Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, četrtek, 31. 3. 2022

Občina Ormož je objavila razpis o pomoči mladim in mladim družinam pri reševanju prvega stanovanjskega problema v občini Ormož za leto 2022. Mladim je na voljo enkratna denarna pomoč pri reševanju prvega stanovanjskega problema, to je bodisi za nakup zemljišča, namenjenega stanovanjski gradnji, bodisi za prvo gradnjo ali nakup stanovanja na območju občine Ormož. Do pomoči so upravičeni mladi pod 41 let in mlade družine z vsaj enim otrokom. Pogoji razpisa in višina pomoči so objavljeni na spletni strani Občine Ormož. Med drugim lahko mlada družina pri reševanju stanovanjskega problema prejme največ 3.000 evrov, mladi par pa največ 2.000 evrov. Vloge na Občini sprejemajo do vključno 15. septembra letos.

 

Tudi podjetje Sejateh iz Ormoža se je odločilo graditi v industrijski coni v Ormožu. Kaj nameravajo zgraditi, je preverila Vesna Osterc.

V rubriko Prlekov radioreporter smo prejeli kar nekaj vprašanj, na katere smo poiskali odgovore:

1. Poslušalka iz KS Miklavž pri Ormožu, je pohvalila čistilne akcije in pograjala tiste, ki že takoj naslednje dni smetijo po naravi. Tako je zapisala: »Jaz bi pohvalila čistilno akcijo v naši občini. Tudi jaz in hčerka sva se je udeležili, čeprav sva zraven imele otroški voziček. Sedaj pa me srce boli, ko na istem mestu spet ležijo pločevinke, plastenke, papir in vrečka od kebaba. Ta malomarnež sigurno ni bil na akciji. Zato pozivam voznike, ki se vozijo po naši prelepi pokrajini, naj odložijo smeti zraven svojih nog v avtu in jih dajo doma v smetnjak. Vsi radi živimo v lepem in čistem okolju. Mi domačini in turisti, ki prihajajo k nam.«

2. Poslušalca zanima, kdaj bo postavitev in uradno odprtje doprsnega kipa Stanku Janežiču, slovenskemu književniku, duhovniku in profesorju, rojenemu v Pavlovskem Vrhu v župniji Miklavž pri Ormožu, pred ormoškim gradom. Podstavek za doprsni kip je bil namreč postavljen pred epidemijo. Zdaj so prireditve možne.
 Župan Danijel Vrbnjak je odgovoril, da bo kip postavljen v času letošnjega občinskega praznika.
 
2. Občan Franci Trstenjak je na župana in naš radio naslovil dopis glede prestavitve železniške postaje Frankovci. O tem smo nedolgo nazaj v rubriki že govorili. Sledi še nekaj dodatnih pojasnil. Občan še opaža, da vasi Frankovci, Pušenci, Loperšice in Hum zaostajajo za razvojem glede na ostale predele v občini in ga zanima, kaj je z namakalnih sistemom v tem delu občine. Odgovor je pripravila Katjuša Grof Štih

Ormoška knjižnica je poleg naziva zelena knjižnica od 21. marca tudi knjižnica semen. Izposoja semen poteka podobno kot pri knjigah, le da pri vračilu niso tako strogi. Semena si izposodite, jih posejete, vzgojite svoja, in jih prinesete nazaj v knjižnico. Če vam to ne bo uspelo, lahko prinesete tudi semena drugih rastlin. Vrečke semen v knjižnici shranjujejo v predelani stari omarici, kjer so bili nekoč kataložni listki.

 

Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ormož pripravlja jutri (v petek, 1. aprila), ob 17. uri, v Domu kulture Miklavž pri Ormožu revijo plesnih skupin. Predstavilo se bo osem plesnih skupin. Vodja izpostave Barbara Podgorelec.

V Murski Soboti so minuli petek posadili 30 japonskih češenj, ki jih je podarilo podjetje Zaria, zakoncev Mori, sicer japonskega para, ki že od leta 1991, občasno živi v Murski Soboti. V znak prijateljstva med Slovenijo in Japonsko, so posadili drevored japonskih češenj, ki je zasajen tik ob Exspanu in soboškem jezeru. O pomenu japonskih češenj za čebele, je Peter Kirič govoril s čebelarjem Štefanom Šemnom.

 Na Osnovni šoli Stanka Vraza Ormož bodo tudi to šolsko leto obeležili SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU. Obeležili ga bodo en dan prej, to je v petek, 1. aprila. V znak podpore osebam z avtizmom, bodo učitelji skupaj s svojimi učenci okrasili z modrimi baloni mesto Ormož. Prav tako bodo modre balone izobesili pred vrtcem, šolami in drugimi pomembnimi ustanovami v Ormožu. Ob 11. 00 uri pa bo sledil slavnostni spust modrih balonov (na stadionu v primeru lepega vreme, drugače pred šolo). Dogodku se bodo pridružili tudi otroci, vzgojiteljica in specialna pedagoginja iz Razvojnega oddelka vrtca Ormož. V letošnjem šolskem letu so k sodelovanju povabili tudi vrtce in šole tako v občini Ormož, kot tudi v občinah Sveti Tomaž pri Ormožu in Središče ob Dravi.

Krajevna knjižnica Središče ob Dravi organizira potopisno predavanje po Armeniji. Domačin Bojan Borko bo obiskovalce popeljal po tej kavkaški državi. Predavanje bo v petek, 1. aprila 2022, ob 19. uri, v Sokolani.

Kulturno društvo Obrež pripravlja v soboto, 2. aprila, ob 19.30,  v Domu kulture v Obrežu folklorni večer, na katerem bodo nastopili domači in tuji ljubitelji folklore in ljudskega izročila:  Otroška FS OŠ Središče ob Dravi,  Mladinska FS OŠ Središče ob Dravi,   KUD Mladost Bosanska Otoka,   Ansambel narodnih igara Vojnić,  KUD Vinica,  Pevke ljudskih pesmi KD Obrež in Folklorna skupina KD Obrež.

 ČRNA KRONIKA
Ormoške policistke in policisti so v zadnjih 24 – urah obravnavali naslednje dogodke:
ob 14.16 so v naselju Pavlovci kontrolirali voznico osebnega avtomobila, pri kateri je bila ugotovljena hitrost vožnje 108 km/h v naselju, zaradi kršitve ji je bila prepovedana nadaljnja vožnja, zoper voznico pa bodo podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ormožu.

Ob 14.40 so bili na kraju velike tatvine v mestu Ormož. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec vlomil v tovorno prikolico ter iz notranjosti odtujil večjo ponjavo. Po zbranih obvestilih bodo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo na Ptuju.

V preteklih štiriindvajsetih urah so pomurski policisti obravnavali prometno nesrečo, ki se je končala le z materialno škodo, tri kazniva dejanja, deset kršitev javnega reda in miru, prijeli so devet tujcev, ki so v Slovenijo vstopili na nezakonit način in dva primera povoza divjadi.

Na področju kriminalitete so obravnavali kaznivo dejanje nasilja v družini, kjer je bil nasilnežu izrečen tudi ukrep prepovedi približevanja. Poleg tega so obravnavali še poškodovanje osebnega avtomobila in poškodovanje vrat zapuščenega objekta.

Javni red in mir je bil kršen sedemkrat v zasebnih prostorih in trikrat na javnem kraju. Kršitelji so se po intervenciji policistov pomirili in s kršitvami prenehali.

Na Šafarskem je bilo v večernih urah prijetih devet tujcev, za katere se je ugotovilo, da so mejo prestopili na nedovoljen način. Vsi tujci so na kraju zaprosili za azil in bodo po končanem postopku nastanjeni v azilnem domu.

Iz regijkega centra za obveščanje Ptuj so nam sporočili, da je včeraj ob 14.01 je v naselju Belski hrib, v občini Zavrč, onemogla oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Zavrč so onemogli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 13:38

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Vozniki sporočajo, da je zaradi podrtega drevesa treba voziti previdno po cesti Logatec - Žiri.

  Pnevmatika na vozišču ovira promet na pomurski avtocesti pred Lenartom v smeri Murske Sobote.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.