Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, torek, 5. 4. 2022

Dne 4. marca je bil v Uradnem listu RS št. 29/22, objavljen Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu .Zakon predvideva pomoč za gospodarstvo pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov. Višina pomoči je odvisna od deleža, ki ga stroški energije predstavljajo v poslovnih odhodkih upravičenca in od višine čistih prihodkov od prodaje. Do pomoči za gospodarstvo pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov so upravičene pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane v Republiki Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti najpozneje do 1. decembra 2021 ter
jim bodo stroški energije letu 2022 glede na leto 2021 narasli za več kot 40 odstotkov. Upravičenec bo preko informacijskega sistema Finančne uprave(eDavki) predložil izjavo o upravičenosti do pomoči za gospodarstvo.  Obrazec u imenom: "NF-IzjavaEnerg" je dostopen le na eDavkih od 1. aprila. Rok za oddajo vloge je 15. april letos. Finančna uprava bo pomoč na podlagi uspešno obdelane izjave izplačala v enkratnem znesku dne 5. maja letos.

 Danes, v torek je potekal Medobčinski otroški parlament Občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, in sicer v sejni sobi gradu Ormož. Sodelovali so učenci 7. razredov osnovnih šol treh občin, iz vsake šole 3 učenci. Letošnja tema otroškega parlamenta je bila: »Moja poklicna prihodnost,« ki traja že 3. šolsko leto. Letos nas bo na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo v Ljubljani, zastopala OŠ Središče ob Dravi, je sporočila Aleksandra Kociper, predsednica Medobčinske zveze prijateljev mladine Ormož.

V  tem tednu, od 4. do 10.aprila, poteka akcija zbiranja papirja za devetošolce OŠ Ormož. Papir lahko pripeljete v zabojnik, ki je postavljen na parkirišču pred OŠ na Hardeku. Papir ali staro železo  lahko oddate tudi direktno na  Surovini na Hardeku,  z navedbo, da  gre izkupiček od prodaje v korist  devetošolcev OŠ Ormož. Ti bodo zbrani denar porabili za izvedbo valete ob zaključku šolanja.

Pomenu samooskrbe šele zadnjem času pripisujemo večji pomen. Da gredo samooskrba, neodvisnost in kakovost z roko v roki, se še posebej zaveda je Janko Novak iz Malega Brebrovnika. Z njim je govoril Peter Kirič.

 

Drugega aprila obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke. Ob tej priložnosti so knjižničarke Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož izpostavile nekaj slovenskih avtorjev, ki pišejo ali so pisali predvsem za otroke. Ena izmed njih je tudi Ela Peroci. Več o njenem ustvarjanju strokovna sodelavka Nina Šulek.

 

Ormoški moto klub Cestbon je po 21. letih dobil novega predsednika. To je postal dosedanji podpredsednik Jani Antolič. Več v prispevku Petra Kiriča:

 

Ormoška enota pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož pripravlja skupaj z Mileno Zorčič fotografsko razstavo. Glavne junakinje portretnih fotografij so ženske, ki jih je Milena ujela na svojih potovanjih. Odprtje bo v petek, 8. aprila, ob 17. uri, v avli Občine Ormož. Razstava bo na ogled do 2. septembra.

 ŠPORT:
Šest članov Atletskega kluba Ormož se je v nedeljo udeležilo 19. Bistriškega teka v Slovenski Bistrici. V absolutni konkurenci se je na 10 in pol kilometrski progi pomerilo 86 atletov. Izmed ormoških tekačev je bil najboljši Aljaž Ivanuša, ki je s časom 43:11 zasedel 19. mesto, v kategoriji do 29 let je bil tretji. Rudolf Majcen je bil 34., Ivan Golob 49., Lidija Fištravec 75., Siniša Novak 77. in Janez Sagadin 83.

Rokometaši Velike Nedelje tudi v končnici letošnjega prvenstva v 2. državni rokometni ligi (DRL) ne popuščajo. Varovanci trenerja Uroša Krstiča so minulo soboto pred domačimi navijači v prvi tekmi play offa zabeležili že 16. zaporedno zmago v sezoni. Tokrat je z 32:20 padla nova Gorica.

 

Minuli petek so bile odigrane prve tekme četrtfinala 1. slovenske futsal lige. Ljutomerski Meteorplast ŠIC bar je gostoval na Ptuju in s 6:4 premagal tamkajšnjo Hišo daril. Zmage na prvih četrtfinalnih srečanjih so zabeležili še Dobovec, Litija in Siliko. Aktualni državni prvaki so s 5:2 odpravili Bronx, Litijani so bili s 7:2 boljši od Mlinš, Vrhničani so s 3:0 odpravili Oplast Kobarid.

 

ČRNA KRONIKA
Mariborski operativno-komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 284 klicev, od tega 93 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali 3 nedovoljene prehode državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 18 kaznivih dejanj,
- 39 prometnih nesreč I. kategorije,
- 1 prometno nesrečo II. kategorije, v kateri se je 1 oseba lahko telesno poškodovala,
- 12 povoženj divjadi,
- 5 kršiteljem cestno-prometnih predpisov so zasegli vozila, ki so jih vozili,
- 7 prijav kršitev javnega reda in miru, 2 na javnem kraju in 5 v zasebnih prostorih,
- 1 kršitelja javnega reda in miru so pridržali do streznitve,
- 2 nesreči pri delu.

Izpostavljamo:

ČEZ DRŽAVNO MEJO NA MESTU, KJER NI MEJNEGA PREHODA

Včeraj dopoldan so imeli policisti v postopku državljana Češke, ki je na območju PP Gorišnica, z osebnim avtomobilom čeških registrskih oznak, nedovoljeno prestopil državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa ni imel ustreznega dovoljenja. Policisti so ga oglobili.

Sinoči pa so imeli v postopku še državljana Romunije, ki je na istem mestu, z osebnim avtomobilom romunskih registrskih oznak, nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa ni imel ustreznega dovoljenja. Policisti so ga oglobili.

PRIJELI TUJCE

Sinoči, malo pred polnočjo so policisti na območju PP Gorišnica prijeli 10 tujcev, 6 državljanov Indije, 2 državljana Pakistana, 1 državljana Bangladeša in 1 državljana Srbije, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Postopki s tujci še potekajo.

ROPARSKA TATVINA

Včeraj, okoli 11.10 je 39-letni Mariborčan v eni od prodajalni v Melju v Mariboru odtujil robotski sesalnik znamke Easy home, v vrednosti 219,99 evra. Tatvino je preko video-nadzornega sistema zaznal varnostnik in storilca pri izhodnih vratih zaustavil. V skladu s svojimi pooblastili je varnostnik želel ugotoviti kdo je osumljenec, takrat pa se je osumljenec podal v beg. Varnostnik ga je dohitel in ga pozval, da gre z njim v službene prostore, da bi se preverile vse okoliščine storjene tatvine, vendar se osumljenec s tem ni strinjal in je varnostnika odrinil ter ponovno želel, skupaj z odtujenim sesalnikom, pobegniti. Varnostnik mu je to preprečil, med prerivanjem pa mu je osumljenec večkrat zagrozil, da ga bo zabodel in ubil. Posredovati so morali policisti, ki so uporabili prisilna sredstva in osumljenca, zaradi suma storitve roparske tatvine, pridržali. Sumijo ga, da je v Mariboru izvršil še več podobnih tatvin, zato poteka intenzivna preiskava.

TATVINA

Neznani storilec je med 2. in 4. aprilom, s poslovnega objekta podjetja na Karantanski ulici v Mariboru, odtujil okoli 40 m2 bakrene strehe in 11 m bakrenih žlebov. Materialna škoda znaša okoli 20.000 EUR.

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali štiri prometne nesreče. Pri tem se je ena končala z lažjimi telesnimi poškodbami v ostalih treh je nastala samo materialna škoda. Obravnavana je bila še ena poškodba vozila na parkirnem prostoru, pet primerov povoza divjadi, eno kaznivo dejanje, štiri kršitve javnega reda in samomor.

S področja kriminalitete so radgonski policisti obravnavali tatvino mobilnega telefona znamke Samsung S10.

Javni red je bil kršen 2-krat v zasebnih prostorih in 2-krat na javnih krajih. Kršitelji so se ob intervencijah policistov pomirili in s kršitvami prenehali.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja je bil zasežen osebni avtomobil.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 14:23

  Zastoji

  Promet je zaradi popoldanske prometne konice povečan na cestah, ki vodijo iz mestnih središč in na mestnih obvoznicah

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.