Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SOBOTA, 11.07.2020

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki predvideva uvedbo za mnoge sporne mobilne aplikacije za sledenje okužbam z novim koronavirusom. Podaljšuje tudi subvencioniranje čakanja na delo doma ter določa, da bo nadomestila plač delavcev v karanteni krila država.

Ta konec tedna bodo zdravstveni inšpektorji po napovedih vladnega govorca za covid-19, Jelka Kacina, poostreno nadzirali gostinske lokale. Pridružili se jim bodo tudi inšpektorji Finančne uprave RS, ki bodo sproti ugotavljali še kršitve s svojega področja. Nadzor bo potekal čez dan pa tudi v večernih in nočnih urah. Napoveduje se še nadzor plaž. Na Hrvaškem so od četrtka popoldne zabeležili še 116 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okuženih od 25. februarja, ko so imeli prvo okuženo osebo. Hrvaški štab civilne zaščite je sporočil, da imajo trenutno 1038 okuženih. V bolnišnicah se zdravijo 104 ljudje, med njimi so štirje na ventilatorjih. Nas je zanimalo, kako je z okuženostjo na ormoškem področju. Peter Kirič je poklical Alenko Simonič, vodjo službe nujne medicinske pomoči.

Letošnja 16. izdaja Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo postregla s še več filmskih in vinskih poslastic kot ponavadi, saj poteka od 10. do 12. julija v Ormožu in od 14. do 18. julija v Ljutomeru.

Po lanski uspešni širitvi festivalskega dogajanja v bližnji Ormož se je letošnji festival sinoči začel s projekcijo treh filmov, ki so bili predvajani na dveh prizoriščih, in sicer v Kulturnem domu v Ormožu in pred grajsko pristavo. Danes, drugi dan festivala ste si lahko ob 15. uri v Domu kulture ogledali predstavo »Pikica, Koko in divji nosorog«, ob 17. uri se je v Domu kulture začel film »Rdeči vrag«, v Unterhundu pa »Melies.« Ob 19. uri bo v Domu kulture predvajan film »Barva iz vesolja«, v Unterhundu pa dokumentarec »70 let dr. Rock n rola« ob 20.30 si boste lahko ogledali dokumentarec »Zožene sanje repetitor v CZ-ju«. Ob 21. uri bo na prostem pred grajsko pristavo predvajan film »Koma« ob 23. uri pa še »Nori svet.« PK

Jutri bo v Ormožu potekalo srečanje braniteljev meje. Dogajanje bo na dvorišču pred ormoškim gradom. Več v prispevku Petra Kiriča.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož je v počastitev 1. občinskega praznika Občine Ormož postavljena razstava starih razglednic. Razstava je vredna ogleda. Prispevek Petra Kiriča.

Kakšna je naša vinska prihodnost, se sprašuje vsak vinogradnik in kletar, ki se ukvarja s pridelavo grozdja in vina. Glede na ukrepe, ki jih predlaga Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano in napovedi večjih vinskih kleti v povezavi z neodkupom grozdja, obeti niso dobri, zato je v ta namen potekala novinarska konferenca na ljubljanskem gradu, ki se je je udeležila tudi kmetijska ministrica dr.Aleksandra Pivec, kjer so predstavniki Evropskega reda vitezov vina predstavili nastalo problematiko in možnosti rešitev. Več v prispevku Petra Kiriča

Več boste slišali v nedeljski oddaji o gospodarstvu, podjetništvu in turizmu po 10. uri.

Župan Občine Središče ob Dravi, Jurij Borko, je sklical 12. redno sejo Občinskega sveta Središče ob Dravi, ki bo v sredo, 15. julija, ob 17. uri v dvorani Sokolana. Na dnevnem redu bo 15 točk, med katerimi so pomembnejše: rebalans proračuna občine Središče ob Dravi za leto 2020, obravnava predloga Odloka o dopolnitvi odloka o ustanovitvi Javnega lekarniškega zavoda Lekarna Ormož – skrajšani postopek, obravnava predloga Odloka o porabi proračunske rezervacije za leto 2020, sklep o potrditvi DIIP-a, sklep o potrditvi nadomestnega člana Nadzornega odbora, obravnava predloga o podelitvi priznanj občine v letu 2020, obravnava predloga o vrsti in številu oddelkov v vrtcu Navihanček, obravnava predloga sklepa OPPN Grabe za Farmo Kočevar in seznanitev s poročilom o opravljenem nadzoru po pozivu KPK. PK, vir: Občina Središče ob Dravi

ČRNA KRONIKA:

Policisti Policijske uprave Maribor so v zadnjih 24- urah obravnavali 127 interventnih dogodkov.
Zgodilo se je 24 prometnih nesreč, trije ljudje so se v nesrečah lažje poškodovali.
Zaradi kršenja javnega reda in miru so posredovali 26 krat, od tega 19 krat na javnem kraju in 7 krat v zasebnem prostoru. Obravnavali so 24 kaznivih dejanj, med njimi 12 poškodovanj tuje stvari, 7 tatvin, dva vloma, dve ogrožanji varnosti in eno nasilje v družini.

 • Požar, eksplozija 27. 06. 2022 15:50
  Ob15.50 je izven naselja Beltinci zagorela pšenica na površini približno 40 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci.
 • Prometna nesreča 26. 06. 2022 11:15
  Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
 • Tehnična in druga pomoč 26. 06. 2022 01:41
  Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 27.junij 2022 ob 23:38

  Nesreče

  Južna ljubljanska obvoznica je zaradi prometne nesreče pri priključku Ljubljana jug proti razcepu Kozarje zaprta. Zaprt je v tej smeri tudi uvoz Ljubljana jug. Promet je preusmerjen na vzhodno in severno ljubljansko obvoznico.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Delo na cesti in prireditve

  Do 28. junija bosta na primorski avtocesti zaprta priključek Fernetiči in prehitevalni pas med Sežano zahod in Fernetiči proti Italiji. Obvoz proti Italiji je preko priključka Sežana zahod, tudi za vozila brez vinjete.