Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP TOREK, 01.12.2020

V ponedeljek, 30.novembra, je v Ormožu na lokaciji pri gradu potekala namestitev knjigobežnice, ki simbolizira odprto knjižnico in možnost dostopa do knjig, znanja in napredka. Prav tako so na vertikalni gredi, izdelani iz palet, posadili zelišča in s tem simbolično zaključi sezono v Ormoških lagunah. Partnerji projekta Zeleni trikotnik, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad, so vodilni partner EKO, Občina Ormož, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in socialno podjetje Z-ENIAC. V pripravi projekta je bil osnovni operativni cilj operacije, da bodo na izbranih točkah ohranjali naravno in kulturno dediščino, vzpostavili zeleni trikotnik med Grajskim parkom, Ormoškim gradom in Naravnim rezervatom Ormoške lagune in tako povezali vsebine v namen ohranitve in izboljšanja stanja narave in okolja ter ozaveščanja in ohranjanja okolja, je razložila dr. Marinka Vovk, kot projektna raziskovalka vodilnega partnerja. VIR: Senada Škrijer

Tudi danes smo poklicali v zdravstveni dom Ormož. Z doktorico Alenko Simonič se je pogovarjal Peter Kirič.

S primopredajo včeraj (30.11.2020) je danes (1.12.2020) tudi uradno vodenje Doma upokojencev Ptuj Jožica Šemnički predala svoji naslednici, mag. Vesni Šiplič Horvat. Jožica Šemnički je svoj mandat kot v.d. direktorica nastopila v letu 2014, od leta 2015 dalje je zasedala delovno mesto direktorice. Dom predaja v dobri kondiciji, z nekaj projekti v zaključni in nekaj v začetni fazi. Mag. Vesna Šiplič Horvat tako Dom z današnjim dnem prevzema v urejenih razmerah. Nova direktorica ima 23 let delovnih izkušenj, od tega je 20. leto zaposlena na delovnem mestu, za katero se zahteva najmanj visoka strokovna izobrazba. V tem času je nabrala 9 let vodstvenih izkušenj v socialnem varstvu.

Letošnje leto je nenavadno tudi za gasilce. Da bi izvedeli, kako se soočajo s številnimi omejitvami, smo poklicali poveljnika ormoških gasilcev, Dejana Jurkoviča.

Na osnovni šoli Velika Nedelja se učenci pridno učijo na daljavo, a šolska stavba v teh dneh ne sameva. V šoli namreč poteka obnova notranjih prostorov, ki jih je uničilo avgustovsko neurje. Več v prispevku Vesne Osterc.

Na območni izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ormož so za zaključek leta, v upanju na prijaznejšo prihodnost, pripravili sklop interaktivnih spletnih predavanj - Aranžiranje za vokalne zasedbe. Predavanja so namenjena zborovodjem in umetniškim vodjem ljubiteljskih pevskih zborov in vokalnih skupin ter zborovodjem otroških in mladinskih pevskih zborov. Predaval bo dirigent, skladatelj, zborovodja in pedagog Iztok Kocen. Na seminar se je treba prijaviti do petka, 4. decembra na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., nato boste prejeli nadaljnja navodila. PH

Pobudo, da bi se 3. december, rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, vsako leto praznoval kot ta veseli dan kulture, je dalo Ministrstvo za kulturo leta 2000, ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Kulturne ustanove so to zamisel rade sprejele in se v naslednjih letih na ta dan na široko odprle obiskovalcem z brezplačno ponudbo kulturnih prireditev in dogodkov. Letošnji ta veseli dan kulture bo zaradi epidemije covida-19 drugačen, manj družaben in vesel, ponudba kulturnih ustanov pa se bo, kjer je mogoče, preselila na splet ali se bo predvajala po televiziji in radiu.

ČRNA KRONIKA:

Ormoški policisti so nas obvestili, da od 30. novembra do 1. decembra do 07.00 na PP Ormož niso obravnavali varnostno zanimivih dogodkov.
Iz Maribora pa so policisti sporočili naslednje:

mariborski operativno komunikacijski center je med 6. uro včeraj in 6. uro danes, prejel 258 klicev, od tega 77 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali štiri nedovoljene prehode državne meje. V opisanem času so obravnavali tudi:

- 22 kaznivih dejanj,

- 4 prometne nesreče I. kategorije,

- 2 prometni nesreči II. kategorije, v kateri sta se 2 osebi lahko telesno poškodovali,

- 1 kršitelju cestno-prometnih predpisov so zasegli vozilo, ki ga je vozil,

- 4 povoženj živali,

- 5 prijav kršitev javnega reda in miru, od tega 2 na javnih krajih in 3 v zasebnih prostorih,

- 1 kršitelja javnega reda in miru smo pridržali do streznitve,

- 2 požara.

- 1 nesrečo pri delu.

POŽAR:

včeraj, okoli 8.30 ure, ko je voznik odpeljal z bencinskega servisa v Slovenski Bistrici, je pričelo njegov osebni avtomobil »cukati«, saj je v vozilo natočil napačno gorivo. Zaradi tega se je vrnil na bencinski servis, ko pa se je ustavil, se je pričelo izpod vozila kaditi, nato pa je v predelu motorja izbruhnil požar. Požar je z gasilnimi aparati omejil policist PP Slovenska Bistrica, tako, da je vozilo zgorelo le v predelu motorja, dokončno pa so ga pogasili gasilci. Nastalo je za okoli 4.000 evrov materialne škode. V požaru ni bil nihče poškodovan, objekt bencinskega servisa zaradi požara ni bil v nevarnosti. Policisti bodo o dogodku podali poročilo pristojnemu tožilstvu.

VLOM V KONTEJNERJA:

Neznani storilec je med 29. in 30. 11. 2020 na Zagrebški cesti v Mariboru vlomil v dva delovna kontejnerja in iz njiju odtujil več kosov električnega orodja oz. strojev. Materialna škoda znaša okoli 10.000 evrov.

Včeraj, ob 12.40 so imeli policisti PP Gorišnica v postopku 5 državljanov Hrvaške, ki so s kombiniranim vozilom nemških registrskih oznak, prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa niso imeli ustreznih dovoljenj.

Včeraj popoldan so imeli policisti PP Gorišnica v postopku tudi državljana BiH, bivajočega v Sloveniji, ki je z osebnim avtomobilom slovenskih registrskih oznak, prestopil državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa ni imel ustreznega dovoljenja.

Sinoči so imeli policisti PP Gorišnica v postopku dva državljana Hrvaške, ki sta z osebnim avtomobilom čeških registrskih oznak prestopila državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa nista imela ustreznih dovoljenj. Policisti so vse kršitelje oglobili.

PRIJELI PET TUJCEV:

Sinoči, ob 23.00, so policisti na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, v priklopnem tovornem vozilu registrskih oznak BiH, ki ga je vozil državljan BiH, odkrili pet skritih tujcev, 4 državljane Maroka in državljana Libije, ki so želeli na tak način nedovoljeno vstopiti v našo državo. Vse so vrnili nazaj na Hrvaško in jih predali hrvaškim varnostnim organom.

 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 22:01
  Ob 22.02 so v naselju Runeč, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Ivanjkovci in Hardek so požar pogasili, očistili tuljavo dimnika, prezračili prostore, pregledali objekt s termovizijsko kamero in lastniku priporočali pregled dimnikarja.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 20:56
  Ob 20.57 so v naselju Draženci, občina Hajdina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Draženci in Hajdina so počakali do izgoretja saj v dimniku ter pregledali dimnik in okolico.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 18:47
  Ob 18.52 je v naselju Noršinci pri Ljutomeru, občina Ljutomer, zagorel nadstrešek v velikosti 3 x 5 metrov, požar pa se je razširil na bližnji gospodarski objekt ter zajel del ostrešja. Nadstrešek, kateri je v celoti pogorel ter delno uničeno ostrešje v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Noršinci pri Ljutomeru, Krištanci - Šalinci, Grlava in Babinci. Gasilci PGD Noršinci pri Ljutomeru so ostali na gasilski straži.
 • Tehnična in druga pomoč 5. 03. 2021 13:43
  Ob 13.57 sta na Vrtni ulici v Murski Soboti gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata kabine okvarjenega dvigala, v kateri je bila ujeta oseba.
 • Prometno poročilo, sobota 6.marec 2021 ob 05:44

  Zaradi okvare avtobusa je oviran promet na štajerski avtocesti pred izvozom Šempeter proti Mariboru.

  Burja:
  - Na vipavski hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Podnanos - Manče - Vipavaje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja.


  Zimske razmere:
  - Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.
  - Na cesti Godovič - Črni Vrh - Col velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

  Danes ponoči, predvidoma od 21. do 6. ure, bo zaradi pripravljalnih del v predoru Golovec, zaprta ljubljanska vzhodna obvoznica med priključkomBizovik in razcepom Malence iz smeri Zadobrove proti Dolenjski in južniljubljanski obvoznici. Obvoz za vsa vozila, tudi tovorna, bo po severni obvoznici.

  Predor Karavanke:
  - Danes ponoči bo predor zaprt predvidoma med 22. in 5. uro zjutraj. Tovorna vozila se lahko preusmerijo preko Šentilja, obvoz za ostala vozila bo urejen preko Ljubelja in Korenskega sedla.
  - Občasno so možne kratkotrajne popolne zapore zaradi miniranja na avstrijski strani.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 27.02.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021