Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, sreda, 23. 11. 2022

Cena električne energije je poletela v nebo in tako tudi občine iščejo rešitve, kako zmanjšati stroške z javnimi stavbami. Delna rešitev bi bile lahko sončne elektrarne in energetske skupnosti. O tej temi so razpravljali tudi občinski svetniki Občine Ormož. Tako bi za začetek v Ormožu postavili sončno elektrarno na Zdravstveni dom ter uredili čistilno napravo.

Občina Ormož ima najbolj urejeno javno stranišče med 88 nemestnimi občinami. Komisija Društva za kronično vnetno črevesno bolezen je najvišjo oceno dalo novemu stranišču zraven avtobusne postaje. Od petih možnih je to stranišče ocenila s 4,9 točke. Kot vzroke za visoko oceno so navedli, da je uporaba brezplačna, obiskovalci imajo na voljo ženski in moški del sanitarij ter stranišče namenjeno invalidnim osebam. Označen je dostop na javni stavbi, odprto je vsak dan med 5. in 22. uro ter urejeno. V kategoriji mestnih občin je Mestna občina Murska Sobota osvojila prvo mesto, ocenjena so bila javna stranišča na tržnici ter ob Soboškem jezeru.

Projekt vodovod Godeninci Vodranci se izvaja v sklopu kohezijskega projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Drave - 4. sklop- ormoško območje. Gradi se trasa vodovoda, ki je manjkala od naslova Vitan 8 in do naslova Vodranci 11 v KS Kog, v dolžini 1.758 metrov in v vrednosti 235.543,98 evrov. 

V glavnem mestu Republike Srpske v Bosni in Hercegovini, v Banja Luki, je slovensko društvo Triglav pripravilo tradicionalno, že 23. martinovanje s krstom mošta v prleškem jeziku. Srečanja se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini, Damjan Sedár. Prispevek Petra Kiriča.

 

Električni avtomobili postajajo normalnost tudi na naših cestah, kako pa je z električnimi traktorji? Odgovor je pri direktorju Avtocentra Ormož, Jerneju Bratuši, poiskal Peter Kirič.

 

Pred dnevi so še učenci OŠ Ormož udeležili državnega tekmovanja v kemijskih poskusih. Kako so se odrezali, je preverila Vesna Osterc.

 

Jutri, v četrtek, 24. novembra, bodo v knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož, posvetili večer dr. Antonu Korošcu. Več o tem knjižničarka Marinka Vnuk.

 

ČRNA KRONIKA
Agencija za varnost prometa (AVP) in policija bosta do 27. novembra izvajata preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu. Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč in zastoje v prometu,

Policijska uprava Murska Sobota, Center za socialno delo Pomurje in Mestna občina Murska Sobota vabijo na strokovni posvet z naslovom Nasilje v družini – kako zaščititi otroka. Ta bo jutri (24. novembra 2022) med 9. in 14. uro v Gledališču Park v Murski Soboti.

 

Policisti Postaje prometne policije Maribor obravnavajo prometno nesrečo III. kategorije s pobegom, v cilju razjasnitve okoliščin prometne nesreče in izsleditve udeleženca prometne nesreče. Včeraj, 22. novembra se je ob 18.00 uri na prehodu za pešce v Mariboru na Gosposvetski cesti 44, zgodila prometna nesreča III. Kategorije, v kateri sta bila udeležena peška in neznan voznik osebnega vozila temnejše barve, karavan ali limuzina. Do nesreče je prišlo zaradi izsiljevanja prednosti na prehodu za pešce neznanega voznika. Zaradi razjasnitve okoliščin prometne nesreče naprošajo voznika osebnega avtomobila neznane znamke, temnejše barve, karavan ali limuzinske izvedbe in morebitne očividce prometne nesreče, da pokličejo na tel. št. 02/450-20-30 (PPP Maribor) ali 113 oz. se zglasijo na Postaji prometne policije Maribor, Ptujska cesta 117.«

Ob 13.02 je v naselju Froleh, občina Sveta Ana, zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveta Ana in Benedikt so požar pogasili, prezračili prostore in iznesli poškodovane stvari iz objekta. Ob 16.57 so na Gosposvetski cesti v Mariboru zaznali vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so pregledali objekt, izmerili prisotnost plinov in ugotovili, da se v enem od stanovanj smodila hrana na štedilniku. Gasilci so prostore stanovanja prezračili in jih preventivno pregledali. Ob 18.36 je v ulici Na hribu v Poljčanah zagorela manjša prekajevalnica za mesne izdelke. Požar so pogasili gasilci PGD Poljčane in PGD Laporje.

 

V preteklem dnevu so pomurski policisti obravnavali sedem prometnih nesreč, v katerih se je ena oseba hudo telesno poškodovala, pet kaznivih dejanj, eno kršitev javnega reda in miru, pridržali so dve osebi, prijeli tujca, ki je drugim tujcem pomagal pri nedovoljenem prehodu državne meje in tri primere povoza divjadi.

Okoli 13.45 je voznik osebnega avtomobila izven naselja Krajna, med prehitevanjem kolone, zaradi neprilagojene hitrosti trčil v osebni avtomobil, ki ga je prehiteval. Po trčenju je z avtomobilom zapeljal na bližnjo njivo, kjer se je z avtomobilom večkrat prevrnil. Pri trčenju in prevračanju se je voznik hudo telesno poškodoval in bil z reševalnim vozilom odpeljan v bolnišnico.

Na področju kriminalitete so obravnavali tatvino delov s tovornega vozila, tatvino goriva iz rezervoarja tovornega vozila, tatvino goriva na bencinskem servisu, ponarejanje listin in grožnjo.

V Stročji vasi je bil ob 21.45 ustavljen voznik kombija. V postopku je bilo ugotovljeno, da je v notranjosti kombija prevažal 16 tujcev, ki jim je v našo državo pomagal pri nedovoljenem vstopu.

Javni red in mir je bil kršen enkrat na javnem kraju. Ker se kršitelj kljub intervenciji policistov ni hotel pomirit je bil pridržan. Pridržan je bil tudi voznik osebnega avtomobila, ki je pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo in odklonil strokovni pregled.

 • Prometno poročilo, petek 9.december 2022 ob 13:09

  Opozorila

  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta.

  Na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko Sedlo so obvezne verige.

  Ovire

  Vozniki sporočajo, da je zaradi podrtega drevesa treba voziti previdno po cesti Logatec - Žiri.

  Delo na cesti

  Ceste Stročja vas - Pavlovci v Pavlovcih ta vikend zaradi vremena ne bodo zapirali.

  Napoved popolnihzapor:
  - Na ljubljanski severni obvoznici bodo popolne zapore med Zadobrovo in Tomačevim ter na različnih krakih v razcepu Zadobrova v noči nasoboto,med 22. in 7. uro ter v noči na nedeljo od 22. ure do nedelje do 13. ure.
  - Cesta Brezovica - Podpeč bo v Notranjih Goricah zaprta v soboto, 10. 12. 2022, med 6. in 22. uro.

  Več o delovnih zaporah v prometni napovedi.