Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SOBOTA, 28.11.2020

V občini Sveti Tomaž pripravljajo številne investicije in projekte. Več v prispevku.

Občina Ormož je poslala zahvalo Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tokiu ter največjemu japonskemu turističnemu združenju (JTB), da so za naslovnico svojega koledarja izbrali sliko naših čudovitih jeruzalemskih goric. Odlična promocija Slovenije in Destinacije Jeruzalem Slovenija, bo v času, ko bodo potovanja ponovno omogočena, še kako dobrodošla. Zahvala in promocijski material Destinacije Jeruzalem Slovenija že potujeta na Japonsko. Občina Ormož se veseli sodelovanja s predstavniki JTB, ki jim bodo, ko bodo razmere to dopuščale, z veseljem razkazali našo edinstveno turistično ponudbo. NA

Kakšna bo praznična podoba Ormoža smo izvedeli v pogovoru z županom Občine ORMOŽ, Danijelom Vrbnjakom.

Vlada Republike Slovenije je za sedem dni podaljšala ukrepe za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19. To pomeni, da od ponedeljka, 30. novembra. 2020 ostaja v veljavi odlok o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja v enakih določilih, kot do sedaj. Hkrati je v okrožnici Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport zapisano, da je vključitev vsaj dela učenk in učencev v šolske klopi verjetnejša, če se bomo vsi potrudili izboljšati epidemiološko situacijo v Sloveniji, od 7. decembra dalje. Ko bo odločitev o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela v šolah sprejeta, vas bodo o tem nemudoma obvestili. Obveščamo vas tudi, da je ministrica s sklepom odredila, da se pouk izvaja v enem ocenjevalnem obdobju od 1. septembra do 24. junija. Ocenjevanje znanja se izvaja tudi pri pouku na daljavo pred skupino učencev ali individualno, pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, se znanje učenca/ke oceni najmanj dvakrat v šolskem letu, pri predmetih, za katere predmetnik določa tri ali več ur tedensko, se znanje učenca/ke oceni najmanj trikrat v šolskem letu. Tudi v prihodnje dosledno upoštevajte priporočila NIJZ in s tem omogočite izboljšanje epidemioloških razmer do te mere, da se bodo učenci, učitelji in delavci šole lahko znova vrnili v prostore šole.

Kaj je novega na področju kmetijskih razpisov nam je predstavil Bojan Mlakar iz Kmetijsko svetovalne službe Ormož? Prispevek Petra Kiriča:

V Domu starejši Ljutomer so imeli včeraj ( četrtek) šest s koronavirusom okuženih stanovalcev. Stanovalci so nameščeni v rdeči coni, ki so jo uredili izven doma. Ostali stanovalci v domu so zaenkrat iz previdnosti v sobni izolaciji, kjer jih obiskujejo in skrbijo za njihovo dobro počutje. V domu so pričeli tudi z uporabo tako imenovanih hitrih testov, izvajajo pa tudi sistematično testiranje vseh zaposlenih v sodelovanju z ZD Ljutomer, so v sporočilu za javnost zapisali v Domu starejših Ljutomer. PH

Zanimalo nas je, kakšen je tradicionalen adventni venček in od kod izvira. Ob tem vprašanju smo se za odgovore obrnili na Nevenko Korpič, kustosinjo etnologinjo Pokrajinskega muzeja Ptuj, enote Ormož. Z gospo Korpič je govorila Vesna Osterc.

Andrej Šajnovič je vitez vina iz Legature Pomurje. Kako ga je osebna in karierna pot vodila do laskavega naziva, izveste v naslednjih minutah.

V sredo so bila v okviru Nacionalnega posveta mladinskega sektorja podeljena državna priznanja za izjemne dosežke v mladinskem sektorju za minulo leto. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je podelila tri priznanja. Med nagrajenci je bila tudi vodja mladinskih programov v Mladinskem centru Ormož, Marijana Korotaj. Prejela je priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju. Marijana je v svojem 15- letnem delu vzpostavila Mladinski center Ormož, začrtala cilje in smernice njegovega delovanja, razvijala mladinske programe in bila ustvarjalka mnogih idej in s tem pripomogla, da je Mladinski center Ormož prisoten tudi na mednarodnem prizorišču, so še zapisali v Ljudski univerzi Ormož. PH

ČRNA KRONIKA:

Ormoške policiste in policisti so v zadnjih 24- urah obravnavali naslednji dogodek:

Včeraj ob 08.15 uri so policisti PP Ormož obravnavali 6 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeti so bili trije državljani Toga in trije državljani Burkine Faso, policisti so ugotovili, da so nedovoljeno prestopili državno mejo na območju Središča ob Dravi. Po končanem policijskem postopku bodo vsi vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Iz PU Maribor so nas obvestili, da so včeraj, 27.novembra, ob 11.00 uri na MP Gruškovje obravnavali voznika tovornega vozila črnogorskih registrskih številk. Pri pregledu notranjosti vozila, je bilo ugotovljeno, da se v tovornem prostoru nahajajo trije tujci, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. V postopku je bilo ugotovljeno, da gre za državljane Afganistana. Vsi tujci so bili po končanem postopku vrnjeni hrvaškim varnostnim organov.

 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 22:01
  Ob 22.02 so v naselju Runeč, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Ivanjkovci in Hardek so požar pogasili, očistili tuljavo dimnika, prezračili prostore, pregledali objekt s termovizijsko kamero in lastniku priporočali pregled dimnikarja.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 20:56
  Ob 20.57 so v naselju Draženci, občina Hajdina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Draženci in Hajdina so počakali do izgoretja saj v dimniku ter pregledali dimnik in okolico.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 18:47
  Ob 18.52 je v naselju Noršinci pri Ljutomeru, občina Ljutomer, zagorel nadstrešek v velikosti 3 x 5 metrov, požar pa se je razširil na bližnji gospodarski objekt ter zajel del ostrešja. Nadstrešek, kateri je v celoti pogorel ter delno uničeno ostrešje v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Noršinci pri Ljutomeru, Krištanci - Šalinci, Grlava in Babinci. Gasilci PGD Noršinci pri Ljutomeru so ostali na gasilski straži.
 • Tehnična in druga pomoč 5. 03. 2021 13:43
  Ob 13.57 sta na Vrtni ulici v Murski Soboti gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata kabine okvarjenega dvigala, v kateri je bila ujeta oseba.
 • Prometno poročilo, sobota 6.marec 2021 ob 06:53

  Na štajerski avtocesti med priključkoma Krtina in Domžale je zaradi prometne nesreče zaprt vozni pas proti Ljubljani.

  Burja:
  - Na vipavski hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Podnanos - Manče - Vipavaje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja.

  Danes ponoči, predvidoma od 21. do 6. ure, bo zaradi pripravljalnih del v predoru Golovec, zaprta ljubljanska vzhodna obvoznica med priključkomBizovik in razcepom Malence iz smeri Zadobrove proti Dolenjski in ljubljanski južni obvoznici. Obvoz za vsa vozila, tudi tovorna, bo po severni obvoznici.

  Predor Karavanke:
  - Danes ponoči bo predor zaprt predvidoma med 22. in 5. uro zjutraj. Tovorna vozila se lahko preusmerijo preko Šentilja, obvoz za ostala vozila bo urejen preko prelazov Ljubelj in Korensko sedlo.
  - Občasno so možne kratkotrajne popolne zapore zaradi miniranja na avstrijski strani.

  Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 27.02.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021