Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, četrtek, 23. 6. 2022

V občini Sveti Tomaž pripravljajo prireditve ob 16. občinskem prazniku. Začenjajo ta petek (24. junija) s slavnostnim vstopom v praznik z ansamblom Pivski bratje. Dogajanje bo v šotoru ob kulturnem domu. Več v prispevku Katjuše Grof Štih

V rubriko Prlekov radioreporter smo prejeli vprašanje poslušalca, zakaj so bile v Ormožu na nekaterih površinah najprej postavljene table »prepovedano za pse« in nato odstranjene. Poslušalca namreč motijo nepospravljeni pasji iztrebki in bi želel, da table ostanejo. Glede teh postavljenih tabel se je na družbenih omrežjih pojavilo veliko kritik, a predvsem zaradi zgražanja, zakaj se psom v Ormožu prepoveduje gibanje recimo v ormoškem parku, namesto, da bi postavili koše za pasje iztrebke. Več v prispevku 

 
Naj omenimo, da je pokrov od kotlovnice na pločniku ob stavbi Občine in Upravne enote Ormož, zavarovan. Prejšnjikrat smo namreč opozorili, da je ta poškodovan in obstaja nevarnost, da se komu vdre.

 Tudi na OŠ Središče ob Dravi je učence, ki so dosegli izjemne rezultate, sprejel župan Jurij Borko. Župan je od 15 -ih devetošolcev sprejel tri najboljše. V sproščenem pogovoru med učenci, županom in ravnateljico OŠ Središče ob Dravi, Jasna Munda, so učenci skromno povedali svoje številne dosežke. Z njimi je po sprejemu govorila Vesna Osterc.

Učenci 5. razreda OŠ Sv. Tomaž so v tem šolskem letu sodelovali pri mnogih projektih in so bili zelo uspešni. Naj izpostavimo 1. mesto v projektu Varno na kolesu, ki jim je prineslo 1.000 evrov. Tudi ob našem obisku na šoli so se na snemanje skrbno pripravili. Katjuša Grof Štih


Celotno reportažo iz OŠ Sv. Tomaž boste slišali jutri po 8. uri.

 Folklorna skupina Škrjanček iz OŠ Sveti Tomaž pripravlja folklorni večer, ki bo nocoj (23. 6. 2022), ob 20h v telovadnici OŠ Sv. Tomaž. Večer nosi naslov Škrjančki skozi čas. Veseli bodo prostovoljnih prispevkov, ki bodo porabljeni za nakup folklornih čevljev. Povabili so tudi folklorne skupine Drobižki iz vrtca, Kolca iz šole in iz društva upokojencev, ansambla Pivski bratje in Razplet, etno skupino Porini pa počini, harmonikarje Damjana Klemenčiča in Zalo Hebar ter Urško Belšak. 

 Župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, bo v soboto, 25. junija ob 16. uri in 30 minut v ormoškem grajskem parku sprejel najmlajše občane in občanke, rojene v letu 2019, 2020 in 2021. Otroci, ki se bodo udeležili županovega sprejema, bodo prejeli spominsko darilce. V primeru slabega vremena bo sprejem potekal v prireditvenem šotoru za Grajsko pristavo Ormož. Od 15. ure naprej bo na isti lokaciji potekal tudi Rožmarinkin festival, ob 17.30 pa bo za vse otroke odigrana otroška predstava Cirkus Arbadakarba. 

V okviru Ormoškega poletja bosta v soboto, 25. junija ob 21. uri, na odru pred Grajsko pristavo nastopila Ditka in Feri Lainšček. Koncert bo potekal ob predstavitvi novega albuma »Med nama je angel.« 

 ŠPORT:
V organizaciji Atletskega kluba Ormož bo tudi letos na predvečer državnega praznika, Dneva samostojnosti, potekal Ormoški ulični nočni tek. Gre za tradicionalno prireditev, ki bo 19ta po vrsti. Tudi letos se obetajo otroški teki, teki za družine in društva, ter glavni teki na 4800 metrov za moške in 4000 metrov za ženske.

Ptuj je minuli konec tedna (18. IN 19. 6.) gostil turnir, ki spada med 16 največjih na svetovnem nivoju, ki se končal z izjemnim rezultatskim in organizacijskim uspehom za slovenski footgolf. Najboljši dokaz temu je uspešno izveden turnir visokega ranga FIFG 500, ki je na Golf igrišče Ptuj privabil 140 igralcev iz vsega sveta. Na »ptujski sveti travi« so nastopili igralci iz Argentine, Nizozemske, Slovaške, Češke, Madžarske, Italije, Turčije, Švedske, Francije, Hrvaške in Slovenije. V zelo dramatičnem dodatnem razigravanju je Uroš Krajnc, član Footgolf kluba Ptuj dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi svetovnimi footgolfisti. Zmage sta dosegla tudi Renato Hvalec, član Footgolf kluba Pomurje v kategoriji seniorjev ter Nani Franc Matjašič, član Footgolf Sport Cluba M pri seniorjih nad 55 let.
PK, VIR: Matija Brodnjak

Rekreacijsko društvo Godeninci prireja turnir v »nogometu na štangi«. Ta bo v soboto, 25. junija ob 10-ih pri brunarici. Ekipa šteje 6 igralcev. Prijavnina je 30 evrov. 

 

ČRNA KRONIKA:
Mariborski operativno-komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 256 klicev, od tega 94 interventnih, oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem obdobju so policisti obravnavali 2 primera nedovoljenega prehoda čez državno mejo.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 10 kaznivih dejanj,
- 9 prometnih nesreč I. kategorije,
- 1 prometna nesreča II. kategorije,
- 1 prometna nesreča IV. kategorije
- 1 osebi je bilo zaseženo vozilo, ki ga je vozil,
- 6 povozov divjadi,
- 14 prijav kršitev javnega reda in miru, 10 na javnih krajih in 4 v zasebnih prostorih,
- 1 požar

 

Prometna nesreča s smrtnim izidom

Včeraj, ob 20.45, so bili obveščeni o prometni nesreči s smrtnim izidom v okolici Žetal. 73-letnik je upravljal z delovnim strojem. Ko je zapeljal na nabrežino, se je delovni stroj prevrnil na bok, voznik pa je padel iz kabine pod delovni stroj. Umrl je na kraju nesreče. Padel je tudi potnik, ki je prav tako sedel na delovnem stroju in utrpel lahke telesne poškodobe.
Gre za 9. smrtno žrtev letos na območju PU Maribor (lani v istem času 8) v 7 prometnih nesrečah (lani 8).

 

Obravnavali skupino tujcev

Policisti PP Gorišnica so obravnavali skupino 17 tujcev. 16 državljanov Burundija in 1 državljan Konga so zaprosili za mednarodno zaščito in bili odpeljani v azilni dom.

Vlom v stanovanjsko hišo

Policisti PP Slovenska Bistrica obravnavajo vlom v stanovanjsko hišo, neznani storilec je odtujil delovno orodje in kolesi, s tem pa lastnike po nestrokovni oceni oškodoval za približno 8.500 EUR.

 

V preteklem dnevu so na območju Pomurja obravnavali šest kaznivih dejanj, devet kršitev javnega reda in miru, poskus samomora in osem primerov povozov divjadi.

Na področju kriminalitete v Murski Soboti je bila obravnavana tatvina električnega skiroja, v Beltincih tatvina poljščin, v Gornji Radgoni pa grožnja.

Javni red in mir je bil kršen petkrat na javnem kraju in štirikrat v zasebnem prostoru. Zoper kršitelja iz območja Ljutomera, ki je nadaljeval s kršitvijo, je bilo odrejeno pridržanje.

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 23:38

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.