Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP ČETRTEK, 30.04.2020

Vlada je z današnjim dnem odpravila omejitev gibanja na občine, otroci pa se bodo v vrtce in šole vrnili 18. maja. Odpiranje bo postopno, najprej se bodo vrnili najmlajši in maturantje, je povedala šolska ministrica Simona Kustec. Po prvomajskih praznikih pa sledi zagon številnih aktivnosti, tako frizerskih salonov kot muzejev in galerij, je sklenila vlada. STA

Pred nami je praznik dela 1. maj. Na predpraznični večer so ponavadi zakurili kresove, ki jih letos ne bo. So pa se zato pihalne godbe skupaj z gasilskimi društvi odločile, da bodo prvomajske budnice odmevale po Sloveniji. Med drugimi tudi v Ormožu, Središču ob Dravi in Ljutomeru. Pihalni orkester Ormož bo nastopil v okrnjeni zasedbi, saj bo nastopilo 10 godbenikov. Pred Grajsko pristavo Ormož bodo 1. maja ob 5.30 skupaj s spremstvom gasilskih avtomobilov vseh društev občine Ormož igrali najprej mimo avtobusne postaje proti domu kulture do občine in z igranjem zaključili na Kerenčičevem trgu. Vsa gasilska vozila se bodo potem odpeljala pred svoj gasilki dom in ob 6. uri začela z igranjem budnic po svojem požarnem območju. Namen tega je, da bodo melodije Pihalnega orkestra Glasbene šole Ormož prenesli med vse občane občine Ormož. Budnica se bo igrala okvirno do 7.00 oz. do 8.00 ure – odvisno od velikosti požarnega območja. Ob 10h bodo godbeniki zaigrali še stanovalcem CSO Ormož. Stanovalce bo pozdravil tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak.

Tudi središka godba na pihala organizira igranje budnice po občini v sodelovanju z gasilskimi društvi. Središki gasilci bodo preko ozvočenja na gasilskem avtomobilu predvajali posnetke koračnic središke godbe na območju Središča ob Dravi in Godenincev, gasilci iz Obreža pa bodo predvajali posnetke koračnic po Obrežu in v Šalovcih. Oboji se bodo srečali na Grabah. Z budnicami bodo začeli ob 7. uri zjutraj. PK, vir: Občina Središče ob Dravi

O prazniku dela, 1. maju in o aktualnem stanju v Evropi, se je z evropskim poslancem Milanom Brglezom pogovarjal Peter Kirič. Danes samo del pogovora, več v nedeljo med 10. in 11. uro.

Še vedno velja velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato je še naprej v naravi prepovedano uporabljati odprti ogenj. Tudi kresovi se letos na predvečer prvega maja ne bodo smeli kuriti.

Kdaj je pričakovati cepivo proti koronavirusu, je vprašanje, na katerega ni jasnega odgovora. Alenka Simonič iz ormoškega zdravstvenega doma je pojasnila, kakšna so prizadevanja pri razvoju cepiva in opozorila, da se ugoden rezultat na širšem ormoškem področju lahko hitro spremeni.

Sicer pa se stanje glede okuženosti do polnoči ni spremenilo. Na ormoškem območju ni novih okužb.

V Domu starejših občanov Ljutomer se stanje zaradi okužb z novim koronavirusom izboljšuje, v sredo je bilo negativnih vseh 48 odvzetih brisov, ozdravelo pa je deset stanovalcev in šest zaposlenih. Tako je zdaj pozitivnih še 32 stanovalcev. (sta)

ČRNA KRONIKA:

Ormoški policisti so včeraj obravnavali prometni nesreči med dvema voziloma, eno v Osluševcih in drugo v Ormožu.

Policisti PMP Gruškovje so na praznični ponedeljek v popoldanskem času, na mejnem prehodu Gruškovje, pri vstopu v državo kontrolirali tovorno vozilo srbskih registrskih označb, ki ga je vozil 45-letnik. Pri pregledu so uporabili tudi detektor izdihanega zraka, ki je pokazal povišano vrednost v priklopnem vozilu. Ob odprtju priklopnega vozila so v notranjosti našli 4 državljane Afganistana, ki so se, brez listin, potrebnih za vstop, poskušali izmakniti mejni kontroli. Zaradi kršitve
Zakona o nadzoru državne meje so jim izrekli globo in jih po končanem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.Policisti PP Gorišnica so včeraj zasegli osebni avtomobil 66-letnemu vozniku, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, so sporočili s PU Maribor.

Ob 7.12 je v Kozmincih, občina Podlehnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek ter pristalo na boku. Gasilci PGD Ptuj so vozilo s tehničnim posegom postavili na cestišče, odklopili akumulator ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj, so sporočili z regijskega centra za obveščanje Ptuj.

 • Prometno poročilo, nedelja 27.september 2020 ob 06:14

  Na štajerski avtocesti je promet oviran zaradi okvare vozila med Dramljami in Pletovarji proti Mariboru.

  Ponekod po Sloveniji megla v pasovih zmanjšuje vidljivost, vozite previdno.

  Danes bo med 8. in 21. uro veljala omejitev prometa tovornih vozil katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t.

  Dela na avtocestah:
  - Zaradi nujnih del bo do 19. ure, na štajerski avtocestizaprt priključek Slovenska Bistrica sever, izvoz in uvoz, proti Mariboru.
  - Na gorenjski avtocestimed priključkoma Brezje in Kranj zahod promet poteka v obe smeri po dveh zoženih pasovih. Vozniki, ki želijo avtocesto zapustiti na Podtaboru ali Naklem proti Ljubljani, se morajo razvrstiti na desni pas. Do ponedeljka, 5. 10., bo zaprt priključek Podtabor proti Ljubljani. Obvoz bo urejen preko priključkov Brezje in Naklo.
  - Na pomurski avtocestije zaprt priključek Lipovci proti Lendavi, izvoz in uvoz.
  - Na vipavski hitri cestije zaprt priključek Vogrsko, izvoz in uvoz, proti Vrtojbi, Italiji.

  Dela na ostalih cestah:
  - Mejni prehod Središče ob Dravi bo zaprt za ves promet zaradi vzdrževalnih del na železniškem prehodu do 28. 9. predvidoma do 18. ure. Obvoz za osebna vozila bo preko mejnega prehoda Ormož, za tovorna vozila pa preko mejnega prehoda Zavrč.
  - Cesta Lenart - Jurovski Dol bo v Jurovskem Dolu zaprta predvidoma do 19. 10. 2020.

  Novice COVID-19.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 26.09.2020
RADIOaktivnih11 - 22.09.2020