Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sobota, 21. 5. 2022

V sredo, 18. maja, je potekala otvoritvena slovesnost na zbirnem centru Dobrava. Namenu so namreč slovesno predali  KOTIČEK ZA ODDAJO APARATOV v PONOVNO UPORABO, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok. Prispevek Petra Kiriča.


Več boste izvedeli v jutrišnji oddaji o gospodarstvu in podjetništvu ob 10. uri in tri minute.

 Ptujski mestni svetniki so opravili prvo obravnavo s sprejemanjem proračuna za prihodnje leto, zdaj pa gre predlog pred dokončnim sprejemom še v javno razpravo. Mestna uprava je za leto 2023 planirala 27,8 milijona evrov prihodkov in 27,3 milijona evrov odhodkov, primanjkljaj bodo pokrili s sredstvi iz minulih let.
Številke so po pričakovanju kar precej nižje od tistih v letošnjem letu pred jesenskimi lokalnimi volitvami, na katerih se sicer županja Nuška Gajšek odpravlja po drugi mandat. Prihodki so namreč skoraj za četrtino, odhodki pa za skoraj 40 odstotkov nižji od letošnjih, ko je proračun naravnan izrazito investicijsko in znaša kar 43,6 milijona evrov.

 Razvojno raziskovalni center Ormož in Zavod za turizem kulturo in šport Vabita na motivacijski delavnici za Razpršeni hotel Jeruzalem Slovenija. Gre za poslovna priložnost za ponudnike sob, vikendov, hiš in drugih nastanitvenih kapacitet ter ostale turistične ponudbe. Delavnici bosta potekali v soboto, 21. maja. Prva bo med 15. in 17. uro v Zeleni oazi v Vinskem Vrhu, druga pa se bo med 18. in 20. uro v Ta Folk v Središču ob Dravi. Predhodne prijave na delavnici so obvezne. 

 

Pokrita tla pomenijo enako, kot pri človeku koža, je pred dvema tednoma v kmetijski oddaji povedal kmetovalec Branko Majerič iz Moškanjcev. Od leta 2000 kmetuje brez oranja in po sistemu ohranitvenega kmetijstva. Tako privarčujejo pri nafti, porabi gnojil in fitofarmacevtskih sredstvih. Še dandanes ni veliko podpore za tovrstno kmetovanje, zato je bil leta 2015 Branko Majerič pobudnik Slovenskega združenja za ohranitveno kmetijstvo. V prispevku Katjuše Grof Štih več o nepošteni subvencijski politiki.


V kmetijski oddaji to nedeljo ob 11. uri tudi o tem, kaj se lahko zgodi zaradi situacije v Ukrajini, kako lahko preživi mali kmet in v kateri smeri bi se morale razvijati subvencije za kmete.

Vrtičkarji se v maju soočajo z velikim porastom listnih uši, ki na zelenjavi in na okrasnih rastlinah povzročajo škodo. Za nasvet, kako se znebiti nadležnega škodljivca, smo poprosili specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline, Mišo Pušenjak.

Gasilska zveza Slovenije pripravlja 38. srečanje gasilskih pevskih zborov in skupin ter gasilskih godb Slovenije. Dogajanje poteka danes, v soboto, 21. maja v Ormožu. Program se je pričel ob 14. uri z nastopom Ormoške godbe z mešanimi pevskimi zbori. Zbrane so nagovorili predsednik Gasilske zveze Ormož, Dejan Jurkovič, župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, in predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik. Nato je sledila revija gasilskih pevskih zborov in nastop združenih gasilskih pevskih zborov in skupin.

Danes, v soboto, 21. maja, ob 18. uri, bo v Središču ob Dravi na Trgu Talcev Godba na pihala Središče ob Dravi pripravila Promenadni koncert. Gost bo Folklorna skupina Obrež.

ŠPORT:Po dveh letih premora zaradi pandemije novega koronavirusa je bil danes bil izveden 40.maraton Treh src v Radencih. V sklopu te množične rekreativne prireditve je potekalo tudi prvenstvo Slovenije v maratonu. Starta tekov na 42 in 21 km sta se začela ob 9. uri, deset minut pozneje so začeli tek na 10.000 m, ob 9.15 pa na 5.000 m.

 ČRNA KRONIKA
Mariborski operativno komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 233 klicev, od tega 98 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času smo obravnavali en primer nedovoljenega prehoda državno mejo.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 14 kaznivih dejanj,
- 18 prometnih nesreč I. kategorije,
- 6 prometnih nesreč II. kategorije, v katerih je bilo šest oseb lažje telesno poškodovanih
- 15 povozov divjadi,
- 9 prijav kršitev javnega reda in miru, 6 na javnih krajih in 3 v zasebnih prostorih,

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali tri prometne nesreče z materialno škodo, sedem kaznivih dejanj, deset kršitev javnega reda in miru, pet povozov divjadi in zasegli vozilo.

S področja kriminalitete na območju M. Sobote je bila obravnavana tatvina v trgovini, goljufija pri nakupu in kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. Na območju Lendave je bila obravnavana odtujitev denarja, na območju Ljutomera odtujitev motornega vozila, na območju Gornje Radgone pa lahka telesna poškodba in grožnja.

Javni red in mir je bil kršen šestkrat na javnih krajih in štirikrat v zasebnih prostorih. Kršitelji so se po intervencijah policistov pomirili.

Na območju Ljutomera je bilo kršitelju zaradi hujših prekrškov v cestnem prometu zaseženo motorno kolo.

 

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 23:10

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Opozorila

  Na gorenjski avtocesti je zaprt predor Karavanke v smeri Ljubljane, zaradi izrednega prevoza.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.