Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sreda, 3. 8. 2022


Občina Ormož je bila s projektom Grad Ormož in park v arhitekturni, digitalni in hortikulturni preobrazbi, uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za sofinanciranje kulturnega projekta na področju nepremične kulturne dediščine. Projekt v vrednosti skoraj milijon 586 tisoč evrov, bo v obdobju do leta 2025 sofinanciran v višini dobrega milijona evrov iz Načrta za okrevanje in odpornost. V sklopu projekta je predvideno: zamenjava oken na stavbi gradu Ormož, revitalizacija in ureditev dostopnosti, obrambnega stolpa ormoškega gradu, popravilo grajskih ur, nabava 2 zvonov, zasaditev parka in postavitev nove urbane opreme, interpretacija kulturne dediščine za potrebe povezovanja in oplemenitenja turistične ponudbe in razvoj 6 novih turističnih produktov. Z uresničitvijo predmetnega projekta bo Občina Ormož sledila cilju ohranjanja kulturne dediščine in preprečitvi škodljivih vplivov nanjo. Z izkoriščanjem potenciala kulturne dediščine, se bo v občini okrepil gospodarski, turistični, družbeni in trajnostni razvoj. 

Od Libanje skozi naselje Pavlovci do Ormoža je zgrajena nova kolesarska povezava. Prispevek Vesne Osterc.

Cikel letošnjih zelenih četrtkov 'Modro o zelenem' v knjižnici Franca Ksavra Meška v Ormožu  se je prevesil v drugo polovico. Jutri (četrtek) ob 17h bo v prvem avgustovskem predavanju gostja magistrica Mojca Dolinar iz Slovenskega meteorološkega društva, ki bo spregovorila o podnebnih spremembah in naših odzivih nanje. Več knjižničarka Marijana Korotaj.

 

Tudi v času počitnic pripravijo v Knjižnici Franca Ksavra Meška seznam novosti, ki jih priporočajo v branje. Kaj so tokrat izbrali za mladino, bo povedala strokovna sodelavka Nina Šulek.

 

Grad Cmurek, v katerem je do leta 2004 delovala enota Socialno varstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec, je še vedno v upravljanju zavoda. Letos so bili uspešni na razpisu in pridobili 50.000 EUR za obnovo mostu, preko katetega je omogočen vstop v sam grad, popravili pa bodo tudi del strehe in  zamenjali žlebove. Več v prispevku.

V rubriki na radiu Prlek, v kateri predstavljamo znane Prleke, je Maša Rubin poiskala več podatkov o Stanku Cajnkarju.

ŠPORT
S pripravami na novo sezono so minuli teden začeli tudi v Nogometnem klubu Ormož. Članska vrsta, ki jo bo tudi v novi sezoni vodil trener Marko Velečić je v prejšnji sezoni v ligi MNZ Ptuj, člani prvi razred zasedla 2. mesto, v novem prvenstvu si želijo prav na vrh. Kljub visokim temperaturam je obisk na treningu dober.

ČRNA KRONIKA

Ormoške policistke in policisti so v zadnjih 24- urah obravnavali naslednje dogodke

Ob 9.03 so bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije v Ormožu. Udeleženi sta bili dve vozili. Povzročitelju je bil na kraju izdan plačilni nalog.

Ob 13.21 je patrulja ustavila 71 letnega voznika mopeda, ki je vozil vozilo v cestnem prometu pod vplivom alkohola (R=0,52 mg/l; brez tolerance). Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 16.53 so policisti kontrolirali voznika mopeda. V postopku je bil vozniku odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0.31mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 17.08 so policisti kontrolirali voznika mopeda, ki mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.44mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 18.42 je patrulja kontrolirala voznika osebnega avtomobila. Vozniku je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, rezultat je pokazal 0.40 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bilo proti potrdilu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 22.42 je patrulja kontrolirala državljana Nemčije, ki mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.40 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Tujcu je bilo na kraju proti potrdilu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izrečena globa.

Ob 6.40 so bili policisti obveščeni o kršitvi javnega reda in miru. Na kraju so kršitelju izdali plačilni nalog zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru.


Na območju Ptuja so policisti obravnavali prometno nesrečo voznika štirikolesnika. Voznik je med vožnjo izgubil nadzor nad neregistriranim štirikolesnikom in se prevrnil, pri tem pa se lažje poškodoval. Ugotovljeno je bilo, da je vozil pod vplivom alkohola (0,43 mg/l) in brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zoper njega sledi obdolžilni predlog, vozilo pa mu je bilo zaseženo.

S področja kriminalitete je bila na območju Ljutomera obravnavana tatvina mobilnega telefona in goljufija pri spletnem nakupovanju. Na območju Lendave je bila obravnavana grožnja in poškodovanje tuje stvari, na območju Gornje Radgone pa goljufija pri plačilu storitev.

 

 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 18:52
  Ob 18.52 je v naselju Krajna, občina Tišina, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Krajna.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 16:19
  Ob 16.19 sta v Industrijski ulici v Lendavi zagorela komunalna zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 13:23
  Ob 13.23 je izven naselja Gajševci, občina Križevci, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli enega hektara so pogasili gasilci PGD Boreci, Grabe, Ključarovci, Kokoriči in Logarovci.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 12:57
  Ob 12.57 sta v naselju Ropoča, občina Rogašovci, v sadovnjaku zagorela suha trava in vejevje. Gasilci PGD Sveti Jurij, Serdica, Ropoča, Pertoča in Fikšinci so pogasili požar na površini okoli enega hektara.