Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, torek, 20. 9. 2022

Občina Ormož je na spletni strani objavila javni razpis za dodelitev štipendij in drugih oblik študijskih pomoči za šolsko leto 2022/23. Rok za prijavo je 14. oktober. Občina med drugim razpisuje 20 štipendij za nadarjene dijake in študente ter 60 štipendij za dijake Gimnazije Ormož. Več o pogojih na občinski spletni strani pod zavihkom javni razpisi in objave.

Občina Središče ob Dravi je s Komunalnim podjetjem Ormož podpisala gradbeno pogodbo za ureditev infrastrukture v poslovni coni Lipje. Ormoška komunala bo uredila vodovod, kanalizacijo, optiko, jaške in cevi za različne inštalacije, pločnike, javno razsvetljavo in cesto z uvozi. Vrednost del znaša 696.000 evrov z davkom na dodano vrednost. Z deli pričnejo ta mesec, zaključila bi se naj maja naslednje leto. Župan Jurij Borko pričakuje, da se bo z odprtjem nove poslovne cone odprlo vsaj 25 delovnih mest. V industrijsko cono Lipje prihajajo domača podjetja, ki jih na občini še ne razkrivajo. 

 Med 12. septembrom in 21. oktobrom bo Slovenska vojska izvedla jesenski del iz niza vaj Preskok 2022. Vaje bodo potekale na širšem območju Republike Slovenije, na vojaških vadiščih doma in tujini ter civilnih zemljiščih v dogovoru z lokalnimi skupnostmi. Na vajah bo sodelovalo do 2000 pripadnikov Slovenske vojske iz vseh poveljstev in enot sil Slovenske vojske ter okoli 318 pripadnikov vojsk petnajstih zavezniških in partnerskih držav v sodelovanju z ostalimi deležniki nacionalno varnostnega sistema Republike Slovenije. Tako bodo občani Občine Središče ob Dravi med, 12. in 30. septembrom, na terenu lahko srečevali bojna, terenska in tovorna vozila, ki ne bodo ovirala prometa in manjše skupine vojakov, občasno so možni preleti vojaških helikopterjev in letal. Med urjenjem bodo uporabljena manevrska in imitacijska sredstva, so zapisali na Facebook strani Občine Središče ob Dravi.

21. septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Dan je namenjen ozaveščanju o sami bolezni, ki prizadene starostnike, posredno pa tudi njihove sorodnike in okolico. V naši okolici je pri ozaveščanju še posebej dejavno društvo Spominčica Ormož. Prispevek Vesne Osterc.

 

 Ljubitelji mladinskih romanov nekoliko starejše generacije se gotovo z nostalgijo spomnijo serije romanov Pet prijateljev. Bernardka Viher iz knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož ima za ljubitelje te serije razveseljivo novico:

 

V naslednjem prispevku bomo spoznali Prleka Janeza Puha, ki je bil izumitelj, mehanik in proizvajalec vozil.

 

Ponovno se s septembrom v Ormož vrača tečaj joge. Vadba bo potekala v dveh delih, vse skupaj 12 tednov, enkrat tedensko po 75 minut. Na voljo sta dve stopnji: osnovni in nadaljevalni tečaj joge. S tečaji pričnejo že ta teden, v prostorih Mladinskega centra Ormož. Možen je tudi zakup za posamezni obisk, vendar priporočajo redno udeležbo, saj je tečaj zasnovan tako, da se praksa gradi iz ene vadbe v drugo. Vadbo bo tudi tokrat vodila inštruktorica joge Špela Frančič.

ŠPORT:

V 2. krogu Lige NLB so rokometaši Jeruzalema Ormoža gostovali pri aktualnih državnih prvakih Celjanih. V 1. polčasu so Ormožani odlično igrali. Rezultat je bil 14:14. V 2. polčasu niso mogli več držati stika z Celjani. Pri Celjanih je bil najbolj uspešen Gal Marguč z 8 zadetki, pri Ormožanih pa Nik Ćirović s 7 zadetki. Končni rezultat je bil 34:27 za Celjane. Odmeva poškodba Ormožana Tilna Kosija, ki ekipi zaradi poškodbe ne bo mogel pomagati v nadaljevanju sezone. Kot so zapisali na Facebook strani Rokometnega kluba Jeruzalem Ormož se je v 32. minuti tekme, po potiskanju Stefana Žabića v hrbet, huje poškodoval Tilen Kosi. Tilen, ki ima zlomljeno dlančnico, je bil operiran. Zdaj ga po operaciji čaka dolgo okrevanje. V 3. krogu prihaja v soboto, 24. septembra, na Hardek Slovenj Gradec. Tekma bo ob 19.00. Po tekmi 2. kroga Ormožani zasedajo 7. mesto na prvenstveni lestvici.

V 4. krogu 1. razreda MNZ (Medobčinske nogometne zveze) Ptuj so nogometaši Ormoža doma pričakali ekipo iz Pragerskega. Ormožani so hitro povedli, saj je že v 8. minuti zadel Jan Vočanec. Pri domačih so se med strelce vpisali še Luka Kirič, Nik Praprotnik in Žan Šuen. Končni rezultat je bil 4:1 za Ormožane. Pri Pragerskem je gol dosegel Rok Krajnc. Tekma 5. kroga bo v soboto, 24. septembra, ob 16. uri, ko bodo Ormožani gostovali pri NK Podlehnik. NK Ormož je po 4. krogu prvi na lestvici. 

V Superligi MNZ Ptuj, v 4. kolu, so nogometaši Središča ob Dravi v nedeljo na domačem terenu igrali izenačeno s sosednjim Športnim društvom Gorišnica. Rezultat ob koncu tekme je bil 3:3, ob polčasu 1:3. NK Središče zaseda na lestvici 5. mesto, za njimi je na šestem Gorišnica. V naslednjem krogu bodo v nedeljo, 25. septembra, ob 16h, Središčani gostovali v Bukovcih. Gorišnica bo doma ob isti uri igrala proti Gerečji vasi. 

Čaba Lazar, ki je lastnik dirkališča Lindau ring v Petišovcih, je bivši dirkač Speedwaya. Kakšni so bili njegovi začetki, v prispevku Maše Rubin.

 
Naslednjič več o dirkališču.


ČRNA KRONIKA:

Na območju Ormoža se je včeraj zgodila huda prometna nesreča med voznikom avtomobila in kolesarko. Policisti Postaje prometne policije Maribor so ugotovili, da je 48-letni voznik osebnega avtomobila trčil v 70-letno kolesarko. Kolesarka se je hudo telesno poškodovala in so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Zoper voznika osebnega vozila bodo na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali dve prometni nesreči. V obeh je nastala samo materialna škoda. Obravnavani sta bili še dve poškodba vozila na parkirnem prostoru in šest primerov povozov divjadi. Poleg tega je bilo obravnavanih pet kaznivih dejanj, pet kršitev javnega reda in nesreča pri delu.

S področja kriminalitete je bila na gradbišču v Sebeborcih obravnavana tatvina nafte iz dveh delovnih strojev. V Sotini je neznanec iz odklenjene garaže odtujil dve motorni žagi. Na počivališču AC v Murski Soboti so policisti odkrili tovorno vozilo znamke Iveko, za katerega se je ugotovilo, da je bilo ukradeno v Italiji. Radgonski policisti so obravnavali tatvino mobilnega telefona, lendavski pa goljufijo.

V podjetju v Ljutomeru je prišlo do nesreče pri delu. Ugotovljeno je bilo, da je delavcu na levi gleženj padel kovinski predmet in mu ga poškodoval.

Javni red je bil kršen 5-krat v zasebnih prostorih. Kršitelji so se ob intervencijah policistov pomirili in s kršitvami prenehali.

Soboški policisti so prijeli pet tujcev, kateri so na nedovoljen način vstopili v republiko Slovenijo.

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja je bil zasežen osebni avtomobil.

 • Prometno poročilo, ponedeljek 26.september 2022 ob 14:24

  Nesreče

  Na gorenjski avtocestije močno oviran promet na uvozu Brodproti Karavankam, Avstriji. Nastal je krajši zastoj, zaradi varnosti občasno zapirajo predor Šentvid.

  Zastoji

  Zastoj tovornih vozil je na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji, 2 kilometra.

  Delo na cesti

  Promet bo na gorenjski avtocesti skozi predor Karavankepotekal izmenično enosmerno danes in jutri ponoči (26./27. 9. ter 27./28. 9.), vsako noč med 20. in 5. uro zjutraj.

  Do 13. 10. 2022 bo na dolenjski avtocesti zaprt priključek Dobruška vas, izvoz iz smeri Ljubljane in uvoz proti Obrežju.

  Več o delovnih zaporah, prometna napoved.