Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, torek, 24. 5. 2022

Čeprav so otroci vrtca Podgorci prag novega vrtca prestopili že 29. novembra minulo leto, so sedaj pripravili še slovesno otvoritev. V kulturnem programu so nastopili otroci iz vseh skupin. Tisti najmlajši so se gledalcem pridružili le preko video posnetka, vse ostale skupine pa so nastopile na odru v kulturni dvorani v Podgorcih. Prireditev je spremljala Vesna Osterc.


Z novim vrtcem je zadovoljen tudi župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, ki pa napoveduje že nove posodobitve še po drugih šolah in vrtcih v ormoški občini.

Gradnja vodovoda na Ormoškem območju,   ki jo  sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada  poteka po načrtih.  V tem času, med drugim, potekajo  gradnje in posodobitve vodohranov v Vičancih in na Humu ter položitve vodovodnih cevi v več smereh. S položitvijo prvih metrov cevi na Seniku, na meji med občino Ormož in Sveti Tomaž, na vodovodnem odseku Hajndl – Kostanj (v občini Sveti Tomaž),  je Komunalno podjetje Ormož 2. junija lansko leto  začelo z gradnjo in obnovo vodovoda na Ormoškem, ki med drugim prinaša kar 26 tisoč novih cevovodov.   »Gradnja vodovoda poteka po načrtu, v tem času je položenih nekaj več kot 65 odstotkov od načrtovane dolžine cevi,« je  dejal skrbnik projekta mag. Roman Rozman.   Linija Hajndl – Ormož je zaključena, h koncu gredo dela na vodovodni liniji Hum – Vodranci. Pravkar pa so se začela pripravljalna dela  na linijah Velika Nedelja – Podgorci, na začetek gradnje pa čaka še linija Godeninci – Vodranci. V tem času potekajo tudi dela na objektih: na vodohranu Kostanj in vodohranu Vičanci ter na prečrpališčih Pušenci in Hum.

Trenutno je objavljen 6. javni poziv za vpis na projekt PONI Podravje. PONI Podravje predstavlja model podjetniškega usposabljanja, v okviru katerega udeleženci v času štirih mesecev, kolikor traja zaposlitev v programu, razvijejo in realizirajo lastno podjetniško idejo. Udeleženci so za obdobje 4 mesecev zaposleni pri enem izmed partnerjev projekta PONI Podravje – Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor ali Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj. V teh 4 mesecih so zaposleni za polni delovni čas, v času zaposlitve pa razvijajo svojo podjetniško idejo. Jutri, 25. maja, ob 10. uri, bo preko MS Teams potekala informativna predstavitev. Prijava za informativno spletno predstavitev na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Rok za prijavo je 31. maj 2022. VO (RRA- Podravje)
Na Ptuju so v nedeljo sklenili dogodke ob 33. festivalu Dobrote slovenskih kmetij, ki je potekal tri dni, od petka 20., do nedelje 23. maja. V treh dneh je bilo podeljenih skoraj 862 zlatih srebrnih in bronastih priznanj za odlične izdelke slovenskih kmetij. Na letošnjem festivalu se je predstavljala Primorska z razstavo olj, ki si jo je bilo moč ogledati in predstavljena olja tudi okusiti.
Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Roman Žveglič, je za radio Prlek podal oceno aktualnega stanja v kmetijstvu.

V Podgorcih je v nedeljo, 22. maja ob 15. uri,  potekala slovesnost podelitve priznanj vinogradnikom za ocenjena vina 45. praznika vina v Podgorcih. Letos je strokovna ocenjevalna komisija, ki ji predsedoval Andrej Rebernišek,  ocenila 75 vzorcev vin, ki so prejela 1 veliko zlato diplomo, 54 zlatih in 20 srebrnih diplom. Prispevek Petra Kiriča.

 

ČRNA KRONIKA

Mariborski operativno- komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 276 klicev, od tega 100 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali tri primere nedovoljenega prehoda državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 14 kaznivih dejanj,
- 18 prometnih nesreč I. kategorije,
- 4 prometna nesreča II. kategorije,
- 7 povozov divjadi,
- 2 kršiteljema cestno-prometnih predpisov so zasegli vozilo, ki sta ga vozila,
- 8 prijav kršitev javnega reda in miru, 4 na javnih krajih in 4 v zasebnih prostorih,
- nesrečo pri delu

Storilec pregnan

V Poljčanah obravnavajo poskus ropa. Okrog 17.15 je v prodajalno vstopil moški in zagrozil z orožjem ter zahteval denar. Storilca je pregnal moški, ki je vstopil v prostor. Neznani storilec je bil, glede na doslej zbrane informacije, star približno 30 let, imel je črne kratke lase, visok je bil nekje 170 cm, oblečen v črna športna oblačila (jakna črne barve s kapuco, modre športne copate s svetlim podplatom). Nosil je sončna očala in masko.
Obravnavali skupino tujcev

Policisti so včeraj popoldne na območju PP Podlehnik prijeli 15 tujcev. 3 državljani Pakistana ter 12 državljanov Indije je zaprosilo za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom.

 Odtujila večjo vsoto gotovine

Včeraj, okrog 19.45, smo bili obveščeni o ropu v trgovini na Pobrežju v Mariboru. Eden izmed storilcev je z nožem v rokah vstopil v trgovino v trenutku, ko je prodajalka odprla predal blagajne. Prodajalko je potisnil tako, da je padla ter iz blagajne odtujil večjo vsoto gotovine. Skupaj še z drugim storilcem je zbežal v smeri proti pokopališču. Po doslej znanih informacijah, sta bila storilca suhe postave, visoka med 175 in 180 cm.
Eden izmed njiju je bil oblečen v črne hlače in rdečo jopico, čez glavo je imel poveznjeno rumeno kapuco, drugi je bil oblečen v sive, športne hlače in rdečo jakno z rdečo kapuco.

 V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali tri kazniva dejanja, eno kršitev javnega reda in miru v zasebnem prostoru, tri poškodbe vozil na parkirišču in štiri primere povoza divjadi.

S področja kriminalitete sta bili zabeleženi dve goljufiji in kaznivo dejanje ponarejanje listin. Obravnavan je bil še manjši požar, na območju policijske postaje Lendava, pa so policisti obravnavali padec moškega s češnje s smrtnim izidom. Z ogledom kraja je bila tuja krivda izključena.

Pogostejše meritve hitrosti bodo danes na območju policijskih postaj Ljutomer in Gornja Radgona.

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 23:32

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Na ljubljanski severni obvoznici med priključkoma Savlje in Bežigrad v smeri Zadobrove, zaprt vozni pas.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.