Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, ponedeljek, 19. 9. 2022

Uradno je zaživela Destinacija Štajerska, ki vključuje in povezuje 15 partnerjev: 8 turističnih organizacij, med drugim tudi Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož; ter skupaj 34 občin. Namen je večji turistični preboj Štajerske na širšem mednarodnem turističnem zemljevidu. Ustanovna skupščina članov konzorcija je potekala v torek, 13. septembra, v prostorih Regionalne razvojne agencije za Podravje – Maribor, ki bo koordinirala aktivnosti. Za predsednico skupščine so soglasno podprli direktorico Zavoda za turizem Ptuj, Tanjo Srečkovič Bolšec. Direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož Andrej Vršič je dejal: "Tudi Destinacija Jeruzalem Slovenija vidi turistično moč v regijskem povezovanju, zato smo veseli, da je končno prišlo do ustanovitve destinacije Štajerska. Želimo si, da bi z omenjeno formalizacijo povezovanja imeli boljša izhodišča za nadaljnje tako slovenske kot mednarodne razpise." 

Društvo prleški železničar je eno izmed najbolj obiskanih društev v destinaciji Jeruzalem Slovenija. Kaj društvo pripravlja v prihodnje boste slišali v pogovoru Petra Kiriča z predsednik prleškega društva mag. Francem Zemljičem.

Ljudska univerza Ormož, natančneje Center za družine Ormož, nadaljuje s podporno skupino z naslovom:«Več glav več ve.« Ta je namenjena predvsem staršem osnovnošolcev in srednješolcev. Kako do njih in o čem vse govorijo, zunanja sodelavka na Ljudski univerzi Ormož, Hana Krašovec Kumer:

 Nosilec projekta Knjižnica Franca Ksavra Ormož in partnerka Ljudska univerza Ormož sta bili uspešni na evropskem javnem pozivu »Evropski izziv 2022«. Preko projekta bodo osveščali o sodobnih izzivih begunstva in preseljevanja ter iskali inovativne rešitve integracije beguncev v lokalno okolje. Kot je razvidno iz spletnih objav, so podpisali dogovore in začrtali prve aktivnosti. Projekt traja do 30. maja naslednje leto.

86-letna Marija Trstenjak iz Lahoncev, ki jo kličejo Micika, še se vedno vozi z avtom, sicer ne daleč, a do hčere blizu Ptuja zagotovo. Da je življenje polno veselja in žalosti, se strinja Micika, ki je dala že marsikaj skozi. Kot aktivna krajanka je s strani različnih društev prejela več priznanj. Med drugim je z vnukinjo obiskala Avstralijo, na srečki 3 x 3 zadela visok dobitek in preživela trčenje z vlakom. Prisluhnite oddaji Prleški brlüžjak jutri (torek) po 11. uri in izvedeli boste marsikaj zanimivega iz njenega življenja. Tokrat samo delček pogovora:

ŠPORT:

Tekača Atletskega kluba Ormož sta se v soboto udeležila polmaratona v Bovcu. Branko Brumen je 21,1 kilometra odtekel s časom 1 ure 40 minut in 50 sekund. Med 194-imi tekači je bil 22, v svoji starostni kategoriji četrti. Igor Nedeljko je bil 26.  Na 28. Maratonu Varaždin 91, ki je bil včeraj (nedelja), je izmed 177 tekačev na 4,8-kilometra Aljaž Novak s časom 16 minut in 57 sekund zasedel odlično tretje mesto. 

Z dvoboji 2. kroga se je v petek nadaljevalo prvenstvo v 1. slovenski futsal ligi. V ljutomerski dvorani ŠIC je blizu 130 gledalcev spremljalo dvoboj med domačim Meteorplastom ŠIC barom in Dobrepoljem. Slavili so Ljutomerčani s 4:0, rezultat ob polčasu je bil 3:0. Ljutomerski futsalerji ostajajo edini s stoodstotnim učinkom, saj imajo 6 točk. Igralec Tilen Rajter je na tekmi dosegel dva zadetka.


Meteorplast ŠIC bar bo ta petek, 23. septembra, v 3. krogu, gostoval v Sevnici.

 Slovenija od 17. do 23. septembra gosti 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem se bo pomerilo 105 tekmovalnih ekip iz 32 držav s petih celin. Gre za največji letošnji mednarodni športni dogodek v Sloveniji, ki poteka pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Organizatorji dogodka so ROTO balon klub skupaj z mednarodno letalsko zvezo FAI, Mestno občino Murska Sobota ter partnerjema Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. Včeraj, v nedeljo, 18. septembra, so ob 10. uri zjutraj izpred Expana poleteli plinski baloni. Ob 12. uri je pred paviljonom EXPANO potekal družinski balonarski dan z delavnicami in animacijami za vso družino. Otroci so lahko uživali v družbi klovna in maskote prvenstva, malega Štrkca ter vstopili v kupolo balona. Popoldne po 16. uri je na Letališču Murska Sobota potekal prvi skupinski vzlet več kot 130 toplozračnih balonov.

ČRNA KRONIKA:
Na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje Spin je razvidno, da so ormoški in središki prostovoljni gasilci včeraj (nedelja) v občini Središče ob Dravi posredovali dvakrat. Ob 15.35 je na cesti pri naselju Godeninci voznik osebnega vozila zapeljal s ceste v obcestni jarek, avto se je prevrnil na streho. Gasilci so do prihoda ormoških reševalcev  nudili prvo pomoč poškodovancem ter počistili cestišče. Reševalci so poškodovani osebi prepeljali v Splošno bolnišnico Ptuj. Poročali smo o onesnaženju potoka Trnava v Središču ob Dravi. Včeraj popoldne so gasilci nadaljevali s sanacijo onesnaženja na gladini potoka.

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali eno prometno nesrečo, v kateri je nastala samo materialna škoda. Obravnavana je bila še ena poškodba vozila na parkirnem prostoru in dva primera povoza divjadi. Poleg tega so bila obravnavana tri kazniva dejanja, dve kršitvi javnega reda, požar na osebnem avtomobilu in samomor.

S področja kriminalitete je bila v Murski Soboti obravnavana tatvina denarja iz stanovanjske hiše. Soboški policisti so obravnavali še goljufijo, petrovski pa grožnjo.

Javni red je bil kršen 1-krat v zasebnem prostoru in 1-krat na javnem kraju. Kršitelji so se ob intervencijah policistov pomirili in s kršitvami prenehali.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja sta bila zasežena dva osebna avtomobila.

 • Prometno poročilo, ponedeljek 26.september 2022 ob 13:35

  Nesreče

  Zaprta je regionalna cesta Šentrupert - Parižlje, na nadvozu čez avtocesto. Uvoz proti Celju je zaprt iz obeh smeri.Na izvozu Šentrupert iz smeri Ljubljane je možen promet samo desno proti Šentrupertu, na izvozu iz smeri Celja pa samo desno proti Parižljam.

  Zastoji

  Zastoj tovornih vozil je na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji, 2 kilometra.

  Delo na cesti

  Promet bo na gorenjski avtocesti skozi predor Karavankepotekal izmenično enosmerno danes in jutri ponoči (26./27. 9. ter 27./28. 9.), vsako noč med 20. in 5. uro zjutraj.

  Do 13. 10. 2022 bo na dolenjski avtocesti zaprt priključek Dobruška vas, izvoz iz smeri Ljubljane in uvoz proti Obrežju.

  Več o delovnih zaporah, prometna napoved.