Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, četrtek, 17. 3. 2022

Za projekt Slovenija kvačka ste zagotovo slišali. 211 kvačkaric in 1 kvačkar je skvačkalo 212 grbov vseh slovenskih občin. Skupno bodo skvačkali več kot tisoč izdelkov in se skušali vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Grb Občine Ormož je ustvarila učiteljica Klavdija Topolinjak iz Zasavcev. Danes ob 13. uri je v prostorih Občine Ormož uradno predala ročno in umetniško izdelan grb Občine Ormož.

 Bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj je osrednja zdravstvena ustanova Spodnjega Podravja. Zgrajena je bila  leta 1874 in bo čez 2 leti praznovala 150. letnico strokovnega delovanja. Bolnišnica je bila kasneje po fazah dograjena, zadnja pridobitev je bil  zgrajen ginekološko-porodni oddelek v letu 1991 in to s samoprispevkom. Ob slovesnosti položitve temeljnega kamna je bila Splošni bolnišnici Ptuj izročena tudi donacija v višini skoraj 340.000 EUR

 

V Gimnaziji Ormož se pogosto sprašujejo, kje so zdaj punce in fantje, ki so včasih »gulili« srednješolske klopi. Vedno so veseli, ko katerega izmed njih srečajo, izvejo, kaj počnejo, kam jih je odneslo življenje … Tokrat so na Zoom klepet povabili bivše dijake: Sonjo Gašpar, Elo Habjanič, Nastjo Prapotnik, Domna Rotarja in Evo Štampar Ivanuša. Klepet lahko spremljate danes, v četrtek, 17. marca, od 16.30. na povezavi, ki je objavljena na spletni strani in Facebooku Gimnazije Ormož.

 Spomladi 2019 se je Vrtec Podgorci prijavil kot partnerski vrtec v projekt strateškega partnerstva med vrtci in bil izbran kot partnerski vrtec. Prijaviteljica projekta je združenje šol iz Portugalske, partnerski zavodi pa so iz Hrvaške, Grčije, Italije in Slovenije. Slovenijo predstavlja Vrtec Podgorci pri OŠ Velika Nedelja. V projektu gre za izmenjave in izobraževanja med strokovnimi delavci z namenom izboljševanja prakse v predšolski vzgoji. Gre za pet sedemdnevnih izmenjav treh strokovnih delavk v državah prijaviteljice in partnerjev, s ciljem izboljševati metode, pristope, pripomočke in učno okolje s področja socialnega vključevanja vseh predšolskih otrok. V aktivnosti izboljševanja prakse se bo poleg otrok vključevalo še starše. Projekt je vreden 17.694,00€ nepovratnih evropskih sredstev. Prav v teh dneh gostijo v vrtcu Podgorci goste iz tujine na izmenjavi. 

Mestna občina Ptuj je objavila javni poziv za predlaganje predstavnika pacientov v svet lekarniškega zavoda Lekarne Ptuj. Svet zavoda Lekarne Ptuj sestavlja devet članov. Štirje so predstavniki občin ustanoviteljic, trije predstavniki zaposlenih v zavodu, en predstavnik pacientov in en predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Vsi kandidati morajo biti starejši od 18 let in morajo imeti stalno prebivališče na območju Ptuja, Destrnika, Gorišnice, Kidričevega, Majšperka, Markovcev, Vidma ali Žetal. Rok za posredovanje predlogov kandidatov za imenovanje predstavnika pacientov je 25. marec, poroča spletni portal Ptuj info.

25. aktualna vinska kraljica je Ana Protner iz Vodol ( naglas na prvi o) pri Malečniku. Okronana je bila v petek 11. marca v hotelu Radin v Radencih. Prispevek Petra Kiriča.

 V okviru državne razstave Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju so z ocenjevanji nekaterih izdelkov nadaljevali v torek (15. 3. 2022). Skupno je prijavljenih okrog tisoč dobrot. V prispevku Katjuše Grof Štih tudi o tem, zakaj ne podeljujejo več znaka kakovosti.

 V ormoški knjižnici pripravljajo kar dva literarna večera. Kje in kdaj, pa bibliotekarka Marijana Korotaj.

 9. a razred Osnovne šole Velika Nedelja vabi na gledališko predstavo z naslovom 1500 všečkov. Ta bo na ogled jutri, petek (18.3.) ter v soboto (19.3) ob 18. uri v Kulturni dvorani Velika Nedelja.

 

 

ČRNA KRONIKA:

Ormoški policisti so v zadnjih 24- urah obravnavali naslednji dogodek:

Včeraj ob 14.08 je bil v naselju Pušenci zaustavljen voznik osebnega avtomobila, ki je vozil v cestnem prometu motorno vozilo pod vplivom alkohola, saj je imel 0.66 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Zoper voznika je bilo odrejeno pridržanje na policijski postaji, prav tako mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, ki bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano na Okrajno sodišče v Ormož.

 

Iz regijskega centra za obveščanje Ptuj so nas obvestili o naslednjih dogodkih:

Včeraj ob 10.33 sta na avtocesti iz smeri Murska Sobota proti Mariboru pri izvozu za Sveto Trojico trčila osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so nudili pomoč reševalcem, zavarovali kraj nesreče do prihoda delavcev DARS, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje nafte na tovornem vozili in jo prečrpali v nepoškodovan rezervoar, posuli iztekle motorne tekočine na cestišču in pomagali pri čiščenju tovora. V nesreči so se poškodovale tri osebe , ki so jih z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor.

Ob 17.28 so gasilci JZ GB Maribor s pomočjo lestve skozi balkonska vrata vstopili v stanovanje na Kidričevi ulici v Mariboru in odprli vhodna vrata ter omogočili vstop reševalcem do onemogla oseb. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v UKC Maribor.

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali štiri prometne nesreče z materialno škodo, osem kaznivih dejanj, dve kršitvi javnega reda in miru, poškodbo vozila na parkirišču in tri primere povozov divjadi. Vozniku, ki ni izpolnjeval pogojev za vožnjo, je bil zasežen osebni avtomobil.

S področja kriminalitete je bila med drugim obravnavana tatvina mobitela, zalezovanje, grožnja, povzročitev lahke telesne poškodbe ter nasilje v družini. V enem primeru je bil izrečen tudi ukrep prepoved približevanja.

Javni red in mir je bil kršen enkrat v zasebnem prostoru in enkrat na javnem kraju. Kršitelju, ki se ob intervenciji policistov ni pomiril, je bilo odrejeno pridržanje.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 14:02

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Predmeti na vozišču ovirajo promet na štajerski avtocesti med predorom Pletovarje in Golo Rebro proti Mariboru.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.