Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sreda, 22. 6. 2022

V petek, 17. junija, je potekala osrednja slovesnost ob 3. občinske prazniku Občine Ormož, ki jo v Ormožu praznujemo v spomin na prvo pisno omembo leta 1273. Na slovesnosti so podelili srebrno in zlata plaketo ter najvišje priznanje- imenovanje častni občan Občine Ormož. Prispevek je pripravil Peter Kirič:

 Partnerji v projektu TIME4BUSINESS, Razvojno raziskovalni center RRC Ormož, občini Središče ob Dravi in Ormož ter Ljudska univerza Ormož so zaključke tega projekta predstavili na konferenci, v torek, 21. junija, ob 14h v Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Poudarek projekta je predvsem na privabljanju investitorjev na območje LAS-a UE Ormož. Polona Kukovec Lakota iz Raziskovalno- razvojnega centra Ormož:

Občina Sveti Tomaž bo praznovala svoj občinski praznik med 24. junijem ter 3. julijem. V petek, 24. junija, ob 20. uri, bodo pričeli praznovanje s slovesnim vstopom v samo praznovanje. Gre za tradicionalni dogodek, kjer se zberejo občani ter društva že 16. leto zapored pri Osnovni šoli Sveti Tomaž. Nato se bo dogajanje ob spremstvu pihalnega orkestra iz Ivanjkovcev preselilo v prireditveni prostor pri kulturnem domu. Osrednja občinska proslava bo v soboto, 2. julija, v kulturnem domu. Proslavo pripravlja kulturno društvo Franc Ksaver Meško. Ob pestrem spremljevalnem dogajanju bodo 25. junija med drugim Prostovoljno gasilsko društvo Koračice na dvorišču svojega gasilskega doma slovesno prevzelo novo gasilsko vozilo – avtocisterno. VO (Mirko Cvetko)

Šolsko leto je pri koncu. Kako bodo konec pouka pričakali učenci OŠ Miklavž pri Ormožu in koliko jih bo v prihodnje obiskovalo tamkajšnjo šolo, je preverila Vesna Osterc.

Središki župan Jurij Borko je danes, v sredo 22. junija, ob 12. uri, pripravil sprejem za odličnjake OŠ Središče ob Dravi.

V cerkvi svetega Jakoba v Ormožu, je včeraj, ob 19. uri potekal koncert opernih arij ob spremljavi orgel. Nastopila sta tenorist Branko Robinšak in organist, profesor Tone Potočnik. Koncert je bil posvečen v spomin Hildi Havlas Hergula in v čast mestu Ormož. Dogodek je bil pripravljen ob občinskem prazniku Občine Ormož. 

V okviru Tedna ljubiteljske kulture in ob občinskem prazniku Občine Ormož, pripravlja Glasbena šola Ormož zaključno prireditev. Ta bo drevi ob 18. uri na odru pred Grajsko pristavo v Ormožu. 

Folklorna skupina Škrjanček iz OŠ Sveti Tomaž pripravlja folklorni večer, ki bo v četrtek (23. 6. 2022), ob 20h v telovadnici OŠ Sv. Tomaž. Večer nosi naslov Škrjančki skozi čas. Veseli bodo prostovoljnih prispevkov, ki bodo porabljeni za nakup folklornih čevljev. Povabili so tudi folklorne skupine Drobižki iz vrtca, Kolca iz šole in iz društva upokojencev, ansambla Pivski bratje in Razplet, etno skupino Porini pa počini, harmonikarje Damjana Klemenčiča in Zalo Hebar ter Urško Belšak. 

 Župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, bo v soboto, 25. junija ob 16. uri in 30 minut v ormoškem grajskem parku sprejel najmlajše občane in občanke, rojene v letu 2019, 2020 in 2021. Otroci, ki se bodo udeležili županovega sprejema, bodo prejeli spominsko darilce. V primeru slabega vremena bo sprejem potekal v prireditvenem šotoru za Grajsko pristavo Ormož. Od 15. ure naprej bo na isti lokaciji potekal tudi Rožmarinkin festival, ob 17.30 pa bo za vse otroke odigrana otroška predstava Cirkus Arbadakarba. 

ŠPORT:
V organizaciji Atletskega kluba Ormož bo tudi letos na predvečer državnega praznika, Dneva samostojnosti, (v petek, 24. 6.) potekal Ormoški ulični nočni tek. Gre za tradicionalno prireditev, ki bo 19ta po vrsti. Tudi letos se obetajo otroški teki, teki za družine in društva, ter glavni teki na 4.800 metrov za moške in 4.000 metrov za ženske. Glavni teki bodo potekali v absolutni konkurenci in ne bodo kategorizirani. Tekači bodo nagrajeni. Za vse udeležence teka ni štartnine. S tem želijo organizatorji k udeležbi vzpodbuditi predvsem domačine. Prijaviti se je se možno še na sami prireditvi med 18. in 20. uro. V času teka bo zaradi varnosti tekačev in gledalcev ob progi veljala popolna cestna zapora ulic v središču mesta. 

ČRNA KRONIKA:
Policisti in policistke PP Ormož so v zadnjih 24-urah obravnavali naslednje dogodke.

Ob 10.29 se je na PP oglasila oškodovanka, od katere so sprejeli predlog za pregon kaznivega dejanja. Evidentirali so kaznivo dejanje tatvine, sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

Ob 14.35 se je na PP oglasila oškodovanka, od katere so sprejeli predlog za pregon kaznivega dejanja. Evidentirali so kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe, sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

Ob 14.36 uri so policisti v trgovini na območju Ormoža obravnavali tatvino ženske torbice, iz katere je storilec odtujil denar. Po dejanju je odšel s kraja. Z zbiranjem obvestil so policisti osumljenca izsledili, prijeli, ter zanj odredili pridržanje. Odtujeni predmeti so mu bili zaseženi in vrnjeni oškodovanki. Zoper osumljenca bo na Okrožno državno tožilstvo podana kazenska ovadba.

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali dve prometni nesreči, v katerih je bil en udeleženec telesno poškodovan, tri kazniva dejanja, sedem kršitev javnega reda in miru in štiri povoze divjadi.

S področja kriminalitete je bila na območju Lendave obravnavana tatvina poljščin, na območju Murske Sobote tatvina v trgovini, na območju Gornje Radgone pa odtujitev denarja.

Javni red in mir je bil kršen štirikrat na javnih krajih in trikrat v zasebnih prostorih. Kršitelji so se po intervencijah pomirili in s kršitvami prenehali.

 

Z Regijskega centra za obveščanje Ptuj so nam sporočili, da:
- sta včeraj (torek) ob 20.57 v Bratislavcih v občini Dornava čelno trčili osebni vozili. Ormoški in ptujski gasilci so posredovali v prometni nesreči in nudili prvo pomoč poškodovancema, ki so ju ptujski reševalci prepeljali v ptujsko bolnišnico;
Včeraj ob 21.15 je v Spodnjem Kamenščaku, v občini Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 22:25

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Ovire

  Na gorenjski avtocesti med priključkoma Podtabor in Naklo srna ovira promet. Vozite previdno.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.