu, ki jo zaznamujejo številne izgube. Kljub vsemu še vedno vidi svetle plati življenja, dokler ji na pot ne stopi črni mož … Kako se je avtorica soočala s težkimi izgubami, nasiljem in revščino, izveste v pogovoru ob 18. uri. 

Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni razpis za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem iz sredstev za izvajanje nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje projektov obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin, ki bodo poleg investicij v obnovo vključevali tudi aktivnosti za povezovanje in oplemenitenje turistične ponudbe z uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij za promoviranje in interpretacijo kulturne dediščine. Podprte bodo večje investicije z multiplikativnim učinkom na gospodarski in turistični razvoj. Višina razpisanih sredstev je 15.000.000 evrov. Javni razpis je odprt do 4. aprila 2022.

ŠPORT
Rokometaši Velike Nedelje nadaljujejo zmagovit pohod na poti v 1. B slovensko rokometno ligo. V soboto so varovanci trenerja Uroša Krstiča, po tritedenskem premoru, odigrali zaostalo tekmo 11. kroga 2. slovenske rokometne lige in v Radencih deklasirali gostitelje s 17:30.

ČRNA KRONIKA:

Iz regijskega centa za obveščanje so nas obvestili o naslednjih dogodkih
Sinoči ob 8.10 je v Podgorcih, zagorelo v kurilnici. Požar so pogasili gasilci PGD Podgorci in Velika Nedelja. Uničena je električna instalacija in toplotna črpalka za sanitarno vodo.

Včeraj ob 15.30 so v naselju Vičanci, gasilci PGD Ormož posuli in razlito motorno olje v dolžini 1,5 kilometrov.

Ob 14.38 je v Razkrižju zagorelo v stanovanjskem objektu. Požar, ki je uničil stanovanjsko hišo v velikosti okoli 12 x 5 metrov, so pogasili gasilci PGD Razkrižje, Ljutomer, Stročja vas, Podgradje, Pristava in Globoka.

V preteklih štiriindvajsetih urah so policisti v Pomurju obravnavali šest kaznivih dejanj, pet prometnih nesreč, ki so se končale le z materialno škodo, štiri kršitve javnega reda in miru, zasegli osebni avtomobil, požar in tri primere povoza divjadi.

Na področju kriminalitete so radgonski policisti obravnavali kaznivi dejanji grožnje in goljufije. Soboški policisti so obravnavali kaznivo dejanje Razžalitve in tatvino kolesa. Lendavski policisti pa so obravnavali kaznivi dejanji zatajitve in goljufije.

Javni red in mir je bil kršen dvakrat na javnem kraju in dvakrat v zasebnih prostorih. Kršitelji so se po intervenciji policistov pomirili in s kršitvami prenehali.

Vozniku, ki za vožnjo ni posedoval vozniškega dovoljenja, so zasegli osebni avtomobil.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 13:38

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Vozniki sporočajo, da je zaradi podrtega drevesa treba voziti previdno po cesti Logatec - Žiri.

  Pnevmatika na vozišču ovira promet na pomurski avtocesti pred Lenartom v smeri Murske Sobote.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.