Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SOBOTA, 01.08.2020

Občina Središče ob Dravi je objavila javno povabilo za nakup zemljišč v Poslovni coni Lipje. Lokacija nove poslovne cone se nahaja na območju Občine Središče ob Dravi. Za predmetno območje je narejen OPPN LIPJE, ki predvidena gradnjo industrijsko poslovne cone s površino približno 4,2 ha zemljišč, v kateri je načrtovana gradnja stavb namenjenih obrtnim, proizvodnim, servisnim, storitvenim, skladiščnim, trgovskim ali poslovnim dejavnostim. V območje so zajete prometne površine. Informativna cena za m2 zemljišča znaša 13 €. Pri plačilu komunalnega prispevka občina investitorjem priznava olajšave do 50 odstotkov. Občina Središče ob Dravi bo vzpostavila komunalno infrastrukturo poslovne cone, ki zajema: kanalizacijo, plin, optiko, vodovod in ceste. Možno bo uporabiti že izgrajene objekte (bivši objekti za rejo živine) in več objektov v velikosti 1.295 m, ki obsegajo skladiščne prostore, delavnice in storitvene dejavnosti (obstoječe cone Farma). PK

V sodobnem načinu kmetovanja so spremembe nujne in prinašajo številne nove smernice. Kakšne so spremembe pri sodobnih načinih kmetovanja boste izvedeli v naslednjem prispevku, ki ga je pripravil Boštjan Najžar.

Vinska klet Puklavec Family Wines je na tradicionalnem 46. ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni osvojila kar 47 medalj. To je največ med vsemi domačimi in tujimi vinarji, so nam sporočili iz družbe. Šampiona so sprejeli za vino "Jeruzalem Ormož 34’ White Cuvee 2016", prejeli pa so tudi 6 velikih zlatih medalj, 13 zlatih medalj in 22 srebrnih. Arhivsko vino Renski rizling 1989 je postalo prvak Jeruzalemske vinske ceste, prejeli pa so tudi 4 medalje za štiri tramince na International Traminer Challenge – po eno veliko zlato medaljo in tri zlate medalje. V ormoški kleti so nad takim uspehom navdušeni, saj je bilo prav vsako vino, ki so ga poslali v ocenjevanje, nagrajeno, so še sporočili iz družbe. PK, Vir: P&F

V Sloveniji poteka projekt ‘Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba’. Projekt se izvaja v sklopu Evropskega partnerstva za inovacije na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti, združuje pa 11 partnerjev. Njegov namen je vzpostavitev manjkajočih povezav med raziskavami in kmetijsko prakso ter s tem olajšati prenos znanja in inovacij med druga kmetijska gospodarstva ter ostalo strokovno ter zainteresirano javnost. Podrobneje na facebook profilu radia Prlek.

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije povezuje ekološke kmete iz vse Slovenije. Ustanovljena je bila leta 2017 v Slovenj Gradcu v sklopu Praznika ekoloških kmetij. O namenu Združenja predsednica Marija Marinček….

Daljšemu pogovoru s predsednico Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije Marijo Marinček lahko prisluhnete na facebook profilu radia Prlek je še zapisal Boštjan Najžar, ki je pripravil prispevek.

Danes (sobota) se v Ormožu začenja tradicionalni OFAK 2020. V skupnem prepletu sodelovanja Festivala Arsana in Zavoda za turizem Ormož bo nastopila glasbenica Severa Gjurin z zasedbo in Gal George Gjurin. Koncert se začenja ob 20.30, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih predpisov. Na vseh dogodkih OFAK-a se lahko zbere do 500 ljudi. PH

Čeprav so počitnice, lahko ljubitelji knjig uživajo v branju. Za vas smo izvedeli katere so najboljše otroške in mladinske knjige.

Tudi letos se bodo ljubiteljski likovni in literarni ustvarjalci iz Slovenije družili na Maleku. Javni sklad za kulturne dejavnosti iz Ormoža pripravlja dvodnevno likovno kolonijo Malek 2020, ki bo danes in jutri potekala na idilični lokaciji ob zidanici Malek podjetja Puklavec Family Wines. Letošnja tema je »Dežela, čudovita kakor iz lepih sanj«, kolonija pa je posvečena domačinu, Franu Ksavru Mešku. PH

Ormoška enota Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož, tudi letos vabi, da otroci del počitnic preživijo v ormoškem grajskem kompleksu. Vsak počitniški torek med 9. in 11. uro vabijo v ormoški grajski kino, ki deluje v prvem nadstropju gradu, na brezplačne počitniške kino predstave za otroke. PH

Letošnja tradicionalna Ptujska noč, ki bo jutri (sobota) na mestni tržnici, bo drugačna, kot smo je bili vajeni do zdaj. Če se je ponavadi po ptujskih ulicah zabavalo okoli 10.000 obiskovalcev, jih bo jutri samo 500. Ptujska noč letos uvaja vstopnino. Ta znaša enotnih devet evrov in bo pomagala pri produkciji dogodka. Program bo razdeljen v tri sklope, slišati bo mogoče slovenske popevke in rokerske klasike v izvedbi Jureta Piška in Katarine Samobor ter zasedbe Blasius. Gledalci, ki bodo sedeli na stolih, si bodo ogledali še predstavo »Eno balado, prosim!«, nato bo nastopila Helena Blagne. Zaključili bodo mladi domačini Anomalo, ki izvajajo synthpop. PH

ČRNA KRONIKA:

Poletje je obdobje, ko smo ljudje na splošno bolj sproščeni, turistične kraje pa obišče več ljudi. Kljub temu na policiji svetujejo samozaščitno ravnanje in pozornost na predmete, ki jih prinašamo s seboj, saj tako kot v prejšnjih letih zaznavajo precej manjših tatvin, tudi na bazenih in plažah ter na mestih, kjer se zbira veliko ljudi.

V preteklem dnevu so policisti v Pomurju obravnavali enajst prometnih nesreč z materialno škodo, trinajst kaznivih dejanj, pet kršitev javnega reda in miru ter tri primere povoženja divjadi.

Na področju kriminalitete so bili obravnavani vlomi v stanovanjske hiše v Bučečovcih, Žižkih, Dolnji Bistrici in na Vaneči. V Dobrovniku je bila obravnavana tatvina kosilnice in goljufija v Murski Soboti.

Javni red in mir je bil kršen enkrat na javnem kraju in štirikrat v zasebnih prostorih. Kršitelji so se ob intervenciji policistov pomirili in s kršitvijo prenehali.

Meritve hitrosti z radarjem bodo policisti danes pogosteje opravljali na območju PP G. Radgona.

 • Tehnična in druga pomoč 9. 08. 2020 14:33
  Ob 14.36 je v kraju Koračice, občina Sveti Tomaž, drevo padlo na cestišče in oviralo promet. Gasilci PGD Koračice so zavarovali kraj dogodka, razžagali in odstranili drevo ter počistili cestišče.
 • Tehnična in druga pomoč 9. 08. 2020 13:53
  Ob 13.53 so lastniki stanovanjske hiše v Markišavcih, občina Murska Sobota, opazili, da se jim v kleti nabira voda. Gasilci PGD Markišavci so izčrpali okoli 50 kubičnih metrov vode. Za izlitje vode naj bi bil kriv počen vodovodni števec.
 • Tehnična in druga pomoč - plaz 30. 06. 2020 07:46
  Ob 7.46 se je v naselju Hum pri Ormožu, občina Ormož, pod cesto sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Pristojne občinske službe si bodo tekom dneva ogledale plazišče. O dogodku sta bila obveščena tudi občinski poveljnik civilne zaščite ter poveljnik PGD Loperšice.
 • Prometno poročilo, ponedeljek 10.avgust 2020 ob 03:39

  Predor Karavanke v smeri Avstrije občasno zapirajo zaradi kontrole na avstrijski strani, nastaja zastoj.

  Čakalna dobaje na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje.

  Dela na avtocestah:
  - Na dolenjski avtocestimed priključkoma Drnovo in Čatež, kjer promet poteka po eni polovici avtoceste dvosmerno, bo predvidoma v ponedeljek in torek popolna zapora počivališča Čatež.
  - Na vipavski hitri cestije zaprt uvoz Vogrsko proti Italiji.
  - Na pomurski avtocestista zaprta izvoz in uvoz Lipovci iz smeri Lendave proti Mariboru. Med Mursko Soboto in Lipovci je zaprta polovica avtoceste, promet poteka po drugi polovici dvosmerno.
  - Na ljubljanski vzhodni obvoznicipoteka prenova predora Golovec.Skozi predor je prepovedan promet za vsa vozila nad 3,5 t v obe smeri.

  Novice COVID-19.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 08.08.2020
RADIOaktivnih11 - 04.08.2020