Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, petek, 8. 4. 2022

Včeraj se je predstavil kandidat za Državni zbor, Emil Kumer. Več v prispevku Petra Kiriča.

Danes se je na ormoškem koncu mudi predsednica stranke Naša dežela, dr. Aleksandra Pivec, ki se je odločila kandidirati v Ormožu. Razloge, zakaj je izbrala ravno Ormož, je pojasnila v prispevku Petra Kiriča.

 
Ob 19. uri se bo srečala s svojimi podporniki in vsemi, ki jih zanima njen program, na okrogli mizi v Beli dvorani grajske pristave v Ormožu, kjer bo odgovarjala na postavljena vprašanja.

 

V sklopu predvolilnih srečevanj z volivkami in volivci, se bo v soboto ob 10. uri pred Ormoškim gradom mudil predsednik stranke LMŠ, Marjan Šarec. Pot bo po srečanju nadaljeval proti Ljutomeru, Lendavi, Murski Soboti, Gornji Radgoni in Kungoti.

Pred parlamentarnimi volitvami v Ormož prihaja Ljudmila Novak, poslanka v evropskem parlamentu iz vrst N.Si. Na pogovornem večeru bo sodeloval kandidat za poslanca v slovenskem parlamentu Matjaž Kosi. Dogodek bo v soboto, 9. aprila, ob 19h, v beli dvorani Grajske pristave Ormož.

V Krajevni skupnosti Miklavž pri Ormožu so na redni seji sveta Krajevne skupnosti obravnavali finančni načrt, obširneje pa so razpravljali o bližajočem se krajevnem prazniku in o problematiki smeti ob pokopališču. Več v prispevku Vesne Osterc.

 Občina Ormož je sklicala 26. redno sejo Občinskega sveta. Med točkami dnevnega reda bodo obravnavali predlog Odloka o poimenovanju dveh novih ulic v naselju pri Vinski kleti v Ormožu, pravilnik o dopolnitvi pravilnika o štipendiranju in drugih oblikah študijskih pomoči, pregledali bodo končno poročilo Nadzornega odbora o opravljenem nadzoru Zaključnega računa občine Ormož za leto 2020, na dnevnem redu bodo tudi letna poročila o izvajanju različnih gospodarskih javnih služb. Podali bodo tudi mnenje o kandidatu za ravnatelja OŠ Miklavž pri Ormožu in o kandidatki za ravnateljico Glasbene šole Ormož. Seja bo v ponedeljek, 11. aprila.

V soboto, 16. aprila, ob 11. uri, bo na lokaciji bodočega podjetja Carthago, zraven trgovskega centra Lidl, potekala slovesna položitev temeljnega kamna za gradnjo podjetja Carthago. Po položitvi temeljnega kamna bo sledil kulturni program s slavnostnimi govori v prireditvenem šotoru pri Grajski pristavi Ormož.

Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ormož pripravlja jutri, ob 19. uri, v Sokolani v Središču ob Dravi srečanje odraslih folklornih skupin in poustvarjalcev glasbenega izročila. Vodja izpostave Barbara Podgorelec.


Drugega aprila smo obeležili mednarodni dan knjig za otroke. Zato se v mesecu aprilu ob pomoči Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, posvečamo otroški literaturi. Tokrat nam strokovna sodelavka Nina Šulek predstavlja pisateljico Aksinjo Kermauner.

Danes  ob 17. uri se je v v avli Občine Ormož pričela slovesnost otvoritve fotografske razstave z naslovom »Močnejša si kot misliš«, avtorice Milene Zorčič. Prispevek Vesne Osterc.

Likovno kulturno društvo Ormož je v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem kulturo in šport občine Ormož, pripravilo letošnjo prvo razstavo društva. Razstava z naslovom »Cvetoče podobe Jeruzalema« bo postavljena na ogled na Tržnici Ormož med 8. in 12. aprilom.

 Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ormož pripravlja danes, ob 17. uri, v Domu kulture Podgorci, srečanje otroških folklornih skupin.

Oddajo Male nogice smo tokrat posneli v vrtcu Ormož, pri skupini Radovedne bučke. Ker je bil 7. april svetovni dan zdravja, smo se pogovarjali o zdravi in nezdravi hrani ter gibanju. Sledi delček oddaje, ki jo boste v celoti slišali jutri ob 10:15.

Srečanje otroških gledaliških skupin  se hitro bliža, zato bodo članice in člani  starejše gledališke skupine OŠ Ormož imeli v soboto, 9. aprila, med  9.00 in  13.00 uro, intenzivne vaje. Ker je ormoški Dom kulture zaradi obnovitvenih del zaprt, bodo starši otroke pripeljali k Veliki Nedelji in jih kasneje, po vajah, tudi prišli iskat. Otroci naj s seboj na vaje vzamejo malico.

 ŠPORT:
Pred futsalerji Meteorplasta ŠIC bara je tekma sezone. Drevi (petek) bodo v dvorani ŠIC Ljutomer odigrali drugo tekmo četrtfinala 1. slovenske futsal lige. Pomerili se bodo s ptujsko Hišo daril, ki so jo na prvi četrtfinalni tekmi na Ptuju minuli petek premagali s 6:4. V polfinale, med štiri najboljše ekipe v državi, se bo uvrstila ekipa, ki bo prva zabeležila dve zmagi. V primeru uspeha Ptujčanov v Ljutomeru, bo tretja, odločilna tekma v petek, 15. aprila, na Ptuju. Varovanci Tomislava Novaka se zavedajo, da jih čaka v Ljutomeru nova težka tekma. Ljutomerčani so v tem tednu opravili dva treninga, na katerih je manjkal Rok Šnofl, ki je bil s člansko reprezentanco na turnirju v Franciji. Proti Ptujčanom bo Novak pogrešal Urbana Goričana, ki je izpolnil kvoto rumenih kartonov in mora počivati, manjkali bodo tudi Kristian Škerget, Niko Vajda in Marsel Vindiš, v ekipo se po odsluženi kazni vrača Tilen Rajter.


je po prvi tekmi na Ptuju povedal kaznovani Urban Goričan. Tekma v dvorani ŠIC Ljutomer se bo pričela ob 20.30 uri, tudi tokrat bo ogled tekme brezplačen.

Mesto Ormož, Rokometni klub Jeruzalem Ormož in Ženski rokometni klub Ptuj bodo ta konec tedna (sobota 9. in nedelja 10. april) gostili zaključni rokometni turnir Pokala Slovenije za ženske 2022. Na pravem rokometnem spektaklu bodo hardeško trdnjavo poskušale osvojiti rokometašice Krima, igralke Celja ter Žalca in gostiteljice rokometašice iz Ptuja v katerih vrstah igra kar nekaj igralk, ki so pričele z igranjem rokometa v Ormožu.


Je v imenu organizatorjev povedal Uroš Krstič. Včerajšnji (četrtek) ples kroglic je odločil, da se bosta za finalno vstopnico na prvem sobotnem dvoboju ob 16h pomerila ekipi Z'dežele in Zelene doline Žalec, na drugem ob 19h pa Krim Mercator in Ptuj.

Jutri (sobota) se najmlajši rokometaši RK Jeruzalem Ormož odpravljajo na turnir v Radeče. Mladinska tekma proti Škofljici bo na Hardeku v nedeljo ob 11.00 uri. V ponedeljek se začnejo priprave mladinske rokometne reprezentance do 20 let na Rogli. Poleg selektorja Saše Prapotnika, se jih bodo od ormoških rokometašev udeležili še Blaž Fergola, Denis Škrinjar, Jure Lukman, Gašper Pungartnik, Nik Ćirović.

Pred rokometaši Velike Nedelja je druga tekma končnice v 2. državni rokometni ligi. Po zmagi z 32:20 na prvi tekmi, ko je bila pred domačimi gledalci nasprotnik Nova Gorica, jih tudi tokrat čaka domača tekma. Jutri (sobota) ob 17h30 bo nasprotnik ekipa Jadrana iz Kozine. Varovanci trenerja Uroša Krstiča bodo lovili 17. zmago v tej sezoni, v kateri še niso oddali točke in so prepričljivo na prvem mestu prvenstvene lestvice 2. DRL.

S tekmami 8. kroga se bo ta teden, po zimskem premoru nadaljevalo prvenstvo MNZ Ptuj, člani prvi razred, kjer nastopata članski ekipi nogometnih klubov Ormož in Središče ob Dravi. Ormožani bodo v nedeljo ob 16h v Mestni grabi gostili Hajdoše. Nogometaši Središča pa bodo jutri (sobota) na Tratah gostili Rogoznico. Tekma se bo začela ob 16h. Jesenski prvaki so bili Središčani, Ormožani so prezimili na tretjem mestu.


ČRNA KRONIKA
Ormoški policisti so v zadnjih 24- urah obravnavali naslednje dogodke:

ČETRTEK 7. 4. 2022
Ob 16.43 so na lokalni cesti v Veličanah kontrolirali voznika osebnega avtomobila, alkotest je pokazal 0,57 mg/l alkohola v izdihanem zraku, vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja, začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in izdan plačilni nalog.

Ob 18.10 so na Ptujski cesti v Ormožu kontrolirali voznika osebnega avtomobila, med postopkom je bilo ugotovljeno, da je vozil v času začasnega odvzema vozniškega dovoljenje, opravljen je bil zaseg vozila, zoper voznika pa bodo podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ormožu.

Ob 19.54 so vozniku tovornega vozila začasno odvzeli vozniško dovoljenje, saj je vozil vozilo pod vplivom alkohola in izdali plačilni nalog.

 

Mariborski operativno-komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 339 klicev, od tega 114 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali 3 nedovoljene prehode državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 27 kaznivih dejanj,
- 19 prometnih nesreč I. kategorije,
- 2 prometni nesreči II. kategorije, v katerih sta se 2 osebi lahko telesno poškodovali,
- 2 prometni nesreči III. kategorije, v katerih sta se 2 osebi hudo telesno poškodovali,
- 1 prometno nesrečo IV. kategorije, v kateri je 1 oseba umrla, 1 oseba se je hudo, 4 pa lažje telesno poškodovalo, 2 osebi pa sta ostali nepoškodovani,
- 6 povozov divjadi,
- 3 kršiteljem cestno-prometnih predpisov so zasegli vozila, ki so jih vozili,
- 8 prijav kršitev javnega reda in miru, 6 na javnem kraju in 2 v zasebnih prostorih,
- 1 kršiteljico javnega reda in miru so pridržali do streznitve,
- 1 osumljencu so izrekli ukrep prepovedi približevanja,
- 1 kršitev izrečenega ukrepa prepovedi približevanja,
- 1 požar,
- 1 poskus samomora.

ČEZ DRŽAVNO MEJO NA MESTU, KJER NI MEJNEGA PREHODA

Včeraj popoldan so imeli policisti v postopku državljana Hrvaške, ki je na območju PP Gorišnica, z osebnim avtomobilom hrvaških registrskih oznak, nedovoljeno prestopil državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa ni imel ustreznega dovoljenja. Policisti so ga oglobili.

PRIJELI DRŽAVLJANA TOGA

Včeraj zjutraj so policisti na območju PP Podlehnik prijeli državljana Toga, ki je pred tem nedovoljeno prestopil državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na zeleni meji. Med postopkom je zaprosil za mednarodno zaščito v naši državi, zato so ga policisti prepeljali v Azilni dom.

PRIJETA TUJCA

Včeraj dopoldan so policisti na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, v priklopnem tovornem vozilu hrvaških registrskih oznak, ki ga je vozil državljan Hrvaške, odkrili dva skrita državljana Afganistana, ki sta želela na tak način nedovoljeno vstopiti v našo državo. Oba so policisti zavrnili nazaj na Hrvaško in ju predali hrvaškim varnostnim organom.

VLOM V TRAFIKO

V noči na 8. april je neznani storilec vlomil v trafiko na Ljubljanski ulici v Maribor. Odtujil je okoli 60 »štek« cigaret. Materialna škoda znaša okoli 2.400 evrov.

OSTAL BREZ VOZILA

Sinoči so policisti v Benediktu ustavili voznika osebnega avtomobila, ki mu je elektronski alkotest pokazal, da je imel v organizmu 0,71 mg/l alkohola. Ker voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so mu policisti zasegli vozilo, ki ga je vozil. Zoper kršitelja bodo podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

 

ODVZEL PREDNOST MOTORISTU

Včeraj popoldan je 52-letni vozni osebnega avtomobila, zaradi vključevanja v promet s parkirnega prostora na Zagrebški cesti na Ptuju, odvzel prednost 45-letnemu vozniku motornega kolesa. Vozili sta zaradi tega trčili, motorist se je ob tem hudo telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v SB Ptuj. Policisti bodo voznika osebnega avtomobila kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.

PREVRNILO SE JE KOMBINIRANO VOZILO, V KATEREM JE BILO 8 OSEB

Sinoči, okoli 20.45 je 33-letni državljan BiH vozil osebni (kombinirani) avtomobil registrskih oznak BiH, po levem prometnem pasu avtoceste A1, iz smeri Šentilja proti Mariboru. Izven naselja Spodnje Dobrenje je z levim bočnim delom vozila trčil oziroma oplazil varnostno ograjo, ki fizično ločuje smerni vozišči. Po trku v varnostno ograjo je vozilo odbilo proti desnemu robu vozišča in nato trčilo v varnostno ograjo ob desnem robu vozišča. Po trčenju v varnostno ograjo ob desnem robu vozišča je vozilo odbilo čez njo, se prevrnilo in trčilo še v drevesa ter brežino jarka. Po prevračanju je vozilo obstalo na brežini jarka, na desnem boku, med prevračanjem pa je iz vozila padel 33-letni potnik, državljan BiH, ki je ostal ukleščen pod vozilom. Izpod vozila so ga s tehničnim posegom izvlekli gasilci GB Maribor, vendar je zaradi telesnih poškodb, ki jih je utrpel v prometni nesreči, na kraju nesreče umrl. Voznik tega vozila se je v nesreči hudo telesno poškodoval, še 4 njegovi sopotniki, vsi državljani BiH, pa lažje. Vsi so bili z reševalnimi vozili prepeljani v UKC Maribor. V vozilu sta zraven naštetih bila še dva potnika, oba državljana BiH, ki pa v nesreči nista bila poškodovana.
Policisti bodo voznika osebnega avtomobila, pri katerem s tehničnimi sredstvi alkohola niso zaznali, kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 13:09

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Vozniki sporočajo, da je zaradi podrtega drevesa treba voziti previdno po cesti Logatec - Žiri.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.