Print this page

LOKALNI UTRIP, ponedeljek, 9. 5. 2022

Ormož je ostal brez poslanca v novi sestavi Državnega zbora. Po poročilu Državne volilne komisije je poslansko klop izgubilo šest poslancev, tudi ormoški kandidat za poslanca, Andrej Kosi iz vrst stranke SDS. Do sprememb je prišlo zaradi napake na računalniškem sistemu, ki je prvotno napačno izračunal rezultate pri šestih mandatih. Razhajanja pa so se pojavila pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list.
Mandate so tako prejeli:
- Franc Props in Tine Novak (Gibanje Svoboda) in ne Tomaž Lah in Jurij Lep,
- Alenka Helbl in Dejan Kaloh (SDS) namesto Maje Kocjan in Andreja Kosija,
- Janez Žakelj (NSi) namesto Klemna Matka,
- Tatjana Greif (Levica) in ne Ana Černe.
Andrej Kosi je danes v pogovoru za radio Prlek izrazil veliko razočaranje. Sicer sprejema končne izide volitev, a pričakuje tudi odstop vodilnih v Državni volilni komisiji.

Na 25. redni seji Občinskega sveta Občine Sveti Tomaž so svetniki obravnavali 10 točk dnevnega reda. Med njimi je bil tudi zaključni račun Občine Sveti Tomaž, ki so ga svetniki soglasno sprejeli. Prihodki so znašali 2.248.000 evrov, odhodki pa 2.366.000 evrov. Na občini so z izzidom zadovoljni, saj jim je uspelo realizirati vse predvidene investicije. Na seji so imenovali tudi volilno komisijo za bližajoče se lokalne volitve. Na Občini Sveti Tomaž v prihodnjih dneh pričakujejo uporabno dovoljenje, ki ga potrebujejo za odprtje lekarne, ki je predvideno v poletnih dneh. Dobili pa so tudi dve ponudbi za izgradnjo poslovno-stanovanjskega objekta predvidenega v centru Svetega Tomaža. 

Dijaki Gimnazije Ormož, ki sodelujejo v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, so danes (9. maja) obeležili dan Evrope. V tem šolskem letu so se veliko ukvarjali s tematiko, povezano z Evropsko unijo. Spoznali so mnoge zanimivosti, se pogovarjali z evropskimi poslanci, obiskali Hišo Evropske unije v Ljubljani, o pomenu Evropske unije pa osveščajo tudi druge. Več v prispevku Petra Kiriča, ki je govoril s profesorico Renato Bezjak.

 

 Danes so dijaki ambasadorji Evropskega parlamenta drugim dijakom skozi krajšo igro predstavili nekaj značilnosti posameznih držav v Evropski uniji, potem pa so vsi dijaki od 1. do 3. letnika lahko preverili svoje poznavanje Evropske unije v kvizu trivia. V sredo, 11. maja,  bodo dijaki 2. letnika predšolske vzgoje v okviru strokovnih modulov družboslovje za otroke in igre za otroke izvedli delavnico na temo Evropske unije za otroke iz Vrtca Ormož. Na  Kerenčičevem trgu  lahko v tem tednu na letakih, ki so jih pripravili gimnazijci, preberete dejstva in zanimivosti o Evropski uniji.

91-letna Mimica Feguš s Cerovca Stanka Vraza v KS Ivanjkovci bo gostja tokratnega Prleškega brlüžjaka. Domačini o Mimici vedo povedati veliko lepega, čeprav je sama v življenju prehodila trnovo pot. Povedala bo, kako so kot viničarji morali delati v goricah, kako je kot otrok preživela drugo svetovno vojno, kako jim je zgorela hiša in je izgubila otroka. Sama je služila denar v goricah in kot šivilja.


Celotna oddaja bo na sporedu jutri po 11. uri.

 ŠPORT:
Ormož bo v sredo gostil 27. regijske igre specialne olimpijade. Udeleženci iz Podravja in Pomurja se bodo pomerili v atletiki, elementih košarke in v namiznem tenisu. Podrobneje športni pedagog na OŠ Stanka Vraza Ormož, Aleš Jurčec.

 ČRNA KRONIKA
Iz regijskega centra za obvešča je Ptuj, so nam sporočili obravnavo nasledjih dogodkov, minulega dne:
Ob 18.28 je v Čarmanovi ulici na Ptuju osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok Rogoznica. Gasilci PGD Ptuj so vozilo izvlekli iz potoka ob cestišče ter odklopili akumulator. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 11.13 je v naselju Zrkovci, občina Maribor, zagorela pečica v kuhinji. Začetni požar so stanovalci uspeli pogasiti sami, gasilci JZ GB Maribor in PGD Zrkovci so preventivno pregledali okolico pečice, izmerili prisotnost nevarnih plinov in prezračili objekt.
Preteklo nedeljo so pomurski policisti obravnavali dve prometni nesreči, ki sta se končali le z materialno škodo, tri kazniva dejanja, pet kršitev javnega reda in miru, prijeli štiri tujce, ki so v našo državo vstopili na nedovoljen način in pet primerov povoza divjadi.

Na področju kriminalitete, so soboški policisti obravnavali goljufijo v gostinskem lokalu in nasilje v družini, kjer je bil nasilnežu izrečen tudi ukrep prepovedi približevanja. Lendavski policisti pa so obravnavali goljufijo pri točenju goriva.

Javni red in mir je bil kršen trikrat v zasebnih prostorih in dvakrat na javnem kraju. Kršitelji so se ob intervenciji policistov pomirili in s kršitvami prenehali.

V Veščici pri Ljutomeru so ljutomerski policisti prijeli štiri tujce, ki so v našo državo vstopili na nedovoljen način. Po končanem postopku bodo predani hrvaškim mejnim organom.