Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sreda, 25. 5. 2022

V Podgorcih je v nedeljo, 22. maja ob 15. uri,  potekala slovesnost podelitve priznanj vinogradnikom za ocenjena vina 45. praznika vina v Podgorcih. Letos je strokovna ocenjevalna komisija, ki ji predsedoval Andrej Rebernišek,  ocenila 75 vzorcev vin, ki so prejela 1 veliko zlato diplomo, 54 zlatih in 20 srebrnih diplom. Najvišji priznanji za malo in veliko amforo je poleg predsednice TD Podgorci, Natalije Volmut, podelila podžupanja Občine Ormož, Irma Murad. Prispevek Petra Kiriča.

Darinka Majcen iz Bresnice je nakvačkala občinski grb Občine Sveti Tomaž. Ob predaji grba smo se pogovarjali z avtorico in županom občine Sveti Tomaž, Mirkom Cvetkom, ki je na priložnostni slovesni predaji grba v Kulturni dvorani pri Svetem Tomažu, grb tudi sprejel.

V Lenartu bo med 27. in 29. majem na Hipodromu Polena  potekal tradicionalni in jubilejni, že deseti, Kmetijsko-obrtniški sejem Lenart. Potem, ko je zadnji dve leti prireditev zaradi razmer povezanih s covidom odpadla, želijo organizatorji znova v osrčje Slovenskih goric pritegniti čim več razstavljavcev in obiskovalcev. Rdeča nit sejma ostaja enaka, dodatno bo potekal Festival Slovenskogoriške gibanice in Festival zelja, repe in fižola ter posvet na temo Slovensko kmetijstvo po letu 2023. Sejem bo slovesno odprl poslanec Franc Breznik. Direktor sejma KOS, Franc Lovrenčič, je prepričan, da jim bo tudi letos uspelo pripraviti kakovosten tridnevni dogodek. Sejem še vedno ostaja brez vstopnine in parkirnine.

V VIZ Vrtec Ormož so včeraj (torek) pripravili medgeneracijsko druženje. Babice in dedki, tete in strici, očetje in mame so se z otroci iz vrtcev družili na stadionu v Mestni grabi, kjer so potekale različne igre, ter v prostorih vrtca, kjer so poskrbeli za osvežitev. Kot je povedala pedagoška vodja enote vrtca Ormož, Nataša Grabovac, so v zadnjih dveh letih tovrstna druženja močno pogrešali.

Učenca 7. razreda iz OŠ Ivanjkovci, Kaja Mar in Timotej Novak, sta na državnem tekmovanju v konstruktorstvu in tehnologijah obdelav osvojila 1. mesto v državi in sta prejemnika zlatega priznanja. Prispevek Katjuše Grof Štih.

Otroški in mladinski pevski zbori se bodo letos predstavili na prireditvi Zborovski bum. Zaradi velikih omejitev glede delovanja šolskih zborov v preteklih dveh letih se namreč zbori niso mogli dobro pripraviti na tipično revijo, ki je bila poznana pred epidemijo. Kako bo Zborovski bum potekal v Ormožu (26. 5. 2022), nam je povedala vodja JSKD Ormož Barbara Podgorelec.

Pogosto med prostim vikendom pomislimo, kam naj se odpravimo na izlet. Morda je to čas da bolje spoznamo tudi domačo Prlekijo. Številne ideje lahko dobimo tudi v turističnem priročniku. Prispevek Vesne Osterc.

Društvo Kočijaž iz Loperšic, ki združuje ljubitelje konjev in konjskih vpreg pripravlja srečanje ljubitelje konj, in sicer v soboto, 28. maja. Več v prispevku Petra Kiriča.

 ŠPORT

V organizaciji Gimnazije Ormož je včeraj (torek) v športni dvorani na Hardeku potekal zaključni turnir za srednješolke v rokometu; letnik 2003 in mlajše. Poleg gostiteljic, rokometašic Gimnazije Ormož, so se ga udeležile še rokometašice prve gimnazije Celje in Gimnazije Šiška, Novomeščank v Ormož ni bilo. Domače rokometašice so na krilih polne dvorane v finalu klonile proti favoriziranim Ljubljančankam in osvojile Srebrno medaljo. Anita Kosec.

Marcos Magno Morales Tavares velja za enega izmed najuspešnejših slovenskih nogometašev. Brazilski nogometaš s slovenskim potnim listom in ljubljenec mariborskega občinstva je z borbenostjo ter srčnostjo postal ikona NK Maribor. Kapetan vijoličastih je najboljši strelec prve slovenske nogometne lige, igralec z največ nastopi in goli pri NK Maribor, igralec z največ goli in nastopi na evropskih tekmah in tisti, ki je v slovenski ligi dosegel najhitrejši gol – gol v osmih sekundah Krajevna knjižnica Središče ob Dravi je v sodelovanju z Občino Središče in Nogometnim klubom Središče včeraj (torek) v športnem parku Trate pripravila predstavitev njegove športne biografije. Knjiga nosi naslov Legenda. Napisala sta jo Janja Vidmar in Boštjan Narat. Marcos je v knjigi predstavil lepe trenutke, a tudi težke, ki kažejo, da je tudi on krvav pod kožo. Želi, da ljudje ne bi ponavljali napak, ki jih je počel sam.


Več v jutrišnjem jutranjem programu.

ČRNA KRONIKA
Pomurski policisti so v preteklem dnevu obravnavali pet prometnih nesreč, v katerih sta bili lažje poškodovani dve osebi. Obravnavanih je bilo še sedem kaznivih dejanj, štiri kršitve javnega reda in miru, ter dva primera povoza divjadi.

S področja kriminalitete je bilo obravnavanih več tatvin, vlom v hišo, grožnja, preprečitev uradnega dejanja ter nasilje v družini. Kršitelju je bil izrečen tudi ukrep prepoved približevanja.

Javni red in mir je bil kršen enkrat na javnem kraju in trikrat v zasebnem prostoru. Zoper kršitelja, ki se ob intervenciji policistov ni pomiril, je bilo odrejeno pridržanje.

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 22:36

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.