Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SOBOTA, 20.06.2020

Izpostava Kmetijsko svetovalne službe Ormož je bila zelo aktivna v času koronavirusa. Izpeljali so razpise za subvencije in tako imenovane covid ukrepe. Peter Kirič se je pogovarjal z Bojanom Mlakarjem.

Ob prvem Občinskem prazniku Občine Ormož, ki ga v Ormožu praznujemo v spomin na najstarejšo omembo imena Holermus – Ormož, tj. 16. junij 1273, in je zapisana ter ohranjena na izvirni pergamentni listini v arhivu nemškega reda na Dunaju, so v muzejski enoti Ormož v razstavišču Grajske pristave Ormož na ogled postavili razstavo najstarejših ohranjenih vedut na starih razglednicah, dodane pa so fotografije panorame Ormoža, ki jih je skozi objektiv ujel priznani ormoški fotograf Ciril Ambrož.

Razstavo bodo dopolnjevale tudi slike s pogledi umetnikov na mesto ob Dravi. Predstavljen je bil tudi priložnostni film o Ormožu, ki predstavlja mesto od blizu in daleč.

Vedute mesta Ormož in njegove okolice so nastajale od 17. stoletja naprej. Pomemben vir so tudi stare ormoške razglednice od konca 19. stoletja naprej, na katerih je upodobljen Ormož s svojo vinorodno okolico.

Poglede na mesto pa so s fotoaparati zabeležili tudi tukajšnji predvojni in povojni fotografi prejšnjega stoletja. Slovesnosti se je udeležil ormoški župan Danijel Vrbnjak:

V Beli dvorani grajske pristave v Ormožu je bil sinoči (četrtek) gost ekstremni športnik in predsednik humanitarnega društva VZTRAJAJ - Never Give up Matej Markovič. Znan je predvsem kot organizator humanitarnega projekta 10. krogov za 10. nasmehov ter Srce Sloveniji. Tokrat smo ga spoznali v povsem novi vlogi, saj je Matej predstavil svoj knjižni prvenec Moja pot.

 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 18:52
  Ob 18.52 je v naselju Krajna, občina Tišina, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Krajna.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 16:19
  Ob 16.19 sta v Industrijski ulici v Lendavi zagorela komunalna zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 13:23
  Ob 13.23 je izven naselja Gajševci, občina Križevci, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli enega hektara so pogasili gasilci PGD Boreci, Grabe, Ključarovci, Kokoriči in Logarovci.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 12:57
  Ob 12.57 sta v naselju Ropoča, občina Rogašovci, v sadovnjaku zagorela suha trava in vejevje. Gasilci PGD Sveti Jurij, Serdica, Ropoča, Pertoča in Fikšinci so pogasili požar na površini okoli enega hektara.