Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, torek, 22. 11. 2022

Na številnih sejah občinskega sveta Občine Ormož so svetniki spraševali, kdaj se bo nadaljevala obnova Jeremičevega mlina. Občinska uprava je na zadnji seji sporočila, da nameravajo z deli pričeti leta 2024 in jih dokončati do leta 2026, pri tem pa upajo na sofinanciranje. Svetnikom je bila predstavljena idejna zasnova. Sejo je spremljala Vesna Osterc.

V Občini Sveti Tomaž ostaja na čelu občine dosedanji župan Mirko Cvetko, ki je Vesni Osterc povedal naslednje:

V Sloveniji so v nedeljo potekale lokalne volitve, kjer so državljani v 212 občinah volili župane, člane občinskih svetov ter člane krajevnih in vaških skupnosti za prihodnja štiri leta. Tako je bilo tudi v prleških občinah na desnem bregu reke Mure. Prispevek Bojana Rajka:

 

Center starejših občanov  Ormož je v enoti Sveti Tomaž praznoval tretjo obletnico delovanja. Prispevek Petra Kiriča.


V kulturnem programu so nastopili: Ženski pevski zbor CSO Ormož, ki ga vodi Leon Lah, pevci – otroci iz vrtca Sveti Tomaž in njihova folklorna skupina ter Mlodi Tuljani (naglas na u).

V sklopu rekonstrukcije državne ceste v naselju Lukavci v občini Križevci, so v soboto 19. novembra  prestavili kapelico iz sredine križišča na bližnjo lokacijo. 
Dogodek je spremljal Bojan Rajk.

ŠPORT:
Rokometaši Velike Nedelje so v 9. krogu 1. B državne rokometne lige (DRL) prekinili niz štirih zaporednih porazov. Na nedeljskem gostovanju v Sevnici so zmagali s 24:29.

Z dvoboji 9. kroga se je minuli petek nadaljevalo prvenstvo v 1. slovenski futsal ligi (SFL). Meteorplast ŠIC bar je na krilih izredno razpoloženega Denisa Kneževiča, ki je dosegel štiri zadetke, s 7:1 premagal Dobrepolje v gosteh. Ljutomerčani so se utrdili na tretjem mestu prvoligaške razpredelnice.

 

ČRNA KRONIKA
Mariborski operativno-komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 182 klicev, od 89 interventnih, oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. Obravnavali so en primer nedovoljenega prehoda državne meje.

V opisanem času so policisti obravnavali tudi:
- 14 kaznivih dejanj,
- 9 prometnih nesreč I. kategorije,
- 1 prometno nesrečo II. kategorije,
- 13 prijav kršitev javnega reda in miru, od tega 8 na javnem kraju in 5 v zasebnem prostoru
- 1 nesrečo pri delu

Prejel lažno obvestilo o preplačanemu davku

Policisti PP Ptuj so prejeli prijavo spletne goljufije. Oškodovanec je prejel elektronsko sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da bo prejel vrnjen davek. Posredoval je bančne podatke, nakar mu je bilo iz transakcijskega računa odtegnjenih dobrih 8.000 EUR. Pri tem policisti opozarjajo, da gre pri tovrstnih poskusih za lažna obvestila. Spletnim uporabnikom zato svetujejo, da dobro preverijo verodostojnost e-sporočil, ki jih napotujejo
na vpis osebnih, oziroma občutljivih podatkov.

Pripeljal se je na mejni prehod

Včeraj popoldne se je na Mejni prehod Zavrč pripeljal voznik osebnega avtomobila srbskih registrskih označb, ki ga je vozil državljan Črne Gore, ki je v vozilu prevažal 7 tujcev. Voznik je med postopkom mejne kontrole zapustil vozilo in začel bežati v notranjost države, a ga je dohitel policist. Moškega so policisti prijeli in mu odvzeli prostost. Pet državljanov Iraka in dva državljana Sirije je zaprosilo za mednarodno zaščito.

 

Poostrene aktivnosti rabe mobilnikov med vožnjo

Od 21. do 27. novembra se pod okriljem Agencije za varnost prometa Republike Slovenije izvaja nacionalna preventivna akcija ozaveščanja o nevarnostih udeležbe v prometu in sočasne uporabe mobilnega telefona, tako pri voznikih motornih vozil, koles kot tudi pešcev in drugih udeležencev v prometu. Navedena problematika predstavlja vse večji problem sodobne družbe, ki se odraža tudi v prometni varnosti. Poostrenim aktivnostim se pridružujejo tudi mariborski policisti. V sredo, 23. novembra, bodo na območju celotne policijske uprave izvedli poostren nadzor cestnega prometa in rabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo, ugotavljali pa bomo tudi uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. Vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo, da med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, temveč naj vozilo ustavijo v skladu s cestno-prometnimi predpisi na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo sporočilo. Prav tako jih pozivajo k doslednemu upoštevanju vseh ostalih cestno prometnih predpisov.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 13:09

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Vozniki sporočajo, da je zaradi podrtega drevesa treba voziti previdno po cesti Logatec - Žiri.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.