Print this page

LOKALNI UTRIP, četrtek, 12. 5. 2022

V rubriko Prlekov radioreporter smo prejeli vprašanje poslušalca s Hardeka, ki se nanaša na morebitne arheološke najdbe na območju gradnje obrata Carthago Ormož in pepela, ki ga iz bosanske termoelektrarne vozilo na gradbišče. Sledijo odgovori direktorice Carthaga Odranci Sandre Županec.


V uredništvo smo prejeli naslednje pobude, kritike in vprašanja hkrati.
1. Poslušalca moti, da ljudje ob cestah ne odstranijo sami vejevja, ki se razrašča na cesto in čakajo na krajevne skupnosti in občino ter Komunalno podjetje, da odstranijo vejevje v njihovem imenu, čeprav gre po večini za zasebno lastnino in so lastniki zemljišč dolžni odstranjevati vejevje sami.

2. Poslušalec nas je opozoril, da je makadamska cesta ob obvoznici od viadukta proti Litmerku proti glinokopu v katastrofalnem stanju. Cesta je razrita in močno zaraščena. Predlaga, da se zadeva sanira, saj gre za vrisano cesto.

3. Poslušalko iz Lahoncev zanima, ali bo Občina Ormož v prihodnje kdaj vsem gospodinjstvom razdelila slovenske zastave. "Če bi jih imeli, bi jih tudi v večji meri izobesili ob državnih praznikih," pravi.  
Rubriko Prlekov radioreporter je pripravila novinarka Katjuša Grof Štih.

 V soboto, 14. in nedeljo, 15. maja, bo v Občini Središče ob Dravi dirkaško obarvan vikend, saj bo izvedena 5. mednarodna dirka starodobnih dirkalnih motociklov Slovenija Classic TT za veliko nagrado Središča ob Dravi, ki šteje tudi za državno motociklistično prvenstvo Hrvaške.
Več o pomenu dirke za promocijo Občine Središče ob Dravi, stroških izvedbe in organizacijskimi pripravami se je z županom Občine Središče ob Dravi, Jurijem Borkom, pogovarjal Peter Kirič.

Včeraj je v Ormožu potekalo 27. regijsko tekmovanje Specialne olimpijade Slovenije Podravja in Pomurja, ki ga je pripravila Osnovna Šola Stanka Vraza, skupaj z Društvom Sožitje ORMOŽ in Občino Ormož. V uvod slovesnosti so zbrane nagovorili mag. Mojca Visenjak, ravnateljica Osnovne šole Stanka Vraza Ormož, podžupanja Občine Ormož, Irma Murad, in predstavnik Zveze društev Sožitje, Martin Benko. Več kot 190 tekmovalcev se je pomerilo v športnih disciplinah atletike, elementih košarke in namiznem tenisu.

Andreja Resman, iz Društva Sožitje Ormož, je po končanem tekmovanju ocenila izvedeno specialno olimpijado:

Navdušeni nad osvojenimi priznanji in medaljami so bili prav vsi tekmovalci, nekaj smo jih povabili pred mikrofon. Z nami so bili Sano, Mirko, Dominika, Tamara in Jani.

Oceno izvedbe 27. regijske specialne olimpijade Slovenije za Podravje in Pomurje je podal učitelj športne vzgoje Aleš Jurčec, ki je bdel nad organizacijo in izvedbo tekmovalnega dogajanja. K pogovoru ga je povabil Peter Kirič.

 V nedeljo, 15. maja bo na Kogu otvoritev prenovljene Košarkine hiše. Košarkina hiša skriva v sebi zanimivo zgodovino. Del nje, je Vesni Osterc povedal ljubiteljski zgodovinar Anton Luskovič.

Med mladimi bralci so že dolga leta priljubljeni stripi. Kaj ljubiteljem stripov v branje priporoča strokovna sodelavka iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, Bernardka Viher?

 Učenci OŠ Sveti Tomaž bi radi zbrali čim več starega papirja. Papir lahko do vključno petka (13. 5.) pripeljete kadarkoli in ga odvržete v zabojnik pred šolo. Če želite pri tekmovanju zbranega papirja pomagati posameznemu oddelku, tehtanje poteka vsako jutro od 7.30 do 8.15. Zbrana sredstva bodo namenjena šolskemu skladu.

 

ČRNA KRONIKA
Ormoški policisti so včeraj ob 11.09 policisti obravnavali 4 državljane Ukrajine, ki so zaprosili za začasno zaščito.

Ob 11.38 so policisti obravnavali kurjenje odpadkov. Zoper kršitelje bo podan predlog za uvedbo postopka pri drugemu organu.

Ob 18.36 so policisti bili obveščeni o ugrizu psa. Patrulja je ugotovila, da je med sprehodom prijavitelja ugriznil pes, katerega je na povodcu vodila sprehajalka. Vodnici psa je bil na kraju izdan plačilni nalog zaradi kršitve določil Zakona o zaščiti živali. Prav tako pa so o ugrizu obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

 Danes 44 minut preko polnoči je v ulici K Jezeru na Ptuju vozilo zapeljalo v nadstrešek za vozila in pri tem poškodovalo nosilne stebre, dve osebni vozili ter drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, s podporniki učvrstili nadstrešek in počistili razlite tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali štiri prometne nesreče, v katerih je bil en udeleženec telesno poškodovan, pet kaznivih dejanj, osem kršitev javnega reda in miru, tri povoze divjadi, pridržali so enega kršitelja in zasegli vozilo.

 S področja kriminalitete je bil na območju Murske Sobote obravnavan vlom v poslovni prostor, tatvina lesa, poškodovanje ograje in nasilje v družini. Na območju Lendave pa je bilo obravnavano nasilništvo.

Javni red in mir je bil kršen štirikrat na javnih krajih in štirikrat v zasebnih prostorih. Kršitelj, ki je ob intervenciji nadaljeval s kršitvijo na javnem kraju, je bil pridržan.

Na območju Ljutomera je bil kršitelju zaradi hujših prekrškov v cestnem prometu zasežen osebni avtomobil. Meritve hitrosti z radarjem bodo policisti opravljali na območju Policijske postaje Ljutomer.