Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, petek, 5. 8. 2022

Občina Ormož je bila s projektom Grad Ormož in park v arhitekturni, digitalni in hortikulturni preobrazbi, uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za sofinanciranje kulturnega projekta na področju nepremične kulturne dediščine. Projekt v vrednosti skoraj milijon 586 tisoč evrov, bo v obdobju do leta 2025 sofinanciran v višini dobrega milijona evrov iz Načrta za okrevanje in odpornost. V sklopu projekta je predvideno: zamenjava oken na stavbi gradu Ormož, revitalizacija in ureditev dostopnosti, obrabnega stolpa ormoškega gradu, popravilo grajskih ur, nabava 2 zvonov, zasaditev parka in postavitev nove urbane opreme, interpretacija kulturne dediščine za potrebe povezovanja in oplemenitenja turistične ponudbe in razvoj 6 novih turističnih produktov. Z uresničitvijo predmetnega projekta bo Občina Ormož sledila cilju ohranjanja kulturne dediščine in preprečitvi škodljivih vplivov nanjo. Z izkoriščanjem potenciala kulturne dediščine, se bo v občini okrepil gospodarski, turistični, družbeni in trajnostni razvoj.

Začenjajo se prireditve festivala Poletje na Kogu. Več v prispevku, ki ga je pripravil Peter Kirič. Ob prazniku Mestne občine Ptuj so pred Ptujčani osrednje prireditve. Danes, v petek, bo po slavnostni občinski seji sledila osrednja slovesnost ob 20h na Mestni tržnici Ptuj. Po njej bo Ptujska poletna noč z Gadi in skupino Smile ter številnimi drugimi nastopajočimi in ponudbo na različnih ulicah. Ptujska poletna noč se nadaljuje tudi v soboto, ko bodo osrednji gostje Ines Erbus, Drugo dugme in ansambel Upanje. Sobotno dnevno dogajanje zajema pohod na najvišji vrh Mestne občine Ptuj, tradicionalno tekmovanje veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem ter slovesnost ob dnevu spoštovanja vrednot NOB. Ob 14h se prične 29. ptujska Rancarija na Ranci. Ob 18h vabljeni tudi na arheološko info točko z degustacijo arhivskega vina v hotelu Mitra. V nedeljo bo radioamaterski tabor z mednarodnim tekmovanjem.

Ljudska univerza Ormož organizira že vse od leta 1993 študijske krožke, ki so priljubljena oblika učenja. Ena izmed oblik je tudi delavnica Oblikovanje nakita iz fimo mase, kjer so se udeleženci učili različnih tehnik izdelovanja nakita. Delavnico je vodila Andreja Meznarič. Nekatere izbrane izdelke si lahko ogledate v vitrini meseca avgusta v ormoški enoti Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.

V ormoški enoti Pokrajinskega muzeja Ptuj- Ormož, tudi v času počitnic pripravljajo številne aktivnosti, ki pa so povečini namenjene otrokom. Kaj pripravljajo za mesec avgust, je za naš radio povedala kustosinja in etnologinja Nevenka Korpič.

V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož, so pripravili izbor novosti slovenskih avtorjev, ki jih priporočajo v branje mladostnikom in mladim po srcu. Izbor je predstavila Nina Šulek.

 V Centru za družine Ormož med počitnicami poteka varstvo otrok. Obiskali smo jih v vročem mesecu juliju in se pogovarjali, kaj vse počnejo v Ormožu in doma. Sledi del oddaje, ki bo v celoti na sporedu jutri.

V rubriki na radiu Prlek, v kateri predstavljamo znane Prleke, je Maša Rubin poiskala več podatkov o Dušanu Moškonu.

 ČRNA KRONIKA
Sinoči ob 20.49 sta na Ormoški cesti na Ptuju na mostu čez reko Dravo trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila in očistili po vozišču iztekle motorne tekočine, so sporočili s Centra za obveščanje Ptuj.


Policisti PP Ptuj so včeraj dopoldne obravnavali prometno nesrečo med voznikom motorja in pešcem. Pešec je bil zaradi poškodb odpeljan v bolnišnico, utrpel je hujšo telesno poškodbo. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin prometne nesreče.

Policisti PP Podlehnik so včeraj zjutraj obravnavali voznika kombija, v katerem je prevažal 24 tujcev, državljanov Indije. Tujci so zaprosili za mednarodno zaščito in bili odpeljani v azilni dom, vozniku je bila, zaradi utemeljenega razloga odvzeta prostost in bo s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku. Policisti PP Ormož so včeraj zjutraj obravnavali 8 državljanov Burundija; tudi ti so zaprosili za mednarodno zaščito. Policisti PP Podlehnik so včeraj zvečer obravnavali še 17 državljanov Indije in 5 državljanov Pakistana, vsi so zaprosili za mednarodno zaščito. Danes zgodaj zjutraj pa so policisti PP Gorišnica obravnavali še 6 državljanov Konga, postopki z njimi še potekajo.

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali štiri prometne nesreče v katerih so bili trije udeleženci telesno poškodovani. S področja kriminalitete je bila obravnavana tatvina torbice iz odklenjena vozila, goljufija pri nakupu goriva in tatvina v trgovini. Na območju Lendave je bil kršitelju zaradi hujših prekrškov v cestnem prometu zasežen osebni avtomobil.

 VREME

Danes bo pretežno jasno in vroče. Jutri bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Na Primorskem bo pihala burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 32 do 37 °C.
Jutri se bo oblačnost od severa povečala. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in nevihte, kakšna pa lahko na severu nastane že dopoldne. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem povečini šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 25 do 31, na Primorskem do 35 °C.

 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 18:52
  Ob 18.52 je v naselju Krajna, občina Tišina, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Krajna.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 16:19
  Ob 16.19 sta v Industrijski ulici v Lendavi zagorela komunalna zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 13:23
  Ob 13.23 je izven naselja Gajševci, občina Križevci, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli enega hektara so pogasili gasilci PGD Boreci, Grabe, Ključarovci, Kokoriči in Logarovci.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 12:57
  Ob 12.57 sta v naselju Ropoča, občina Rogašovci, v sadovnjaku zagorela suha trava in vejevje. Gasilci PGD Sveti Jurij, Serdica, Ropoča, Pertoča in Fikšinci so pogasili požar na površini okoli enega hektara.