Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SREDA, 14.10.2020

Za uvod današnjega Lokalnega utripa predstavljamo projekt Naša Drava. Projekt, v katerega so vključene občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, prestavlja možnosti, ki jih daje reka Drava za razvoj turizma. Peter Kirič.

Vinar leta v okviru 46. ocenjevanja vin na sejmu Agra je ormoška vinska klet Puklavec Family Wines, ki ji je ta naziv pripadel četrtič. Letošnji izbor so oznanili ob podelitvi medalj in nazivov v okviru omenjenega ocenjevanja, ki letos zaradi epidemije covida-19 ni mogla potekati v Gornji Radgoni, saj je bil sejem pretežno izveden prek spleta. (sta)

S slovesnostjo v Kidričevem, udeležili so se je slovenski premier Janez Janša, madžarski premier Viktor Orban in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman, se je tudi uradno začela gradnja 2 x 400-kilovoltnega daljnovoda Cirkovce–Pince. Vklop v mednarodno povezavo pri Elesu sicer pričakujejo do konca naslednjega leta, do leta 2022 pa bodo zaključili še okoljsko urejanje. Slovenski premier je poudaril, da je daljnovod izjemnega pomena, saj kljub dejstvu, da električno energijo v sedanjih časih jemljemo kot nekaj samoumevnega, ta tudi v 21. stoletju ključno vpliva na obstoj civilizacije. Tako kot zdravje začnemo ceniti, ko zbolimo, tudi tega, kaj pomeni elektrika, se običajno zavemo šele takrat, ko je ni, je dejal predsednik vlade in spomnil, da na srečo redukcij iz časov njegove mladosti ne poznamo več.

Kot je dejal, projekt ni pomemben le za Slovenijo, pač pa za širšo regijo, zato se je zahvalil vsem v tistih madžarskih in hrvaških institucijah, ki so prispevali k temu, da je danes končno prišlo do začetka gradnje. Ob tem je spomnil tudi na izredno dobro sodelovanje vseh treh držav v spomladanskem delu pandemije, ko širše povezave niso najbolje delovale in si se lahko zanesel predvsem nase in na svoje sosede. (rtv slo)

Poklicali smo doktorico Alenko Simonič, da bi izvedeli, kakšna je situacija z okuženostjo z novim koronavirusom pri nas. Z doktorico se je pogovarjala Vesna Osterc.

V občini Starše so za novega župana izvolili Stanislava Greifonerja, ki je prejel 1005 glasov ali 52,40 %, njegova protikandidatka je bila Nataša Petek. Oba sta kandidirala kot nestrankarska kandidata. Volilna udeležba je bila 55,77-odstotna. Greifoner bo občino Starše vodil do naslednjih rednih lokalnih volitev leta 2022. PK, vir: Občina Starše

Šolski center Ptuj – ekonomska šola – pripravlja Žuti stol. Na rumeni stol bo sedla kostumografka in oblikovalka vizualnih podob, Stanka Vauda Benčevič. Javna klepetalnica se bo zgodila jutri (četrtek, 15. oktobra) ob 13. uri, na terasi Florijana na Mestne trgu na Ptuju. PH

V Mladinskem oddelku ptujske knjižnice je na ogled razstava z literarno uganko Čudežni otrok, posvečene 250-letnici rojstva klasičnega mojstra Ludwiga van Beethovna. Razstavo je pripravila Liljana Klemenčič in je na ogled do 2. novembra letos. PH

Po prepričanju knjižničarke knjižnice Ormož, Jane Petek, bodo ljubitelji biografij gotovo navdušeni nad biografijo slavne slovenske kuharice Ane Roš.

ŠPORT:

Nogometaši v ligi MNZ Ptuj, člani 1. razred, so minuli konec tedna igrali tekme 6. kola. Ormožani so gostovali pri Rogoznici in iztržili remi; srečanje se je končalo z 2:2. V prvem polčasu so domači povedli že v 7. minuti, ko je zadel Rižnar. Gostje so izenačili v naslednjem napadu v 8. minuti, natančen je bil Lah. Izid prvega polčasa 2:1 je v 29. minuti postavil Keško. Ormoškim nogometašem je v 2. polčasu uspelo izenačiti; za 2:2 je v 58. minuti zadel Šulek.

Nogometaši Središča ob Dravi so gostovali pri Podlehniku in z izidom 0:3 na svoj račun vpisali nove tri točke. Za goste, ki so prvi polčas dobili z 0:2 je bil v 17. in 36. minuti uspešen Jakl. V drugem delu je za končnih 0:3 zadel Jaušovec v 67. minuti.

Po šestih kolih ostaja na prvem mestu Grajena s 16. točkami. Drugi je Tržec z 11. točkami, sledita Majšperk in Središče z 10. točkami. Nogometaši Ormoža so z 9. točkami na 5. mestu lestvice.

Nogometaši Ormoža in Središča bodo tekmi 7. kola odigrali v soboto (17.10.) ob 15h. To bosta domači tekmi; Središčani bodo v športnem parku Trate gostili Majšperk, v športnem parku Mestna graba bo pri Ormožu gostovala ekipa Tržca.

ČRNA KRONIKA:

Ormoški policisti so včeraj zaradi vožnje pod vplivom alkohola vozniku začasno odvzeli vozniško dovoljenje in obravnavali poškodbo vozila na parkirnem prostoru.

  • Tehnična in druga pomoč 28. 10. 2020 16:49
    Ob 16.49 so v Mojstrski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.
  • Požar, eksplozija 28. 10. 2020 16:08
    Ob 16.08 uri je v Seliščih, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, zagorelo podrast in plastična zaščitna ograja za živali v dolžini 7 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Slaptinci, Stara Gora, Sveti Jurij ob Ščavnici in Kupetinci-Selišči.
  • Prometna nesreča 27. 10. 2020 13:39
    Ob 13.40 je v Gradu osebno vozilo trčilo v betonsko ogrado. Gasilci PGD Murska Sobota so požarno in proti naletno zavarovali kraj dogodka.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 24.10.2020
RADIOaktivnih11 - 27.10.2020