Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SREDA, 09.09.2020

Ljudska univerza Ormož je danes (sreda) v ormoškem gradu z okolico pripravila Parado učenja – osrednji dogodek Tednov vseživljenjskega učenja. Svojo stojnico so imele tudi članice Društva za tretje življenjsko obdobje.

Med gosti je bil tudi župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak.

Več o dogajanju na Paradi učenja v jutrišnjem lokalnem utripu.

Včeraj so v Sloveniji opravili rekordnih 2560 testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so rekordno število okužb v enem dnevu – 79, je vlada sporočila prek Twitterja. Okužb je bilo največ v Mariboru, skupaj 12, v Ljubljani so jih potrdili deset. V drugih občinah so zaznali po manj kot pet okužb. V občinah Ptuj, Destrnik, Trnovska vas in Lenart pa po eno okužbo. Na Ormoškem torej novih okužb ni. Kljub temu je Peter Kirič zjutraj poklical zdravnico Alenko Simonič.

Oljna ogrščica je tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. V teh dneh se zaključuje njena setev. Zaradi do zdaj zelo ozkega kolobarja na slovenskih poljih postaja vedno pogostejša in zanimiva poljščina, ki je zelo koristna tudi za izboljšanje rodovitnosti tal. Podrobneje v prispevku Boštjana Najžarja

Več o rastlini in setvi oljne ogrščice lahko slišite na Facebook profilu radia Prlek.

V Miklavžu pri Ormožu je že nekaj dni živahno, saj pripravljajo spominsko sobo v čast doktorju Stanku Janežiču. V nedeljo pa so pripravili še slovesno mašo, pri kateri so blagoslovili spominsko ploščo njemu v spomin. Slavnostna govorca sta bila mariborski nadškof monsignor Alojz Cvikl in ormoški župan Danijel Vrbnjak.

V nadaljevanju bomo izvedeli, kako je potekalo šolanje doktorja Stanka Janežiča po osnovni šoli.

Na terasi ormoške knjižnice bo jutri (četrtek) pravljična ura. Pripovedovanje se bo začelo, ob 17. uri. Tokrat bo mogoče slišati pravljico Lev v srcu, ki poslušalca nauči, da ni treba biti velik in junaški, da najde svojo moč. To dokaže majhen mišek, ki se poda na potovanje, da bi našel svojo moč. PH

ŠPORT:

Tek na 10 km v okviru 19. ormoškega polmaratona je štel tudi za odprto državno prvenstvo za veterane v cestnem teku, tudi zato je nastopilo nekaj več udeležencev.

Več o rezultatih preizkušnje na 5 kilometrov v jutrišnjem LU.

 • Tehnična in druga pomoč - plaz 30. 06. 2020 07:46
  Ob 7.46 se je v naselju Hum pri Ormožu, občina Ormož, pod cesto sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Pristojne občinske službe si bodo tekom dneva ogledale plazišče. O dogodku sta bila obveščena tudi občinski poveljnik civilne zaščite ter poveljnik PGD Loperšice.
 • Prometno poročilo, nedelja 20.september 2020 ob 12:53

  Čakalne dobe so na mejnih prehodih Škofije, Sečovlje in Dragonja.

  Danes do 21. ure velja splošna prepoved prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone.

  Dela na avtocestah:
  - Vipavska hitra cesta je zaprta med priključkoma Selo in Šempeter v obe smeri. Ponovno bo odprta predvidoma danes po 12. uri.
  - Na gorenjski avtocesti med priključkoma Brezje in Kranj zahod promet poteka v obe smeri po dveh zoženih pasovih. Vozniki, ki želijo avtocesto zapustiti na Podtaboru ali Naklem proti Ljubljani, se morajo razvrstiti na desni pas.
  - Na pomurski avtocesti je zaprt priključek Lipovci proti Lendavi, izvoz in uvoz.

  Cesta Štanjel - Manče bo zaradi del zaprta v Čehovinih do 21. septembra. Obvoz je preko Razdrtega.

  Novice COVID-19.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 12.09.2020
RADIOaktivnih11 - 15.09.2020