Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sobota, 17. 9. 2022

Horti-turistično društvo Ormož je tudi letos v okviru krajevnega praznika pripravilo ocenjevanje okolja. Članice društva Anita Bolčevič, Metka Lešničar in Silva Horvat so ocenjevale v treh kategorijah.

V Krajevni skupnosti Ormož počasi zaključujejo s prireditvami ob krajevnem prazniku. V nedeljo, 18. septembra, Ribiška družina Ormož na ribniku organizira ribiško tekmovanje. V soboto, 24. septembra, bo še eno ribiško tekmovanje. Predsednik KS Ormož Vlado Hebar:

V javnosti, predvsem pri lastnikih kokoši, je v zadnjih tednih kar precej razburjenja prinesla nova evropska uredba o potrebni registraciji vseh kokoši, ki je stopila v veljavo tudi v Sloveniji. Več o registraciji in morebitnih izjemah v nedeljski kmetijski oddaji in na kratko v prispevku.

Nosilec projekta Knjižnica Franca Ksavra Ormož in partnerka Ljudska univerza Ormož sta bili uspešni na evropskem javnem pozivu »Evropski izziv 2022«. Preko projekta bodo osveščali o sodobnih izzivih begunstva in preseljevanja ter iskali inovativne rešitve integracije beguncev v lokalno okolje. Kot je razvidno iz spletnih objav, so podpisali dogovore in začrtali prve aktivnosti. Projekt traja do 30. maja naslednje leto.

V Centru za družine Ormož so ponovno pričeli z izvajanjem brezplačne učne pomoči namenjene osnovnošolcem. Učenci, če imate kakšne učne težave ali bi radi utrdili snov, se obrnite na Center za družine Ormož. Vsebine Centra za družine Ormož so financirane s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Občine Ormož in so za uporabnike centra v celoti brezplačne.

V nedeljo je v Mekotnjaku potekala že tradicionalna 17. Bučarija. Člani Turističnega društva Stara Cesta za buče skrbijo že od setve. Kaj vse so pripravili za obiskovalce, predsednica društva Marija Gaube.

Globalne klimatske spremembe povzročajo tudi številne migracije. Kako je v to vpeta Slovenija, je Petru Kiriču povedala klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Klub ormoških študentov letos obeležuje 30. obletnico delovanja. Skromno so jo obeležili na minulem Ofak festivalu, to soboto pa se v okviru 1. Skolibeer fest  obeta večje praznovanje. Na voljo sta pivo in hrana, od 20h dalje bo koncert dveh bendov: Help! A Beatles Tribute in Balkan Boys. Prireditev je v šotoru ob grajski pristavi Ormož. 

V naslednjem prispevku bomo spoznali Prleka Janka Šlebingerja, ki je bil slovenski bibliograf, urednik, leksikograf in literarni zgodovinar.


ČRNA KRONIKA:
V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali štiri prometne nesreče, v katerih so bili štirje udeleženci telesno poškodovani, šest kaznivih dejanj, pet kršitev javnega reda in miru in tri povoze divjadi.

S področja kriminalitete na območju Murske Sobote je bila obravnavana tatvina goriva iz delovnih strojev, dve tatvini koles, odtujitev denarja in goljufija. Na območju Gornje Radgone so obravnavali poškodovanje tuje stvari.

Javni red in mir je bil kršen trikrat na javnih krajih in dvakrat v zasebnih prostorih. Kršitelji so se po intervencija policistov pomirili.

 • Požar, eksplozija 26. 09. 2022 09:40
  Ob 9.40 so gasilci PGD Podlehnik ponovno posredovali v naselju Ložina v občini Podlehnik, kjer so pogorišče gospodarskega poslopja prekopali in dodatno zalili z vodo.
 • Požar, eksplozija 25. 09. 2022 23:59
  Ob 23.59 je v naselju Ložina, občina Podlehnik, na požarišču gospodarskega poslopja začelo tleti. Gasilca PGD Podlehnik sta požar pogasila.
 • Požar, eksplozija 25. 09. 2022 16:53
  Ob 16.53 je v naselju Ložina, občina Podlehnik, gorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Podlehnik, Leskovec, Žetale in Tržec so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali požarišče.
 • Tehnična in druga pomoč 25. 09. 2022 11:38
  Ob 11.38 so na Tomšičevi ulici v Lendavi gasilci PGD Lendava s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v stanovanjskem bloku in tako omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 26.september 2022 ob 15:18

  Zastoji

  Na mestnih obvoznicah in cestah iz mestnih središč je upočasnjen promet zaradi popoldanske prometne konice.

  Ovire

  Na gorenjski avtocesti zaprt vozni pas med počivališčem Radovljica in priključkom Lesce proti Avstriji, okvara tovornega vozila. Nastal je zastoj, 1 kilometer.

  Delo na cesti

  Promet bo na gorenjski avtocesti skozi predor Karavankepotekal izmenično enosmerno danes in jutri ponoči (26./27. 9. ter 27./28. 9.), vsako noč med 20. in 5. uro zjutraj.

  Do 13. 10. 2022 bo na dolenjski avtocesti zaprt priključek Dobruška vas, izvoz iz smeri Ljubljane in uvoz proti Obrežju.

  Več o delovnih zaporah, prometna napoved.