Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, ponedeljek, 23. 5. 2022

Na Ptuju so včeraj sklenili dogodke ob 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij, ki je potekal tri dni, od petka 20., do nedelje 23. maja. V treh dneh je bilo podeljenih skoraj 862 zlatih srebrnih in bronastih priznanj za odlične izdelke slovenskih kmetij. Na letošnjem festivalu se je predstavljala Primorska z razstavo olj, ki si jo je bilo moč ogledati in predstavljena olja tudi okusiti.

Predsednik organizacijskega odbora 33. festivala dobrote slovenskih kmetij Peter Pribožič je za radio Prlek podal oceno izvedenega festivala.

Pri Veliki Nedelji so v soboto pripravili uradno otvoritev prenovljene mrliške vežice. Vesna Osterc je po samem dogodku govorila s predsednikom Krajevne skupnosti Velika Nedelja, Jankom Meškom:

 V Podgorcih je v nedeljo, 22. maja ob 15. uri,  potekala slovesnost podelitve priznanj vinogradnikom za ocenjena vina 45. praznika vina v Podgorcih. Letos je strokovna ocenjevalna komisija, ki ji predsedoval Andrej Rebernišek,  ocenila 75 vzorcev vin, ki so prejela 1 veliko zlato diplomo, 54 zlatih in 20 srebrnih diplom. Razglašeni so bili tudi sortni prvaki in prvak zvrsti, podeljeni pokali Krajevne skupnosti Podgorci za najvišje ocenjena vina domačih vinogradnikov ter razglašena zmagovalca 45. Praznika vina v Podgorcih.  PRVAK LETNIKA REDNIH TRGATEV  in prejemnik – MALE  AMFORE  je vinogradništvo VIZJAK - JANEŽIČ iz Miklavža pri Ormožu za  TRAMINEC, letnik 2021 , ki je prejel 18,57  točk. Zmagovalec in s tem prejemnik prestižnega naziva  ŠAMPION PRAZNIKA VINA 2022  ter prejemnik VELIKA AMFORE je  VINOGRADNIŠTVO LESKOVAR,  z Lešnice  56.   LAŠKI RIZLING, letnik 2011,  je bilo najvišje ocenjeno vino z oceno 19,63 točke od 20 možnih.  V kulturnem programu je nastopil Trobilni kvartet Ormož, pod vodstvom Slavka Petka,  amfore pa je  skupaj s predsednico Turističnega društva Podgorci, Natalijo Volmut,  podelila podžupanja Občine Ormož Irma Murad. Posebna oddaja  s podelitve bo v programu radia Prlek slišana v nedeljo, 29. maja, ob 10. 03 minute.

Gasilska zveza Slovenije je v soboto na dvorišču ormoškega gradu pripravila 38. srečanje gasilskih pevskih zborov in skupin ter gasilskih godb. Na srečanju se je predstavilo 11 gasilskih zborov iz vseh koncev Slovenije, ki so zapeli tudi skupne pesmi. Več v prispevku Katjuše Grof Štih

Tokratna gostja oddaje v prleščini Prleški brlüžjak bo upokojena medicinska sestra, ki je vrsto let delala v ambulanti v Ivanjkovcih. To bo Marica Trstenjak iz Mihalovcev, ki je v 83. letu starosti. Pred Ivanjkovci je opravljala prakso v bolnišnici na Golniku. V bolnišnici za tuberkulozo v Ormožu je odslužila tri leta, saj jo je bolnišnica štipendirala, nato se je zaposlila v Zdravstvenem domu Ormož, v ambulanti v Ivanjkovcih. Sledi delček oddaje, ki bo v celoti na sporedu jutri (torek) po 11. uri.

 ŠPORT

Zadnjo gostujočo tekmo letošnjega državnega prvenstva v rokometu so rokometaši Jeruzalema Ormoža odigrali na gostovanju pri Šmartnem. Gostitelji, ki se po konce sezone poslavljajo od elitne druščine so zmagali z 32:30.

 

 ČRNA KRONIKA
Od petka do danes zjutraj so ormoški policisti obravnavali naslednje dogodke:

PETEK 20. 5. 2022

Ob 16.45 so policisti imeli v postopku osebo, ki so ji zasegli mlinček s posušenimi rastlinskimi delci, zaradi suma na prepovedano drogo. Po pridobljeni analizi sledi zoper osebo odločba v hitrem postopku po Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Ob 16.53 so policisti imeli v postopku voznika osebnega vozila, ki je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.45 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku so proti potrdilu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 22.34 so policisti kontrolirali voznika osebnega vozila, ki mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.39 mg/l alkohola v izdihanem zraku.
Vozniku na kraju proti potrdilu začasno odvzeli vozniško dovoljenje, prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

 

SOBOTA 21. 5. 2022

Ob 9.30 so policisti imeli v postopku voznika neregistriranega mopeda – Flexer, ki med vožnjo ni uporabljal varnostne čelade. Vozniku je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.64 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Zoper voznika je bilo odrejeno pridržanje na PP Ormož, za kršitve pa mu je bil izdan plačilni nalog.

 

Ob 11.05 so v naselju Miklavž pri Ormožu na podlagi obvestila občanke prijeli tri tujce, in sicer dva državljana Pakistana in enega državljana Bangladeša, ki so ilegalno prestopili državno mejo.
Ob 14.15 pa so v naselju Vinski vrh prijeli še enega tujca, državljana Afganistana. Zoper tujce je bilo odrejeno zadržanje, po končanem postopku so bili odpeljani v Azilni dom Ljubljana.

Ob 14.30 so obravnavali na enem izmed bencinskih servisov v Ormožu tatvino goriva. Evidentirali so kaznivo dejanje, zoper storilca pa sledi poročilo na ODT Ptuj, saj je le-ta gorivo nato prišel plačat.

Ob 20.06 so policisti obravnavali na območju Gorišnice kršitev javnega reda in miru. Za prekršek so kršitelju izdali plačilni nalog.

Ob 20.10 so policisti obravnavali dogodek, kjer je iz javne kanalizacije iztekala fekalna voda v stanovanjskem objektu.

NEDELJA 22. 5. 2022

 

Ob 03.25 so policisti v Ormožu obravnavali poškodovanje parkiranega osebnega vozila. Opravili so ogled kraja poškodovanja in evidentirali kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.

Ob 14.52 so policisti v naselju Pavlovci zaustavili voznika motornega kolesa, ki je vozil 125 km/h v naselju in s tem prekoračil dovoljeno hitrost za kar 75 km/h. Proti potrdilu mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano na pristojno Okrajno sodišče.

Ob 16.42 so obravnavali kršitev javnega reda in mira, kjer je bilo ugotovljeno, da je sostanovalec žalil drugega sostanovalca, zato mu je bil izdan plačilni nalog.

 

Mariborski operativno-komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 237 klicev, od tega 70 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so policisti obravnavali dva primera nedovoljenega prehoda državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 13 kaznivih dejanj,
- 5 prometnih nesreč I. kategorije,
- 1 prometna nesreča II. kategorije,
- 2 povoza divjadi,
- 1 kršitelju cestno-prometnih predpisov so zasegli vozilo, ki ga je vozil,
- 9 prijav kršitev javnega reda in miru, 4 na javnih krajih in 5 v zasebnih prostorih,
- požar

 Utopitev mlajšega moškega

Včeraj, ob 17. uri, so bili obveščeni, da se je med skakanjem v reko Dravo v Rušah utopil mlajši moški. Ugotovljeno je bilo, da se je skupina mladih družila na pomolu, s katerega so skakali v Dravo. Med njimi je bil tudi 18-letnik, sicer tuj državljan, ki je skočil v reko, a po skoku ni priplaval na površje. Več oseb ga je skušalo najti, a neuspešno. Na kraj so prispeli gasilci GB Maribor s potapljačema, ki sta pri iskanju v reki našla mlajšo osebo, ki ni več kazala znakov življenja. Na kraju so bili že reševalci, ki so takoj pričeli z oživljanjem, vendar neuspešno. Na kraju je bila potrjena smrt pokojnega in odrejena sanitarna obdukcija.
Glede na vse ugotovljene okoliščine tragičnega dogodka, so policisti PP Ruše tujo krivdo izključili in bodo v zvezi z dogodkom s pisnim poročilom obvestili pristojno tožilstvo.

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 21:24

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.