Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP TOREK

V SV delu Slovenije so se temperature čez noč spustile za 25 stopinj Celzija. Včeraj popoldne je bilo v Prlekiji okoli 25 stopinj Celzija, danes zjutraj okoli ničle. A ohladitev še ni vse. V Prlekiji smo se namreč zjutraj zbudili v zasneženo jutro. Snežilo je tudi po nižinah, v višjih predelih Slovenskih goric pa so bile razmere sredi aprila prav zimske. Sneg je povsod hitro pobralo. Jutri zjutraj bo v zatišnih legah nevarnost pozebe. Več pa v vremenski napovedi ob koncu informativne oddaje.

Po praznikih je pričakovati povečano okuženost s koronavirusom. Današnje stanje je nespremenjeno, vendar pa bodo prihodnji dnevi, ko bo več testiranj, pokazali dejansko stanje. Peter Kirič.

S strani Nacionalnega laboratorija so po odvzetih vzorcih prejeli sporočilo o prvem primeru potrjene okužbe s COVID-19 med stanovalci v SVZ Hrastovec. Gre za stanovalca, ki prihaja iz dislocirane bivalne enote v Apačah, kjer sicer prebiva 16 stanovalcev. Okuženega so že namestili v za to pripravljeno izolacijsko sobo in se počuti dobro. Ostalim stanovalcem so nemudoma namestili zaščitne maske in izvajajo poostrene ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Zdravstveno osebje uporablja ustrezno zaščitno opremo, večkrat dnevno razkužujejo prostore v enoti. Brisi so bili odvzeti vsem zaposlenim, s katerimi je bil okuženi v stiku, vendar so ti negativni. Zaposleni so preventivno v samoizolaciji, v enoti Apače je tako nova zdravstvena ekipa. O nastali situacije so tudi takoj obvestili župana občine Apače, dr. Andreja Steyerja, ki jim je takoj ponudil pomoč v obliki dodatne zaščitne opreme in pomoč Civilne zaščite. Lokalna skupnost je že zagotovila prenočišča za zaposlene, ki se ne želijo po končanem delu vrniti domov. Direktorica Zavoda Hrastovec, Andreja Raduha:

Velja izpostaviti, da v Zavodu Hrastovec, kjer je tudi sedež uprave, nimajo nobene okužbe ne pri zaposlenih ne pri stanovalcih. Zaposleni so sicer že ob začetku
epidemije prejeli sva navodila, kako ukrepati v času okužbe, zato so mirno sprejeli potrjen primer in se z vsemi močmi trudijo, da preprečijo oziroma zajezijo širitev
virusa. Zaposlenim tudi nudijo psihosocialno pomoč, če bi jo v tem težkem in napornem času potrebovali. Zavedajo se, da so v izjemno težki situaciji, zaposleni pa v največji meri izkazujejo predanost in strokovnost pri svojem delu. Hvaležni so tudi za popolno podporo pristojnega epidemiologa v Mariboru in pristojnega zdravnika Petra Bakarova iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kot tudi pristojnih institucij.

O potrjenih okužbah tudi najprej obvestijo svojce, ostali svojci pa imajo tudi možnost, da se za informacije o zdravstvenemu stanju obrnejo na strokovnega vodjo.
Dosledno upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za delo, družino, socialne razmere in enake možnosti pri
izvajanju samozaščitnih ukrepov. V stalnem stiku so z epidemiologom, ki jim poda nasvete in napotke, kako ukrepati, potrdil je tudi hišni program za preprečevanje
in obvladovanje okužbe, ki narekuje, kako postopati. O aktivnostih in nastali situaciji sproti obveščajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Zdravstveni dom Lenart, Zdravstveni dom Gornja Radgona in župana občin Lenart ter Apače. Popolna prepoved obiskov v vseh enotah zavoda Hrastovec velja že od 6. marca 2020, saj gre za populacijo ljudi, ki so zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj življenjsko ogrožena v primeru okužbe s COVID-19. Omejitev gibanja so z začetkom epidemije 12. 3. 2020 omejili tako v zavodu Hrastovec, kot v vseh enotah
zavoda.

Gost v jutranjem programu radia Prlek je bil poveljnik Civilne zaščite Občine Ormož, Ludvik Hriberšek. Je nošenje zaščitnih rokavic na javnih mestih še vedno obvezno? Je v naravi kljub dežju še velika požarna ogroženost? Kakšno je aktualno stanje, je v pogovoru povedal Petru Kiriču:

ČRNA KRONIKA:

Ob 11.15 je na Ribiški poti na Ptuju zagorelo na slabo pogašenem kurišču kresa. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ptuj. Ob 17.05 je pri naselju Cirkulane, občina Cirkulane, zagorela podrast v gozdu. Gasilci PGD Cirkulane so požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov omejili in pogasili. (Regijski center za obveščanje Ptuj)

 • Tehnična in druga pomoč - plaz 30. 06. 2020 07:46
  Ob 7.46 se je v naselju Hum pri Ormožu, občina Ormož, pod cesto sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Pristojne občinske službe si bodo tekom dneva ogledale plazišče. O dogodku sta bila obveščena tudi občinski poveljnik civilne zaščite ter poveljnik PGD Loperšice.
 • Prometno poročilo, nedelja 20.september 2020 ob 11:44

  Čakalne dobe so na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja.

  Danes do 21. ure velja splošna prepoved prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone.

  Dela na avtocestah:
  - Vipavska hitra cesta je zaprta med priključkoma Selo in Šempeter v obe smeri. Ponovno bo odprta predvidoma danes ob 12. uri.
  - Na gorenjski avtocesti med priključkoma Brezje in Kranj zahod promet poteka v obe smeri po dveh zoženih pasovih. Vozniki, ki želijo avtocesto zapustiti na Podtaboru ali Naklem proti Ljubljani, se morajo razvrstiti na desni pas.
  - Na pomurski avtocesti je zaprt priključek Lipovci proti Lendavi, izvoz in uvoz.

  Cesta Štanjel - Manče bo zaradi del zaprta v Čehovinih do 21. septembra. Obvoz je preko Razdrtega.

  Novice COVID-19.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 12.09.2020
RADIOaktivnih11 - 15.09.2020