Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP PONEDELJEK, 22.06.2020

V Ormožu se je v petek po slavnostni seji občinskega sveta začela slovesnost ob 1. Občinskem prazniku občine Ormož, ki ga praznujemo v spomin na prvo pisno omembo Holermusa – Ormoža, 16. junij 1273. Originalna listina je shranjena v izvirni pergamentni listini v arhivu nemškega reda na Dunaju. Slavnostni govornik je bil župan Danijel Vrbnjak. Na slovesnosti so podelili bronasto, srebrno in dve zlati občinski plaketi. Zahvalili so se tudi sodelujočim pri preprečevanju pandemije okužb s koronavirusom in vsem, ki so pomagali pri šivanju zaščitnih mask.
Slavnostni govornik je bil župan Danijel Vrbnjak:

Zlato plaketo je posthumno prejel Alojz Oto Ješe.

Zlato plaketo je prejela tudi Območno obrtna zbornica Ormož, ki je v letu 2019 praznovala 50-letnico delovanja.

Srebrno plaketo je prejel Vladimir Gregorec.

Bronasto plaketo občine Ormož ob 1. občinskem prazniku je prejel Peter Kirič.

Rokometni klub Ormož in Rokometni klub Velika Nedelja se združujeta, zato danes (22. junija) pripravljata novinarsko konferenco, ki bo ob 18. uri v degustacijski kleti Puklavec Family Wines v Ormožu. Na tiskovni konferenci bodo v prisotnosti župana Danijela Vrbnjaka in obeh predsednikov klubov Martina Hebarja in Primoža Kumra ter trenerja Uroša Krstiča podpisali Pogodbo o sodelovanju. PK, vir: Uroš Krstič

Tudi letos je potekala akcija z naslovom »Varno na kolesu«, v katero je bilo po celotni Sloveniji vključenih preko 10.000 otrok iz 120 šol. Za izvedbo športnega dneva na kolesu se je na prvo mesto uvrstila OŠ Ivanjkovci, ki je jeseni organizirala teden kolesarjenja v šolo in med celim letom aktivno ozaveščala o pomenu trajnostne mobilnosti. Več o kolesarskih aktivnostih in sodelovanju pri programu Varno na kolesu je povedala ravnateljica šole Nada Pignar: »Že nekaj let organiziramo prihod v šolo in domov peš, lani jeseni pa smo pod okriljem programa Varno na kolesu in s pomočjo mentorice Saše Veler izvedli tudi prihod v šolo s kolesom. V tem šolskem letu smo načrtovali izvedbo akcije dvakrat, vendar nam je spomladi koronavirus to preprečil. K izvedbi podobnih akcij bomo stremeli tudi v prihodnjih letih, naš največji cilj pa je, da jih še razširimo in k trajnostni mobilnosti še naprej spodbujamo tako pešce kot tudi kolesarje. Opazili smo, da si učenci takih akcij želijo in jih pogrešajo, če jih ne organiziramo.« Odlično se je odrezala tudi OŠ Olge Meglič, saj je sodelovala v obeh razpisih in osvojila drugo mesto.

Ptujska županja Nuška Gajšek je sklicala izredno sejo Kolegija županov Spodnjega Podravja. Vzroka sta predlog nujnih investicijskih vlaganj v vodovodni sistem Ptuj 2020–2021 ter postopek izvedbe javnega naročanja izbire izvajalca za izdelavo projektne dokumentacije v sklopu projekta »Celovita obnova vodovodnega sistema Spodnje Podravje«. Seja bo jutri (torek) na Ptuju. PH

Šolsko leto se zaključuje in županja občine Majšperk dr. Darinka Fakin bo sprejela najuspešnejše učenke in učence OŠ Majšperk. Sprejem bo jutri (torek) ob 9.30 v prostorih Občine Majšperk.

Kako na Ptuju živeti s kulturno dediščino, kako jo predstaviti na privlačen in sodoben način ter kje se skrivajo podjetniški potenciali dediščine Ptuja in regije, so bila pomembna vprašanja, s katerimi so se srečevali na javnih posvetih in odprtih premišljevanjih v okviru priprav na kandidaturo za EPK. In odgovore bo mogoče dobiti jutri (torek) ob 13. uri na Ptujskem gradu, ko bo potekala delavnica »Povezovanje kulturne dediščine s sodobnimi tehnologijami in podjetniškim razmišljanjem«. Udeležba na dogodku je brezplačna. PH

ČRNA KRONIKA:

Ormoški policisti so v petek obravnavali poškodbo fasade in žlebu na enem od objektov v mestu Ormož ter poškodbo betonskega pokrova jaška na dvorišču ene od stanovanjskih hiš v Središču ob Dravi. Obravnavali so še dve izgubi denarnic v Ormožu in Obrežu.

V soboto je nepridiprav ukradel štiri kolesa – dve odrasli in dve otroški – iz dvorišča stanovanjske hiše v okolici Ormoža. Obravnavali so vlom v farmo piščancev v okolici Ormoža, nezakonit prehod meje dveh Maročanov, vlom v nenaseljeno starejšo stanovanjsko hišo v okolici Središča ob Dravi ter v Ivanjkovcih preglasno glasbo, ki je motila prijavitelja.

V nedeljo se je na Humu pri Ormožu na cesto podrlo drevo, ki so ga odstranili prostovoljni gasilci iz Loperšic. Dopoldan se je to zgodilo tudi v Jastrebcih v občini Ormož. Drevo so odstranili gasilci z Vitana in Koga. Ormoški policisti so obravnavali ugriz psa v okolici Ormoža. Pes je na domačem dvorišču ugriznil otroka, ki so ga oskrbeli v zdravstvenem domu Ormož. Lastnik psa je dobil plačilni nalog.

Policisti PP Gorišnica so v petek, pri kontroli nemškega državljana, zasegli 21 ročno zvitih cigaret, v katerih je bila poleg tobaka konoplja. Včeraj so na Selski cesti na Ptuju obravnavali prometno nesrečo, ki se je pripetila zaradi izsiljevanja prednosti.

 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 18:52
  Ob 18.52 je v naselju Krajna, občina Tišina, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Krajna.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 16:19
  Ob 16.19 sta v Industrijski ulici v Lendavi zagorela komunalna zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 13:23
  Ob 13.23 je izven naselja Gajševci, občina Križevci, zagorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli enega hektara so pogasili gasilci PGD Boreci, Grabe, Ključarovci, Kokoriči in Logarovci.
 • Požar, eksplozija 11. 08. 2022 12:57
  Ob 12.57 sta v naselju Ropoča, občina Rogašovci, v sadovnjaku zagorela suha trava in vejevje. Gasilci PGD Sveti Jurij, Serdica, Ropoča, Pertoča in Fikšinci so pogasili požar na površini okoli enega hektara.