Print this page

LOKALNI UTRIP, torek, 10. 5. 2022

Na 25. redni seji Občinskega sveta Sveti Tomaž so minuli četrtek svetniki obravnavali 10 točk dnevnega reda. O najpomembnejših točkah je Vesna Osterc govorila z županom Občine Sveti Tomaž, Mirkom Cvetkom.

Včeraj (ponedeljek, 9. maj) smo praznovali Dan Evrope. V Ormožu pred Grajsko pristavo je bilo živahno kot že dolgo ne. Otroci iz ormoške, središke in tomaževske občine, od vrtca do gimnazije, so si ogledovali stojnice, kjer so učenci predstavljali države Evropske unije. Po uvodno zapeti slovenski in evropski himni sta sledila nagovora župana in vodje aktiva ravnateljev. Sledilo je presenečenje: reper Challe Salle, ki je skupaj z otroki zapel svoje uspešnice. Prispevek Katjuše Grof Štih

Nekatere ljubezni do določenega poklica se rodijo že v otroštvu. Tako je starinar Ludvik Trop, ki izvira iz Ormoža, že kot otrok vedel, da ga zanimajo stari predmeti. Kako je razvijal svojo ljubezen do starin, je povedal Petru Kiriču.

 V Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož, enota Ormož, so tudi v mesecu maju pripravili Vitrino meseca. Tokrat so se posvetili delovanju ormoškega čevljarja Jožefa Ambroža ter zgodovini čevljarstva. O tem, kaj je bilo treba storiti, da si je vajenec lahko prislužil mojstrski izpit, je Vesni Osterc povedala avtorica razstave in dokumentalistka Manica Hartman.

V ormoški knjižnici pripravljajo ustvarjalno delavnico izdelave nakita iz polimerne ali fimo mase. Delavnica je primerna tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene ustvarjalce. Delavnici bosta dve, jutri (v sredo, 11. maja), in naslednjo sredo, 18. maja, obakrat ob 17h. Za material bo poskrbljeno.

Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije ali krajše VINIS, ki ima sedež v Lesičnem, organizira 5. državno ocenjevanje vin. To bo jutri v Kulturnem domu Grajena 60, v bližini Ptuja, s pričetkom ob 9. uri. Zveza VINIS bo 22. maja na Ptuju organizirala tudi VINIS-ov dan, ki je del prireditev Dobrote slovenskih kmetij in bodo podelili tudi priznanja iz ocenjevanja v Grajeni.

ŠPORT:

Rokometaši Velike Nedelje so minuli konec tedna odigrali še zadnjo gostujočo tekmo v tej sezoni 2. državne rokometne lige. Gostovali so v Kozini pri ekipi Jadrana, ki se z ekipo Ajdovščine bori za drugo mesto, ki v naslednji sezoni prinaša nastopanje v 1. B rokometni ligi. Varovanci trenerja Uroša Krstiča so, ob močno zdesetkani zasedbi, tokrat so nastopili brez vratarjev, doživeli drugi poraz v sezoni; domači so slavili z 28:26.

Minuli konec tedna se je s tekmami 11. kola nadaljevala liga MNZ Ptuj, člani 1. razred, kjer nastopata članski vrsti nogometnih klubov Ormož in Središče ob Dravi. Ormožani so v soboto pred kakšnimi stotimi gledalci v Mestni grabi gostili Podlehnik in vpisali visoko zmago s 5:0. Ormožani so prvi polčas dobili z 1:0, v 37. minuti je zadel Blaž Borko. V drugem delu srečanja je na 2:0 v 65. minuti povišal Jan Vočanec. Nik Prapotnik je bil uspešen v 73. minuti. Že minuti kasneje je z bele točke prvič zadel Aljaž Lah, ki je v 89. minuti zadel še drugič, za končnih 5:0.
Še višjo zmago so zabeležili nogometaši Središča, ki so pred domačimi navijači na Tratah z 8:1 premagali Pragersko. Domači so srečanje dobili že po prvem polčasu, ko je bilo 5:0. zadeli so Miha Sakelšek v 24. minuti, Klemen Jakl v 28. minuti iz enajstmetrovke, Patrik Jaušovec v 30., Domen Borko v 31. in Klemen Jakl v 36. minuti. V drugem delu je za domače v 64. minuti zadel Laissani Elias Amor. Gostje so edini zadetek na srečanju dosegli v 73. minuti, ko je bil uspešen Denis Hajnc. Za domače sta do konca zadela še Filip Štamberger v 85. in Patrik Jaušovec v 87. minuti. Nogometaši Središča so s 26-imi točkami vodilna ekipa lestvice, 20 točk imajo drugi Ormožani, tretje je Pragersko s 14-imi točkami. Konec tedna (14. 5.) bodo na sporedu tekme 12. kroga. Ormožani bodo gostovali v Tržcu, Središčani v Podlehniku. Obe tekmi bosta na sporedu v soboto ob 17h.