Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP PETEK, 26.06.2020

Pred včerajšnjim Dnevom državnosti so po Sloveniji potekale številke proslave. O proslavi v Ormožu smo poročali včeraj, sredo pa je zaznamoval tudi zaključek letošnjega šolskega leta. Župan občine Ormož Danijel Vrbnjak je v sredo na ormoški gimnaziji sprejel odličnjake, ki so štiri leta gimnazijskega in predšolskega izobraževanja zaključili z odličnim uspehom. Takih dijakinj in dijakov je osem. Prispevek je pripravil Peter Kirič.

V vinskem sektorju za letošnje leto zaradi viškov vina in grozdja uvajajo dodaten ukrep: zeleno trgatev. Upravičenci so vinogradniki in vinarji z vsaj 5.000 kg pridelanega grozdja letnika 2019. Zelena trgatev pomeni popolno uničenje grozdja na zadevni površini še v zeleni fazi – izvedena mora biti na celotnem GERK-u in na vsaj 10 % vinogradov, ki jih obdeluje posameznik. Vlogo je potrebno vložiti do 30. junija na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja. Rok za izvedbo zelene trgatve je do 10. avgusta. Agencija bo na terenu preverjala opravljeno zeleno trgatev. Za podrobnejše informacije, tudi o višini finančnega nadomestila, se lahko obrnete na ormoške kmetijske svetovalce (Simona Rajh – 02/741 75 04 ali 041 645 537).

V Ljubljani je Mariborčan, Kamenko Kesar, marketinški strokovnjak, bloger in pisec humornih knjig, predstavil svojo tretjo knjigo Če bi moški vedeli. Rdeča nit tretje knjige je njegovo odraščanje iz fanta v moškega, v katerem se je skozi zanimive izkušnje s puncami učil postati pravi moški in se trudil razumeti ženske. Kako dobro mu je to uspelo?

"Če bi moški vedeli", kaj imajo ženske rade in kako imajo ženske rade, bi bilo moškim v življenju nedvomno lažje. Knjiga nudi več kot 200 strani zabavnih zgodb z vpogledom v avtorjeve prigode z ženskami, v katerih se bo zagotovo prepoznal marsikdo in se spomnil svojih ženitvenih začetkov. PK

Na Hardeku bodo nocoj na mestu za prižiganje kresov ob obvoznici prižgali kres. Hardeški gasilci vabijo na kresovanje, ki je bilo namenjeno počastitvi praznika dela, vendar takrat druženja niso bila dovoljena. Tako bodo nocoj, ko se znoči, s prižganim kresom počastili kar dva praznika: 1. maj in Dan državnosti.

V okviru festivala ormoško poletje bo danes ob 21. uri pred grajsko pristavo koncert zasedbe Šukar. Jutri bo potekal Rožmarinkin festival in športni bum s Športno šolo DADA ter predstava Kako postati superjunak.

Na občnem zboru se bodo danes srečali članice in člani Turističnega društva Središče ob Dravi. Izvolili bodo tudi novo vodstvo. Sicer Turistično društvo Središče ob Dravi letos praznuje 25-letnico delovanja.

Turistično in kulturno društvo Kog pripravlja ocenjevanje vin, ki so bila pridelana iz grozdja, ki je zraslo v vinogradih na Kogu. Zbiranje vzorcev bo potekalo drevi (petek) med 18. in 20. uro v prostorih Krajevne skupnosti Kog. Vzorci prinešenih vin naj bodo v litrski ali buteljčni steklenici z ustreznim zamaškom in označeni z nalepko, ki naj vsebuje podatke o pridelovalcu, sorti vina in letniku pridelave. Ocenjevanje vzorcev bo jutri (sobota) ob 14. uri. Komisijo ocenjevalcev bodo sestavljali priznani enologi in ocenjevalci vin. Slovesna razglasitev rezultatov bo na prireditvi Postavljanje klopotca, ki bo 15. avgusta na Kogu. PK, vir: TKD Kog

Najstarejše slovensko mesto bo jutri (sobota) ob 13. uri šestič odprlo vrata festivala Salon Sauvignon. Med 13. in 20. uro bo mogoče uživati v 100 souvignonih, ki jih bo na pokušino postavilo 51 vinarjev. Zelo močna bo tudi kulinarična zasedba od Obale do zelene Štajerske. Salon bo strokovno spremljal Master Class Robert Gorjak. Manjkala ne bo niti umetniška nota, saj bo priložnostno likovno razstavo iz depoja Mestne galerije Ptuj pripravil njen vodja, akademski slikar Dušan Fišer. Festival se bo zaključil s festivalskim glasbenim koncertom. PK, vir: Salon Sauvignon

ČRNA KRONIKA:

Ormoški policisti so v sredo obravnavali medsosedski spor v Vuzmetincih, dva nezakonita prehoda meje, motenje uslužbenk pri delu v času uradnih ur v enem od ormoških upravnih organov ter začasni odvzem dokumentov hrvaškemu vozniku, ki na kraju ni plačal globe zaradi prehitre vožnje.

Tudi v četrtek so začasno odvzeli dokumente Hrvatu, ki zaradi prekrška ni poravnal globe. Vozniško dovoljenje so odvzeli tudi vozniku, ki je vozil pod vplivom alkohola. Obravnavali so še goljufijo.

Včeraj proti večeru, po 18. uri, se je med krožiščema v Kidričevem in Lovrencu zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta umrla motorist in kolesar. Nesreča se je po besedah pomočnika komandirja PP Maribor Vojka Bevka zgodila zunaj naselja Apače, šlo pa je za mlajšega motorista in starejšega kolesarja. Kolesar je izsilil prednost motoristu. Pri tem sta oba padla in se tako hudo poškodovala, da sta umrla na kraju prometne nesreče.

 • Požar, eksplozija 5. 07. 2020 11:51
  Ob 11.53 je v Kobilju na njivi gorel ječmen. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kobilje.
 • Tehnična in druga pomoč - plaz 30. 06. 2020 07:46
  Ob 7.46 se je v naselju Hum pri Ormožu, občina Ormož, pod cesto sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Pristojne občinske službe si bodo tekom dneva ogledale plazišče. O dogodku sta bila obveščena tudi občinski poveljnik civilne zaščite ter poveljnik PGD Loperšice.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 6.julij 2020 ob 12:55

  Predor Karavanke proti Sloveniji občasno zapirajo zaradi kontrole in zastoja.

  Občasno zaradi del nastane zastojna štajerski avtocesti pred Slovensko Bistrico jug proti Mariboru.

  Čakalna doba je na mejnih prehodih Dragonja, Starod, Obrežje in Gruškovje.

  Dela:
  - Na ljubljanski vzhodni obvoznici poteka prenova predoraGolovec.Skozi predor je prepovedan promet za vsa vozila nad 3,5 t v obe smeri. V času prometnih konic so možni zastoji.
  - V nočeh s torka na sredo in s srede na četrtek bo med 20. in 5. uro zjutraj promet skozi predor Karavanke urejen izmenično enosmerno. Čakalna doba bo približno pol ure.
  - Cesta Poljčane - Majšperk je v Pečkah zaprta, do 8. 7. 2020. Obvoz je urejen.

  Novice COVID-19.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 04.07.2020
RADIOaktivnih11 - 30.06.020