Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, četrtek, 26. 5. 2022

Včeraj, okoli 16.30, je vzhodni in severovzhodni del Slovenije zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. V povezavi s tem so bili zabeleženi 103 dogodki. Največ dogodkov je bilo zabeleženih na območju Pomurja, in sicer 58. Na območju občine Rogatec je bilo zabeleženih 28 dogodkov. Meteorna voda je zalivala večinoma kleti objektov, predvsem v Pomurju in Rogatcu pa je poleg vetra klestila toča, pri čemer je bilo poškodovanih večje število ostrešij objektov, vozil in seveda poljščin. Gasilci so začasno sanirali poškodovana ostrešja, iz kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili prepuste in cestišča ter občanom nudili drugo pomoč. Na terenu je za odpravo posledic neurja bilo aktiviranih 40 gasilskih enot, ki bodo pomoč občanom nudili tudi tekom današnjega dne. 

V Občini Sveti Tomaž potekajo investicije pri rekonstruiranju državne ceste, v načrtu pa imajo tudi gradnjo stanovanjsko-poslovnega objekta. Kolikšna je vrednost del in kdaj bodo investicije dokončane je preveril Peter Kirič.

V uredništvo nas je poklical poslušalec, ki ga je zanimalo, zakaj ne more dobiti zaposlitve preko javnih del v občini Središče ob Dravi. Star je 62 let in mu dve leti manjkata do upokojitve. Službo zelo težko najde. Ker je pred štirimi leti že delal preko javnih del, se zdaj ne more ponovno prijaviti, so mu povedali na Uradu za delo Ormož. Njegovemu prijatelju do upokojitve manjkajo štirje meseci delovne dobe, prav tako ne more dobiti dela preko javnih del, ker je že delal. Migranti iz Ukrajine pa delo preko javnih del dobijo takoj, je še dodal. Ali ne bi država najprej poskrbela za svoje državljane, sprašuje. Po odgovor smo se obrnili na Zavod za zaposlovanje, Območna služba Ptuj, in na središkega župana Jurija Borka.


Odgovor je povzela Katjuša Grof Štih.

V Podgorcih je v nedeljo, 22. maja ob 15. uri,  potekala slovesnost podelitve priznanj vinogradnikom za ocenjena vina 45. praznika vina v Podgorcih. Letos je strokovna ocenjevalna komisija, ki ji predsedoval Andrej Rebernišek,  ocenila 75 vzorcev vin, ki so prejela 1 veliko zlato diplomo, 54 zlatih in 20 srebrnih diplom. Prispevek Petra Kiriča.

V Lenartu bo med 27. in 29. majem na Hipodromu Polena  potekal tradicionalni in jubilejni, že deseti, Kmetijsko-obrtniški sejem Lenart. Potem, ko je zadnji dve leti prireditev zaradi razmer povezanih s covidom odpadla, želijo organizatorji znova v osrčje Slovenskih goric pritegniti čim več razstavljavcev in obiskovalcev. Rdeča nit sejma ostaja enaka, dodatno bo potekal Festival Slovenskogoriške gibanice in Festival zelja, repe in fižola ter posvet na temo Slovensko kmetijstvo po letu 2023. Sejem bo slovesno odprl poslanec Franc Breznik. Direktor sejma KOS, Franc Lovrenčič, je prepričan, da jim bo tudi letos uspelo pripraviti kakovosten tridnevni dogodek. Sejem še vedno ostaja brez vstopnine in parkirnine. Prispevek Petra Kiriča: Krajevna skupnost Miklavž pri Ormožu pripravlja otvoritev in blagoslov odseka modernizirane ceste Šalovci-Krčevina (odsek Lukman-Zadravec). Ta bo v nedeljo, 29. maja, ob 12. uri. Pred slovesno otvoritvijo bo ob 11. uri sveta maša pri kapelici v Zgornjih Šalovcih. Po otvoritvi pripravljajo druženje ob hrani in pijači na igrišču v Šalovcih. Cestni odsek je bil moderniziran v letu 2021 v sodelovanju z občino Središče ob Dravi.

Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ormož, in Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož pripravljata jutri (petek, 27. 5. ) s pričetkom ob 17h Ingoličev popoldan, ki bo v knjižnici. Sodelovali bodo bralni klubi, je dejala vodja izpostave Barbara Podgorelec.


Nastopile bodo pevke Pevskega društva Okarina.

 V petek 27. maja, bo ob 18.00 preko aplikacije Zoom  ponovno potekalo srečanje podporne skupine "VEČ GLAV, VEČ VE!" Podporna skupina za starše šoloobveznih otrok in mladostnikov bo namenjena izmenjavi dobrih praks, vprašanjem, ki se nanašajo na vzgojo, vprašanjem, ki se nanašajo na učenje, idejam o preživljanju kvalitetnega prostega časa in  idejam za ustvarjanje z otroki. Skupina je namenjena staršem, ki imajo vprašanja in staršem, ki imajo odgovore, ker več glav, več ve. 

ČRNA KRONIKA:
V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali sedem prometnih nesreč v katerih je bila ena udeleženka telesno poškodovana, tri kazniva dejanja, dve kršitvi javnega reda in miru in tri povoze divjdi.

S področja kriminalitete na območju Murske Sobote sta bila obravnavana dva vloma v stanovanjski hiši in tatvina barvnih kovin.

Javni red in mir je bil kršen dvakrat v zasebnih prostorih. Kršitelji so se po intervencijah pomirili in s kršitvami prenehali.

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 23:38

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.