Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sobota, 18. 6. 2022

Sinoči je potekala osrednja slovesnost ob 3. občinske prazniku Občine Ormož, ki jo v Ormožu praznujemo v spomin na prvo pisno omembo leta 1273. Na slovesnosti so podelili srebrno in zlata plaketo ter najvišje priznanje- imenovanje častni občnan Občine Ormož. Srebrno plaketo je prejelo PGD Vitan Kog ob 110- letnici delovanja. Zlato plaketo je prejel Ivan Golob, predsednik Atletskega kluba Ormož, za svoje izjemno uspešno delo in dosežke na področju športa in razvoj Atletskega kluba Ormož. Častni občan Občine Ormož je postal Vladimir Puklavec, uspešen podjetnik, ki je tudi lastnik največje vinske kleti v Sloveniji, Puklavec family wines.

V kulturnem programu sta nastopila nagrajena učenca Glasbene šole Ormož na glasbenih tekmovanjih, flautistka Neža Cimerman in tolkalist Samo Ftičar. Vokalna skupina Il Divji je navdušila zbrano občinstvo z svoji lastnimi skladbami in priredbami uspešnic. V večernem, zabavnem delu ob 3. občinskem prazniku, je v šotoru nastopila skupina Donačka.

Minuli petek so na okrogli mizi namenjeni obravnavi stanja gospodarstva v Ormožu, obravnavali tudi vprašanje prihodnosti kmetijstva pri nas. O tej temi sta spregovorila predstavnik Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, vodja izpostave v Ormožu, Bojan Mlakar in Gorazd Bedenčič, direktor družbe Puklavec Family Wines. Omizje je spremljala Vesna Osterc.

Zaradi zlate trsne rumenice je bilo v Ljutomersko-Ormoških goricah izsekanih veliko vinogradov. Bolezen se v vinogradih zelo hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka. Bolezni ni mogoče zdraviti, ampak le preprečevati, in sicer z odstranjevanjem obolelih rastlin in zatiranjem ameriškega škržatka, so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zdaj je čas za prvo zatiranje ameriškega škržatka. Več v prispevku Katjuše Grof Štih.

 Denis Kosi in Aleksandra Mohorič s Cvena pridelujeta in prodajata lešnike. Lani sta pridelala okoli pol tone lešnika v lupini in ga prodala v dobrem mesecu dni. Letos pričakujeta, da bo letina boljša. Več v prispevku Katjuše Grof Štih


Denis Kosi in Aleksandra Mohorič s Cvena bosta več o pridelavi lešnikov povedala v kmetijski oddaji to nedeljo ob 11. uri.

 Danes v soboto, 18. junija, poteka Festival vin Destinacije Jeruzalem Slovenija. Pričetek dogodka je bil ob 17. uri. Sledila bosta koncerta banda dijakov Gimnazije Ormož in koncert skupine Noreia. 

V slovenskih muzejih in galerijah bo danes, v soboto, 18. junija, potekala jubilejna 20. POLETNA MUZEJSKA NOČ. Na Ptujskem gradu, med 18. in 24. uro, pripravljajo brezplačen vstop v muzejske zbirke. Program bo naslednji:
- 18.00 Grajski vrtiček, delavnica za družine;
- 20.00 Povrnjena lepota tapiserije iz Aubussona, predavanje dr. Eve Ilec;
- 21.00, 22.00 in 23.00 Društvo Kastali pripravlja predstavitev s pokušino vin v Grajski vinski kleti (obvezna so predhodne najave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)

Društvo starodobniki za ohranjanja tehnične kulturne dediščine za razvoj podeželja Miklavž pri Ormožu v sklopu krajevnega praznika KS Miklavž pri Ormožu organizira srečanje starodobnikov, ki bo to nedeljo.
Vinko Mikložič, predsednik Društva starodobniki.

V nedeljo, 19. junija ob 18. uri bo v Kulturnem domu Obrež ob 25. obletnici delovanja potekal koncert pevskega Društva upokojencev Središče ob Dravi z gosti. Koncert nosi naslov: » Tam, kjer je srce.«

V nedeljo, 19. junija ob 19. uri bo ob občinskem prazniku Občine Ormož na odru pred Grajsko pristavo v Ormožu nastopil SoulGreg Artist s skupino. Gre za dobrodelni koncert, kjer bodo zbirali prostovoljne prispevke za Sklad Viljem Julijan, ki nudi podporo otrokom z redkimi boleznimi in njihovim staršem.VO 

 

ŠPORT:
Mladi rokometaši so z nestrpnostjo pričakovali turnir, ki za letnike 2006/2007 poteka danes, v soboto (18. junija) in za letnike 2008/2009 jutri, v nedeljo (19. junija). Tekme bodo oba dneva igrali v dveh dvoranah - v Ormožu na Hardeku in pri Veliki Nedelji. Na turnirju v dveh dneh pričakujejo okrog 250 mladih športnikov. Jeruzalemčki bodo nastopili s tremi ekipami. Prvi dan letniki 2006/2007, drugi dan v eni skupini (ŠD Hardek) letniki 2008 in v drugi skupini (ŠD Velika Nedelja) letniki 2009.
V sklopu 3. praznika občine Ormož in dnevu športa, Športna šola DADA organizira dogodek Kolesarjenje za družine. Kolesarjenje bo potekalo jutri, v nedeljo, 19. junija ob 13:00 uri po enaki trasi kot lansko leto, in sicer iz Ormoža do muzeja Stanica v Osluševcih ter nazaj do Ormoža. Za tiste mlajše oz. tiste, ki bi želeli na krajšo razdaljo, pa bo start pri Veliki Nedelji. Vožnja bo potekala po asfaltirani podlagi in po urejenem makadamu. Tempo vožnje bo prilagojen mlajšim otrokom. Kolesarji lahko izbirajo med dvema različnima razdaljama. Prva možnost: Ormož – muzej Stanica – Ormož, v dolžini 30-ih kilometrov. Zbor kolesarjev je pred gradom Ormož. Začetek premika je ob 13. uri. Druga varianta je 18 kilometrska ravninska pot od Velike Nedelje, do muzeja Stanica v Osluševcih ter nazaj do Velike Nedelje. Zbor kolesarjev je na parkirišču pod gradom v Veliki Nedelji ob 13.30. Vsak posameznik sam poskrbi za pijačo na poti. Za vse otroke je obvezna zaščitna čelada. 

 

V nedeljo, 19. junija, ob 16. uri, bo na nogometnem igrišču Ormož, v okviru praznovanja 3. občinskega praznika Občine Ormož, odigrana prijateljska nogometa tekma med ekipo občinske uprave in ekipo ormoških podjetnikov. Ljubitelji športa in navijači obeh ekip ste lepo vabljeni, da se dogodka, ki poteka ob Dnevu športa, udeležite. 

 

ČRNA KRONIKA:

 V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali devet prometnih nesreč. Pri tem se je ena končala z lažjimi telesnimi poškodbami. V ostalih osmih je nastala samo materialna škoda. Obravnavanih je bilo še sedem primerov povozov divjadi, štiri kazniva dejanja, in sedem kršitev javnega reda.

S področja kriminalitete je bil na banki v Murski Soboti odkrit ponarejen bankovec za 20 EUR. Soboški policisti so obravnavali še nasilje v družini in povzročitev lahke telesne poškodbe, ljutomerski pa goljufijo.

Javni red je bil kršen 3-krat v zasebnih prostorih in 4-krat na javnih krajih. Kršitelji so se ob intervencijah policistov pomirili in s kršitvami prenehali.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja je bil zasežen osebni avtomobil.

Ob 14.46 so med naseljema Bunčani in Veržej na njivi gorele smeti in odpadno vejevje. Požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Veržej in Banovci.

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 23:10

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Opozorila

  Na gorenjski avtocesti je zaprt predor Karavanke v smeri Ljubljane, zaradi izrednega prevoza.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.