Print this page

LOKALNI UTRIP, četrtek, 4. 8. 2022

V rubriko Prekov radioreporter smo prejeli naslednja vprašanja in poiskali odgovore:

Marijo z Žvaba motijo spuščeni psi, ki prosto hodijo po vaseh, predvsem na relaciji Žvab-Lahonci. Ko se pelješ mimo s kolesom, še nekaj sto metrov tečejo za tabo. Spremljajo tudi pešce in včasih skočijo nanje, tako da se domačini bojijo iti mimo dvorišč, kjer so spuščeni psi. Zanima jo, ali se lahko psi tako prosto sprehajajo po vasi in kaj naj storijo. Z lastniki psov so se pogovarjali, a ti pravijo, da psi ne bodo nič storili in jih ne privežejo. Prisluhnite odgovoru, ki ga je pri inšpektorici v Medobčinski upravi občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž pridobila Katjuša.

Prejšnji teden nas je poklicala poslušalka iz Miklavža pri Ormožu, ki je dejala, da Cestno podjetje Ptuj še vedno ni odstranilo ambrozije, ki se je močno razrasla na bankinah proti Miklavžu, na cesti, ki vodi mimo lovskega doma. Ambrozijo so v teh dneh odstranili na več lokacijah ob glavni cesti, ne samo v bližini lovskega doma. Več v prispevku Katjuše Grof Štih

Glede urejanja poti na južni ormoški obvoznici s strani Direkcije za infrastrukturo še nismo prejeli odgovora, prav tako ne glede tega, zakaj je na severni ormoški obvoznici še vedno tabla za ormoški hotel, ki je že dolgo zaprt. Včeraj so nas poklicali in se opravičili, da zaradi dopustov niso uspeli odgovoriti in bodo do naslednjega tedna.

Prebivalce naselja Pavlovci in voznike, ki se vozijo skozi to naselje, moti spremenjena omejitev hitrosti. Marsikomu ne gre v račun, da je sedaj, ko je v naselju kolesarska povezava s pločnikom, omejitev hitrosti znižana na 50 km/h. Prispevek Vesne Osterc.

Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je vložilo obtožnico zoper peterico policistov, ki so leta 2020 izgubili službo zaradi očitka, da so tujcem nezakonito omogočili bivanje v schengenskem območju. Časnik Večer poroča, da so osumljeni nekdanji policisti v zameno za podkupnine državljanom tretjih držav žigosali potne liste in jim s tem nezakonito omogočili bivanje v schengenskem območju. Očitajo jim, da so bili del mednarodne kriminalne združbe, ki je državljanom Bosne in Hercegovine, Makedonije in Srbije, ki so v državi Evropske unije najverjetneje delali na črno, v potnih listinah lažno potrjevala prehod zunanje scehengenske meje.

Začenjajo se prireditve festivala Poletje na Kogu. Več v prispevku, ki ga je pripravil Peter Kirič.

Ljudska univerza Ormož organizira že vse od leta 1993 študijske krožke, ki so priljubljena oblika učenja. Ena izmed oblik je tudi delavnica Oblikovanje nakita iz fimo mase, kjer so se udeleženci učili različnih tehnik izdelovanja nakita. Delavnico je vodila Andreja Meznarič. Nekatere izbrane izdelke si lahko ogledate v vitrini meseca avgusta v ormoški enoti Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.

V novi rubriki na radiu Prlek, v kateri predstavljamo znane Prleke, je Maša Rubin poiskala več podatkov o Božidarju Raiču.

 ČRNA KRONIKA

SREDA 3. 8. 2022

Ob 11.08 so ormoški policisti bili obveščeni o požaru v kuhinji stanovanjske hiše v Trgovišču. Nastala je večja materialna škoda. Požar so pogasili gasilci iz PGD Ormož, Trgovišče in Velika Nedelja. Opravljen je bil ogled kraja. Sledi poročilo na pristojno državno tožilstvo.

Ob 17.21 so policisti intervenirali pri kršitvi javnega reda in miru. Kršitelju, kateri je z glasno glasbo motil sosede, zato mu je bil izdan plačilni nalog.

Ob 17.34 so policisti imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, ki je vozil pod vplivom alkohola. Rezultat preizkusa je bil 0,80 mg/l po izdihanem zraku. Kršitelj je bil pridržan na policijski postaji, zoper njega pa bo na pristojno sodišče podan Obdolžilni predlog.

Ob 21.00 so policisti bili napoteni na prometno nesrečo s pobegom. Neznani voznik neznanega vozila je namreč trčil v parkirano vozilo in s kraja odpeljal.

 Mariborski operativno- komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 218 klicev, od tega 103 interventnih, oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem obdobju so policisti obravnavali 3 primere nedovoljenega prehoda čez državno mejo.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 17 kaznivih dejanj,
- 9 prometnih nesreč I. kategorije,
- 2 prometni nesreči II. kategorije,
- 7 povotzov divjadi,
- 16 prijav kršitev javnega reda in miru, 6 na javnih krajih in 10 v zasebnih prostorih,
- 1 požar

 

Prijet vlomilec z ukradenim vozilom

V ponedeljek, 1. avgusta dopoldne, so bili obveščeni o vlomu v tovorno vozilo v Miklavžu. Občanka je pri vlomu, s katerim je bila lastnikom, po nestrokovni oceni, povzročena škoda v višini 3.000 evrov škode, zalotila moškega, ki je s kraja pobegnil. Policisti so moškega kmalu izsledili na avtocestnem počivališču v smeri proti Ptuju in ugotovili, da je tujec, sicer državljan Poljske, vozil vozilo italjanskega registrskega območja, ki je bilo v Italiji, 28. julija, prijavljeno kot ukradeno. Policisti PP Maribor II so tujcu odzveli prostost in ga pridržali. Med preiskavo ukradenega vozila so bili zaseženi različni predmeti, ki služijo kot dokaz v kazenskem postopku, vozilo pa bo vrnjeno oškodovancu v Italijo. Osumljeni je tovrstna kazniva dejanja v preteklosti, na območju EU, že izvrševal, za kar je bil že pravnomočno obsojen. Osumljeni je bil včeraj, 3. 8. 2022, priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njega odredil pripor.

Obravnavani tujci

Policisti so skupno obravnavali 23 tujcev. Največ - 16, so jih obravnavali policisti PP Gorišnica danes zgodaj zjutraj (8 državljanov Kameruna, 1 državljan Nigerije, 4 državljani Burundija , 2 državljana Gvineje, 1 državljan Sierra Leone). Postopki z njimi še potekajo.