Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sreda, 21. 9. 2022

Slovenija od 17. do 23. septembra gosti 24. Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem se bo pomerilo 105 tekmovalnih ekip iz 32 držav s petih celin. Gre za največji letošnji mednarodni športni dogodek v Sloveniji, kipoteka pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Organizatorji dogodka so ROTO balon klub skupaj z mednarodno letalsko zvezo FAI, Mestno občino Murska Sobota ter partnerjema Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. Danes je veliko balonov tudi nad Prlekijo, saj jih je ugoden južni veter odpihnil vse do Ormoža. Ob pristanku enega od mnogih toplozračnih balonov je posadko s pilotom balona, Borutom Ambrožičem, prestregel Peter Kirič na Strmcu pri Ormožu.

 

21. septembra obeležujemo dan Alzheimerjeve bolezni. Demenca je bolezen, ki pogosto prizadene starejše prebivalce. Letošnji slogan dneva Alzheimerjeve bolezni je Skupaj zmoremo več. Kako se soočati z boleznijo, ko zbolijo naši bližnji in kako stati ob strani obolelemu z demenco, je Vesna Osterc preverila pri predsednici društva Spominčica Ormož, Majdi Keček.

 

Ko demenca preveč napreduje, se svojci po pomoč obrnejo tudi v Centre starejših občanov. Kako v teh dneh v Centru starejših občanov Ormož ozaveščajo svojce, stanovalce in zaposlene o tej zahrbtni bolezni, je preverila Vesna Osterc.

 

Tema letošnjega tedna mobilnosti, ki traja od 16. do 22. septembra, je trajno povezani, kar tudi smo. Kako je avto postal sovražnik dobrega življenja, je za radio Prlek povedal predsednik Avto moto zveze Slovenije Andrej Brglez.


V okviru Evropskega tedna mobilnosti bo jutri v četrtek ves železniški potniški promet brezplačen.

 • Prometno poročilo, ponedeljek 26.september 2022 ob 13:48

  Nesreče

  Zaprta je regionalna cesta Šentrupert - Parižlje, na nadvozu čez avtocesto. Uvoz proti Celju je zaprt iz obeh smeri.Na izvozu Šentrupert iz smeri Ljubljane je možen promet samo desno proti Šentrupertu, na izvozu iz smeri Celja pa samo desno proti Parižljam.

  Na cesti Novo mesto - Metlika promet poteka izmenično enosmerno na Velikem Cerovcu.

  Na gorenjski avtocesti je oviran promet na uvozu Brod proti Karavankam, Avstriji.

  Zastoji

  Zastoj tovornih vozil je na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji, 2 kilometra.

  Delo na cesti

  Promet bo na gorenjski avtocesti skozi predor Karavankepotekal izmenično enosmerno danes in jutri ponoči (26./27. 9. ter 27./28. 9.), vsako noč med 20. in 5. uro zjutraj.

  Do 13. 10. 2022 bo na dolenjski avtocesti zaprt priključek Dobruška vas, izvoz iz smeri Ljubljane in uvoz proti Obrežju.

  Več o delovnih zaporah, prometna napoved.