Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, ponedeljek, 21. 3. 2022

V soboto, 19. marca, so potekale čistilne akcije na območju treh občin: Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Več v prispevku Petra Kiriča

V Mestni grabi ni bilo pretirane gneče udeležencev čistilne akcije.

Na območju pri ormoškem pokopališču smo zmotili skupino, ki je pobirala smeti.

Občina Ormož in Energetsko svetovalna pisarna Ormož, pripravljata novinarsko konferenco glede predstavitve za možnost pridobitve denarnih spodbud EKO SKLADA. Novinarska konferenca bo v četrtek,  24. marca, ob 15.30,  v sejni sobi Občine Ormož. Župan, Danijel Vrbnjak in Ludvik Hriberšek, vodja Energetsko svetovalne pisarne Ormož, bosta predstavila že izvedene investicije na področju energetskih sanacij objektov, denarnih spodbud za občane s poudarkom na 100 % denarnih spodbudah. Socialno ogroženi občani, ki dobivajo denarno socialno pomoč  ali občani, ki so prejemniki varstvenega dodatka,  lahko pridobijo celotno 100 % denarno spodbudo za zamenjavo oken, strehe, fasade, kurilne naprave. Maksimalna denarna nepovratna spodbuda za socialno ogrožene  lahko znaša  23.000 EUR, ker Občina Ormož omogoča delovanje Energetsko svetovalne pisarne in  tako omogoča občanom koriščenje državnih in evropskih sredstev. V Podravski regiji in Občini Ormož  je že nekaj uspešno zaključenih primerov pridobitve 100% denarnih spodbud s strani EKO SKLADA.

 Eden izmed večjih projektov na našem območju, je obnova vodovoda. Kako potekajo dela in kje se trenutno izvajajo dela, je poizvedel Peter Kirič.

Ormoška tržnica je odprta v petek dopoldan in po novem v sredo popoldan, med 14. in 18. uro. Ob petkih je ponudnikov okrog osem, tudi obisk je dober. Nekoliko drugače je ob sredah popoldan, ko sta ponudnika le dva. Anita Bolčevič iz Zavoda za Turizem, kulturno in šport Občine Ormož je povabila k sodelovanju tako ponudnike kot obiskovalce.


Sejem na cvetni petek bo v Ormožu 8. aprila. V toplejšem delu leta bo ponovno zaživela tržnica na vinski cesti, ob zidanici Malek in pri gostišču Taverna.

 Na območju GZ Ormož gasilci izvajajo požarno stražo. Naloga požarne straže je predvsem stalno opazovanje terena ter hitro gašenje začetnih požarov. Požarno stražo društva izvajajo dvakrat na dan (enkrat dopoldan in enkrat popoldan proti večeru). Vse aktivnosti za izvajanje požarne straže zapisujejo v posebni zapisnik. Požarna straža je potrebna zaradi RAZGLAŠENE VELIKE NEVARNOSTI ZA OKOLJE NA OBMOČJU OBČINE ORMOŽ.

V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož so poleg tekmovanja za bralno značko, pripravili tudi tekmovanje za filmsko značko. Kako se lahko pridružite, bo pojasnila bibliotekarka Marijana Korotaj.

Letos sta informativna dneva potekala prek spleta, zato so se v Gimnaziji Ormož odločili, da pripravijo dan odprtih vrat, kjer boste lahko učenci in starši videli, slišali, začutili, kaj lahko doživite na Gimnaziji Ormož. Na obisk vabijo v četrtek, 24. marca, med 16. in 18. uro. 

V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož so poleg tekmovanja za bralno značko, pripravili tudi tekmovanje za filmsko značko. Kako se lahko pridružite, bo pojasnila bibliotekarka Marijana Korotaj.

 ČRNA KRONIKA:

 Mariborski operativno komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 180 klicev, od tega 60 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali 3 nedovoljene prehode državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 8 kaznivih dejanj,
- 7 prometnih nesreč I. kategorije,
- 1 prometno nesrečo II. kategorije, v kateri se je 1 oseba lahko telesno poškodovala,
- 2 povoza divjadi,
- 2 kršiteljema cestno-prometnih predpisov so zasegli vozili, ki sta ju vozila,
- 11 prijav kršitev javnega reda in miru, 1 na javnem kraju in 10 v zasebnih prostorih,
- 1 osumljencu so izrekli ukrep prepovedi približevanja,
- 2 požara.

 ČEZ DRŽAVNO MEJO NA MESTU, KJER NI MEJNEGA PREHODA

Včeraj zgodaj zjutraj so imeli policisti v postopku državljana Hrvaške, ki je na območju PP Gorišnica, z osebnim avtomobilom hrvaških registrskih oznak, nedovoljeno prestopil državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa ni imel ustreznega dovoljenja.
Policisti so ga oglobili. Zraven tega so policisti ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, saj je elektronski alkotest pokazal, da je imel v organizmu 0,36 mg/l alkohola. Policisti so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje in ga tudi za ta prekršek oglobili.

Dopoldan so imeli policisti v postopku tri državljane Hrvaške, ki so na območju PP Gorišnica, z osebnim avtomobilom hrvaških registrskih oznak, nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa niso imeli ustreznih dovoljenj. Policisti so voznika oglobili, sopotnikoma pa izrekli opozorili.

Popoldan pa so imeli v postopku še državljana Slovenije, ki je na območju PP Gorišnica, z osebnim avtomobilom slovenskih registrskih oznak, nedovoljeno prestopil državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa ni imel ustreznega dovoljenja. Policisti so mu izdali plačilni nalog.

 V preteklem dnevu so pomurski policisti obravnavali eno prometno nesrečo z materialno škodo, tri kazniva dejanja, dve kršitvi javnega reda in miru ter tri primere povoza divjadi.

S področja kriminalitete je bila obravnavana tatvina denarja, tatvina goriva iz tovornega vozila ter povzročitev lahke telesne poškodbe.

Javni red in mir je bil kršen enkrat v zasebnem prostoru in enkrat na javnem kraju, kršitelji so se ob intervencijah pomirili.

Meritve hitrosti bodo danes pogostejše na območju policijske postaje Murska Sobota.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 14:49

  Zastoji

  Promet je zaradi popoldanske prometne konice povečan na cestah, ki vodijo iz mestnih središč in na mestnih obvoznicah.

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.