Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sreda, 9. 3. 2022

Aktualne vojne razmere v Ukrajini so marsikoga spodbudile k razmišljanju, kako smo doma pripravljeni na hitre spremembe poteka dogodkov, če se strasti preveč razplamtijo. Prispevek Petra Kiriča.

Eko sklad je 25. februarja v Uradnem listu RS in na spletni strani ekosklada okviru projekta Life Care4Climate ponovno objavil dva javna razpisa za pilotne projekte celovite prenove večstanovanjskih stavb, sofinancirane z novima finančnima instrumentoma. Javna razpisa, ki bosta odprta do 30. 6. dopolnjujeta obstoječo ponudbo spodbud Eko sklada za večstanovanjske stavbe. Vsi obstoječi javni pozivi Eko sklada, namenjeni večstanovanjskim stavbam, tako ostajajo odprti, saj bo na novih javnih razpisih sredstev dovolj le za nekaj pilotnih projektov, bo pa spodbuda zanje precej višja. Višina razpisanih nepovratnih sredstev za posamezen javni razpis sicer znaša 500.000 EUR in 1.500.000 EUR za povratna sredstva – kredit v breme rezervnega sklada.

Na Ljudski univerzi Ormož pripravljajo zanimiv projekt mentorstva za mlade v okviru LAS projektov. Kakšen učinek naj bi imel projekt na mlade v ormoški okolici in kakšne dolgoročne posledice želijo doseči z njim tudi za okoliške delodajalce, je pri direktorici Ljudske univerze Ormož, Viki Ivanuša, preverila Vesna Osterc.

V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož so pripravili razstavo del ilustratorke Melanie Habjanič. Več o tem bibliotekarka Marjana Korotaj.

Ta četrtek bo ob 18. uri v Knjižnici Ormož literarni večer o različnih obrazih ljubezni. Gostja večera bo Ksenija Trs in bo predstavljala svoj avtobiografski prvenec, roman, »Kdo se boji črnega moža?« Avtorica nas vodi skozi brezskrbno mladost te zvedave in radostne deklice Ksenije na prleškem Humu, ki jo zaznamujejo številne izgube. Kljub vsemu še vedno vidi svetle plati življenja, dokler ji na pot ne stopi črni mož … Kako se je avtorica soočala s težkimi izgubami, nasiljem in revščino, boste izvedeli na literarnem večeru.

Občina Majšperk, skrbnik vinske trte, Društvo vinogradnikov in sadjarjev Majšperk, Društvo žena Tisa Ptujska Gora in Turistično društvo Ptujska Gora pripravljajo rez potomke najstarejše vinske trte, ki raste ob starotrški hiši na Ptujski Gori. Rez trte z ureditvijo zeliščnega vrta bo v četrtek, 10. marca,  ob 16.00 uri pri starotrški hiši na Ptujski Gori. Na slovesnosti ob rezi vinske trte bo prisoten tudi skrbnik najstarejše trte z Lenta v Mariboru, Stane Kocutar.

ŠPORT
Vse oči slovenskega futsala so minuli konec tedna uprte v Podčetrtek, kjer se je igral zaključni turnir pokalnega tekmovanja Terme Olimia. V koprski dvorani Bonifika pa je bila v petek vnaprej odigrana tekma 17. kroga 1. slovenske futsal lige. Bronx Škofije je gostil ljutomerski Meteorplast ŠIC bar. Prleki so zmagali s 6:3 in zabeležili četrto zmago v sezoni.

 Ormoški atlet Primož Meško se je včeraj (torek) s tekmovalci pomeril v Čakovcu, v 2. kolu Cross lige Globetka 2022. Gre za tekmovanje v hitri hoji na 3,6-kilometra. S časom 26:20 je med 12 tekmovalci zasedel 3. mesto.

ČRNA KRONIKA:

Ormoške policistke in policisti so v zadnjih 24- urah obravnavali naslednje dogodke in pojave:

Ob 07.30 so prejeli obvestilo o sumu nasilja v družini. V zvezi zadeve še zbirajo obvestila in po zbranih obvestilih bodo zadevo ustrezno zaključili s poročilom na državno tožilstvo.

Ob 11.37 so policisti bili obveščeni o poškodbi vozila na parkirnem prostoru. Patrulja je na kraju ugotovila, da poškodba ni nastala na omenjenem prostoru, zato so zadevo zaključili z uradnim zaznamkom.

Ob 11.45 so se na Policijski postaji oglasili državljani Ukrajine, ki sto podali vlogo za mednarodno zaščito.

Danes bodo opravljali redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem prometu, kjer bodo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč: prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, uporaba mobitela in ustreznost zimske opreme

Na praznik žena so pomurski policisti obravnavali tri prometne nesreče, pet kaznivih dejanj, šest kršitev javnega reda in miru ter povoz divjadi.

V Radoslavcih je voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti, v desnem nepreglednem ovinku zapeljal na nasprotno smerno vozišče ter čelno trčil v nasproti vozeči osebni avtomobil. Pri trčenju so se tri osebe lahko telesno poškodovale.

Na področju kriminalitete so obravnavali tri goljufije, grožnjo in tatvino kolesa.

Javni red in mir je bil kršen petkrat v zasebnih prostorih in enkrat na javnem kraju. Kršitelji so se po intervenciji policistov pomirili in s kršitvami prenehali.

 

Včeraj okrog 13. ure so v Iljaševcih v občini Križevci zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Okrog 14. ure je zagorelo tudi v predprostoru gospodarskega
poslopja v kraju Šafarsko v občini Razkrižje.  Lokalni gasilci so požara pogasili.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 13:54

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Vozniki sporočajo, da je zaradi podrtega drevesa treba voziti previdno po cesti Logatec - Žiri.

  Predmeti na vozišču ovirajo promet na štajerski avtocesti med predorom Pletovarje in Golo Rebro proti Mariboru.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.