Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sreda, 6. 4. 2022

Včeraj, v torek, je potekal Medobčinski otroški parlament Občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Letos nas bo na nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani zastopala OŠ Središče ob Dravi. Več v prispevku Vesne Osterc.


 Razvojno-raziskovalni center Ormož je objavil razpis v katerem vabi potencialne ponudnike prenočitvenih kapacitet, da se pridružijo projektu Razpršeni hotel. Gre za idejo, v kateri bi zasebniki ponudili v najem svoja stanovanja in vikende, ki niso v pogosti uporabi. Kako naj bi vse skupaj potekalo, je Petru Kiriču povedal direktor RRC Ormož, Matej Rogač.

Ob 116-letnici rojstva dr. Antona Trstenjaka in 30-letnici inštituta, ki nosi njegovo ime, so danes v Univerzitetni knjižnici Maribor gostili okroglo mizo, na kateri so spregovorili o aktualnosti misli tega slovenskega znanstvenika, teologa, filozofa, psihologa in antropologa. 

 7. april je Svetovna zdravstvena organizacija označila za svetovni dan zdravja, Letošnje leto poteka pod sloganom Naš planet, naše zdravje. Ob zavedanju pomena zdravja, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Ormož vabi v knjižnico, kjer vam bodo brezplačno izmerili pritisk ter vrednost sladkorja in holesterola v krvi. Meritve bodo potekale v sredo, 6. aprila, med 16. in 17. uro v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž, v četrtek, 7. aprila, med 8. in 10. uro v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož, v četrtek, 7. aprila, med 16. in 17. uro v Krajevni knjižnici Središče ob Dravi.

Po padavinah je dela na vrtovih veliko. Kaj svetuje specialistka Miša Pušenjak iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor?

V Obrežu je minuli vikend potekal folklorni večer. Več v prispevku Vesne Osterc.

S prvim aprilom so za oglede ponovno odprli etnografko zbirko v gradu pri Veliki Nedelji. Zbirko si lahko ogledate vsak delavnik med 9. in 17. uro, ob sobotah med 9. in 15. uro. 

V svetu slovenske otroške literature je dobro znano ime Peter Svetina. Kaj njegovega v branje otrokom priporoča knjižničarka Nina Šulek iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož?

Ormoška enota pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož pripravlja skupaj z Mileno Zorčič fotografsko razstavo. Glavne junakinje portretnih fotografij so ženske, ki jih je Milena ujela na svojih potovanjih. Odprtje bo v petek, 8. aprila, ob 17. uri, v avli Občine Ormož. Razstava bo na ogled do 2. septembra. KGŠ

Likovno kulturno društvo Ormož v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem kulturo in šport občine Ormož, pripravlja letošnjo prvo razstavo društva. Razstava z naslovom »Cvetoče podobe Jeruzalema« bo na ogled na Tržnici Ormož med 8. in 12. aprilom. 

 ŠPORT:
Mesto Ormož, Rokometni klub Jeruzalem Ormož in Ženski rokometni klub Ptuj bodo ta konec tedna (sobota 9. in nedelja 10. april) gostili zaključni rokometni turnir Pokala Slovenije za ženske 2022. Na pravem rokometnem spektaklu bodo hardeško trdnjavo poskušale osvojiti rokometašice evropskega Krima iz Ljubljane, igralke Celja ter Žalca in gostiteljice rokometašice iz Ptuja v katerih vrstah igral kar nekaj igralk, ki so pričele z igranjem rokometa v Ormožu.

 ČRNA KRONIKA
Mariborski operativno-komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 269 klicev, od tega 95 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali 1 nedovoljen prehod državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 15 kaznivih dejanj,
- 25 prometnih nesreč I. kategorije,
- 3 prometne nesreče II. kategorije, v katerih so se 4 osebe lahko telesno poškodovale,
- 9 povoženj divjadi,
- 1 kršitelju cestno-prometnih predpisov so zasegli vozilo, ki ga je vozil,
- 10 prijav kršitev javnega reda in miru, 6 na javnem kraju in 4 v zasebnih prostorih,
- 3 požare

 Policisti postaje prometne policije Maribor so včeraj popoldne, v okolici Ptuja, obravnavali prometno nesrečo II. kategorije. 26-letni voznik osebnega avtomobila je na nasprotnem smernem vozišču trčil v osebni avtomobil 61-letne voznice, ki se je ob tem lahko telesno poškodovala. Moški je vozil pod vplivom alkohola - preizkus alkoholiziranosti je pokazal kar 1.51 mg/l. Odvzeto mu je bilo vozniško dovoljenje, zoper voznika bo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

 Na območju Rošpoha je prišlo do požara ob stanovanjski hiši, ki se je razširil na streho hiše. Skupna materialna škoda, po nestrokovni oceni, znaša 20.000 EUR
V preteklem dnevu so na območju Pomurja obravnavali dve kaznivi dejanji, tri prometne nesreče z materialno škodo, šest kršitev javnega reda in miru ter štiri primere povoza divjadi.

Na področju kriminalitete so v Murski Soboti obravnavali poškodovanje osebnega avtomobila in tatvino denarnice.

Javni red in mir je bil kršen trikrat v zasebnem prostoru in trikrat na javnem kraju. Zoper moškega iz Ljutomera, ki je nadaljeval s kršitvijo, je bilo odrejeno pridržanje.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 14:12

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.