Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SOBOTA, 02.05.2020

Ob mednarodnem prazniku dela, 1. maju, je v Sloveniji dela prost dan tudi današnji 2. maj. Obeleževanje praznika, ki ima letos 130 let, je tokrat zaradi epidemije covida-19 okrnjeno, vendar pa njegovo sporočilo o nujnosti spoštovanja delavskih pravic ostaja enako živo. Po besedah predsednice svobodnih sindikatov Lidije Jerkič je bilo doseženo veliko, a smo s stanjem težko zadovoljni. Številne oblike dela delavcem ne zagotavljajo varnosti, je dejala včeraj v nagovoru v predsedniški palači. Predsednik republike Borut Pahor pa je poudaril, da največje breme reševanje krize po koronavirusu ne sme pasti na ramena najšibkejših.

V mesecu aprilu je Občina Ormož sprejela določene ukrepe, s katerimi so zagotovili lažje premagovanje finančnih obveznosti socialno šibkim družinam. Več v prispevku.

Kakšne so oblike pomoči za podjetnike je v pogovoru z županom Danijelom Vrbnjakom izvedel Peter Kirič.

Skupaj z Zvezo študentov medicine Slovenije s prostovoljci že več tednov pomagajo v kritičnih Domovih starejših občanov po vsej Sloveniji. Poleg nege pa se v zadnjem času kaže problem predvsem v osamljenosti oskrbovancev, ki nimajo stika z domačimi.Prav zaradi tega so se študenti odločili na pomoč poklicati tudi otroke. Vabimo jih, da narišejo oziroma naslikajo risbico po svoji izbiri, napišejo pismo, zgodbo, pesem ali le spodbudno misel️, ki bi naključnemu starostniku prekinila monotonost in narisala nasmeh na obraz. Svoj izdelek naj pošljejo na naslov Zbornica-Zveza, Ob železnici 30 A, 1000 Ljubljana, na kuverto pa napišite "Pošljimo nasmeh" .Ro za oddajo je 15. maj. Prispele izdelke bodo prostovoljci odnesi v kritične domove in jih s pomočjo operativnih prostovoljcev razdelili starostnikom.

Z velikimi napori zaposlenih v DSO Ljutomer, zunanjih delavcev in strokovnih vodij ter vseh, ki so jim priskočili na pomoč trenutno uspešno obvladujejo stanje v domu starejših. Danes je v DSO Ljutomer 27 stanovalcev pozitivnih, njihovo stanje je stabilno. S 1. majem je vodenje negovalnega tima nazaj prevzela dosedanja zaposlena diplomirana medicinska sestra. Vsi stanovalci, ki so bili začasno nameščeni v Biotermah, so preseljeni nazaj v dom Ljutomer. Trenutno so razmere obvladljive, zaradi številnih odsotnosti zaposlenih delavcev pa še naprej potrebujejo zunanje sodelavce, zlasti bolnišnično usposobljeno osebje, za katero so ponovno zaprosili. Tudi na Zavodu za zaposlovanje so objavili več razpisov za prosta delovna mesta. V domu pravijo, da si zelo prizadevajo in želijo, da bodo ugodno epidemiološko sliko in trend lahko zadržali tudi v prihodnje.

ČRNA KRONIKA:

Policisti Policijske uprave Maribor so v zadnjih 24. urah obravnavali naslednje dogodke in pojave:

Obravnavali so 10 prometnih nesreč, vse z materialno škodo. Kršitelju so zaradi storitve hujšega prekrška motorno vozilo zasegli. Zaradi kršenja javnega reda in miru so posredovali 23 krat, od tega 13 krat na javnem kraju in 10 krat v zasebnem prostoru. En kršitelj je bil pridržan.Kaznivih dejanj je bilo 13, med njimi prevladujejo kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari.

Med prepirom segel po kladivu:
Na avtocestnem počivališču v Dogošah, je prišlo do prepira med voznikoma tovornih vozil. Pri tem je voznik iz Srbije z roko udaril v obraz in ramo voznika iz Bosne in Hercegovine, ta pa je odšel do svojega tovornjaka ter se vrnil s kladivom in z njim večkrat udaril voznika iz Srbije v predel hrbta. Poškodovanega voznik iz Srbije so z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Maribor, kjer je bilo ugotovljeno da je utrpel lahke telesne poškodbe. Zaradi storitve kaznivega dejanje povzročitve lahke telesne poškodbe z nevarnim predmetom je bila osumljencu odvzeta prostost in bo zoper njega vložena kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo Maribor.

Vlomil in uničil frizerki salon:
Neznani storilec je 1. maja, neovirano prišel na dvoriščno stran frizerskega salona v Mariboru. Tam je pristopil do vrat salona in z neznanim orodjem na vzvod odprl vrata ter vstopil v notranjost. V notranjosti je premetal in polomil ves inventar, iz pisarne pa odtujil večjo vsoto gotovine. Materialna škoda po nestrokovni oceni znaša 17.300 evrov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v cilju izsleditve neznanega storilca kaznivega dejanja.

 

 

 

 

 • Prometno poročilo, nedelja 27.september 2020 ob 05:38

  Ponekod po Sloveniji megla v pasovih zmanjšuje vidljivost, vozite previdno.

  Danes bo med 8. in 21. uro veljala omejitev prometa tovornih vozil katerih največja dovoljena masa presega 7.5 t.

  Dela na avtocestah:
  - Zaradi nujnih del bo do 19. ure, na štajerski avtocestizaprt priključek Slovenska Bistrica sever, izvoz in uvoz, proti Mariboru.
  - Na gorenjski avtocestimed priključkoma Brezje in Kranj zahod promet poteka v obe smeri po dveh zoženih pasovih. Vozniki, ki želijo avtocesto zapustiti na Podtaboru ali Naklem proti Ljubljani, se morajo razvrstiti na desni pas. Danes predvidoma ob 6. uri, bodo do ponedeljka, 5. 10., v sklopu del zaprli priključek Podtabor proti Ljubljani. Obvoz bo urejen preko priključkov Brezje in Naklo.
  - Na pomurski avtocestije zaprt priključek Lipovci proti Lendavi, izvoz in uvoz.
  - Na vipavski hitri cestije zaprt priključek Vogrsko, izvoz in uvoz, proti Vrtojbi, Italiji.

  Dela na ostalih cestah:
  - Mejni prehod Središče ob Dravi bo zaprt za ves promet zaradi vzdrževalnih del na železniškem prehodu do 28. 9. predvidoma do 18. ure. Obvoz za osebna vozila bo preko mejnega prehoda Ormož, za tovorna vozila pa preko mejnega prehoda Zavrč.
  - Cesta Lenart - Jurovski Dol bo v Jurovskem Dolu zaprta predvidoma do 19. 10. 2020.

  Novice COVID-19.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 26.09.2020
RADIOaktivnih11 - 22.09.2020